Jak si dobře uvařit? A víte, co doopravdy jíte? KrajskéListy.cz vám poradí
30.10.2014
Foto: Facebook
Popisek: Kuchařka ze Svatojánu
Právě vyšly hned čtyři zajímavé kuchařky. Ta první je pro mladé, má jim dát odvahu začít s vařením a napsal ji slovenský kuchař Marcel Ihnačák. Pravá vietnamská kuchyně je dílem prominentní londýnské foodbloggerky, v knize Nevíte, co jíte se dozvíte, co opravdu jíme a hlavně - jak můžeme jíst zdravě. A Kuchařka ze Svatojánu? Píše se v ní mimo jiné, že být ženou a pravou vládkyní krbu znamená dělat svět lepším místem pro všechny… I její autorka je foodbloggerka, nabízí veganská a vegetariánská jídla a žije ve Svatojánském Újezdě na Jičínsku.
Marcel Ihnačák - Radost vařit
Mladý slovenský kuchař Marcel Ihnačák, známý kromě jiného z kampaně v Lidlu, kde vaří s Romanem Paulusem, má za cíl oslovit v kuchařce hlavně mladé lidi a dodat jim odvahu začít vařit: „Chtěl bych odstranit strach z vaření, který lidem občas svazuje ruce a brání jim v tom, aby si osvojili kuchařské umění, jinak dostupné všem." Ve 12 kapitolách je množství receptů - moderních, jednoduchých, ale i složitějších a nápaditých, které využívají nejen obvyklé, ale také netradiční suroviny, jež se stále častěji objevují na našem trhu.
Uyen Luu - Pravá vietnamská kuchyně
Autorka sice už léta bydlí v Londýně, kde provozuje populární bytovou restauraci, vede kurzy vietnamského vaření, na kterých učí lidi z celé Evropy, a patří mezi prominentní londýnské foodbloggery, ale její život se stále točí kolem Vietnamu a vietnamské kuchyně. Ve Vietnamu se narodila a často se tam vrací znovuobjevovat své kulinární kořeny. Většina jídel, inspirovaná hlavně tím, co vařila její maminka a babička, vám ukáže bohatost chutí a vůní vietnamských pokrmů i hravost přípravy a podávání, která je pro Vietnamce typická.
Více na http://www.slovart.cz/
Petr Fořt, Ivan Mach - Nevíte, co jíte
Podívejte se na zoubek tomu, co vkládáte do svých úst. Autoři v knize vysvětlují skutečnou podstatu vlivu cukrů, tuků a soli na naše zdraví. Dozvíte se, co opravdu jíme a jak můžeme jíst zdravě, jak se vyznat v odborných doporučeních týkajících se stravování i jak výrobci potravin a s nimi spolupracující věda lžou a záměrně bagatelizují či zastírají problémy, které aktuální potraviny přinášejí.
Eva Francová - Kuchařka ze Svatojánu
Být ženou znamená dávat a udržovat život v mnoha podobách. Zahřívat svou rodinu ohněm v kamnech i bezpodmínečnou láskou. Být opěrným sloupem, laskavou jistotou, která trvá bez ohledu na zmatek tam venku. Zdaleka nejde jen o jídlo, ale i k němu je třeba přistupovat vědomě. Dobře uvařit neznamená jen se chutně najíst, „dobře“ by mělo být nejen na jazyku, ale v celém těle, v mysli, na Zemi. Být ženou a pravou vládkyní krbu znamená dělat svět lepším místem pro všechny.
Více na http://www.albatrosmedia.cz/
Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na ');.
Vložil: Anička Vančová