Nechcete, aby váš vánoční kapr trpěl? Cestujte vy, ne ryba. Když to nejde a jste zalígrovaní třeba v karanténě, je tu i e-shop
11.12.2020
Foto: Facebook (stejně jako ostatní snímky v článku)
Popisek: Ideální je prodej na sádkách. S rybami není více před samotným prodejem manipulováno, nedochází tedy ani k případnému mechanickému poškození. Prodejny ryb na sádkách mívají vlastní manipulační nádrže nebo koše, díky kterým je možné operativně ryby vylovit a nabídnout zákazníkovi
Můj praktický lékař je dost puntičkář. A tak mě nechal otestovat, jakou mám hladinu vitamínu D. Když jsem si přišel pro ortel, divil se, že ještě žiju a rozčiloval se, že v České republice hřešíme na pojídání ryb a z jídelníčku jsme je prakticky vyloučili. K naší škodě, protože rybí maso je pro nás bohatým a téměř jediným zdrojem vitamínu D. Přitom jsme kapří velmoc, která po celý rok vyváží do zahraničí po desítkách tun krásné a macaté kapry, po kterých se v okolních zemích mohou utlouct. My jíme kapry jen o Vánocích. Jak je to s kapry nejen kolem Vánoc? Trpí stresem, strachem a bolestí, jak tvrdí aktivisté? Jde něco zlepšit?
„Opakuju to pořád dokola, ale kapr je v Čechách neuvěřitelně podceňovaný. Ve středověku patřil kapr a pivo na stůl vrchnosti, zatímco na spodní vrstvu zbyl losos a víno. Dneska je to u nás naopak. Odebírám ryby z Blatné a vím, že téměř 80 % kaprů vyvážejí do Německa, Belgie, Polska, Slovenska nebo Francie, kde jsou velmi žádaní,“ vypráví Josef Kalenda z Chabrybárny a popsal tak perfektně stav našich jídelních stolů. Jako kdybychom se českého kapra štítili.

Podle ředitele rybářského sdružení ČR Michala Kratochvíla je nevhodné a rybě ne zcela příjemné to, že je kapr zakoupený u stánku umístěn v domácnosti do vany s chlórovou vodou. Ani případné vypouštění ryb určených na vánoční stůl zpět do vody jim podle něj neprospívá. „Ačkoliv může ryba obě situace ustát a přežít, není to jistě dobrý návod, jak zacházet se štědrovečerním kaprem a ryba určitým způsobem strádá. Nejlepší pro rybu je proto co nejdříve ji zabít (tupým úderem do hlavy omráčit a přetnutím žaberních oblouků vykrvit). Pokud to lidé neumí, než aby trápili sebe nebo rybu, měli by si ji nechat odborně zabít prodavačem u stánku (v prodejně),“ zdůraznil
Trpí, trápí se, jsou vystresovaní… kapři i aktivisté
Jako před každými Vánocemi, rozjíždí se v temném podsvětí internetu diskuse o tom, že zvyk, dát si k večeři o Štědrém dni kapra, je barbarský a nehodný 21. století. „Pro kapry je celý proces od výlovu přes vyhladovění, opakované přemisťování a následné zabití velice stresující a bolestivý. Ostatně není žádnou výjimkou spatřit v kádích poraněné či umírající ryby,“ řekla pro magazín Forbes mluvčí organizace Otevři oči Tereza Vandrovcová.
„Kapr by měl v kádích bez problémů přežít. Je ovšem nutné splnit následující podmínky: musí mít především dostatek prostoru k pohybu. To často obchodníci nedodržují a v kádích tak bývá víc ryb, než pro kolik je určená,“ řekl pro iDnes Aleš Kříž z Rybářství Třeboň a dodal: „Další naprosto klíčovou věcí je dostatečné provzdušňování vody. Nejlepší je, když káděmi protéká voda. To je ale občas technicky nemožné. Prodejce by tedy měl mít alespoň vzduchování.“ Je potřeba dbát o to, aby měli kapři adekvátní podmínky pro pohyb a nepřidušovat je nedostatkem kyslíku. To skutečně hraničí s týráním zvířat. Ale právě na to dohlíží kontroly veterinární inspekce, které porušení nastavených norem citelně trestají.

Zatímco aktivisté by vánoční tradici kaprů nejradši úplně zrušili, neboť podle nich celý proces od výlovu přes vyhladovění, opakované přemisťování do kádí a následné zabití je pro kapry velice stresující a bolestivý. Naproti tomu stojí rybáři, kteří tvrdí, že kapr je ryba odolná, zvlášť dospělí jedinci dokážou po určitou dobu relativně dobře snášet útrapy, a k tomu mají v zimním čase snížené metabolické nároky. Ať je to jakkoliv, nejlepší je zvolit zlatou střední cestu a kapříky si kupovat na sádkách, kde mají v nádržích v chladné čisté vodě adekvátní prostor k pohybu a ušetřit je přecpaných kádí
Jsou to nižší obratlovci, u těch to je jiné
Podle ředitele rybářského sdružení ČR Michala Kratochvíla však není na místě u ryb hovořit o utrpení či strachu. „To jsou především lidské projevy psychiky, případně se s nimi můžeme setkat u vyšších živočichů s vyvinutou nervovou soustavou,” řekl Novinkám. „Ryby mají samozřejmě mnohem méně vyvinutou nervovou soustavu, patří mezi tzv. nižší obratlovce, navíc v jejich mozku chybí určité strukturální prvky, které jsou běžné u vyšších obratlovců (např. savců). Jsou schopné leccos vnímat, mohou reagovat na bolest či měnit své chování při stresových situacích. Ale neexistují jednotné názory, do jaké míry je toto vnímání pouze reflexem reagujícím na podnět,“ zdůraznil.

„Kapr by měl v kádích bez problémů přežít. Je ovšem nutné splnit následující podmínky: musí mít především dostatek prostoru k pohybu. To často obchodníci nedodržují a v kádích tak bývá víc ryb, než pro kolik je určená," zlobí se Aleš Kříž z Rybářství Třeboň a pro iDnes.cz dodává: „Další naprosto klíčovou věcí je dostatečné provzdušňování vody. Nejlepší je, když káděmi protéká voda. To je ale občas technicky nemožné. Prodejce by tedy měl mít alespoň vzduchování.“
Za svého druhu zvlčilost pak Kratochvíl považuje přechovávání kaprů ve vaně v domácnostech, kde trpí jednak nedostatkem kyslíku, ale také tím, že do vany nepřitéká rybniční voda, ale voda chlorovaná. Tam může kapr prožívat jistou nespokojenost se servisem, dalo by se říct. Proto je mnohem lepší, když si necháte kapra klepnout přímo na prodejně nebo u stánku s káděmi. Pro ty útlocitnější pak nechat kapra zároveň naporcovat. V domácích podmínkách a s malými zkušenostmi se vám může stát, že kromě zbytečného utrpení kapra při porcování proříznete žluč a můžete celého kapra vyhodit, protože bude nepoživatelný.
Na první pohled je problémem i vyhladovění kaprů před jejich zabitím. Po rybářsku se vyhladovění říká vytravnění. Kapři čtyři až šest týdnů nepřijímají žádnou potravu a tráví život v pomalu proudící vodě. Tato metoda výrazně zlepšuje rybí maso, ale zároveň kapry nijak zásadně nemučí, protože v tomto období kapři v rybnících hibernují a potravu beztak nepřijímají. Za celou dobu kapři ztratí přibližně jedno procento své váhy a zbaví se tukových zásob. Maso ryb tak ztratí výraznou rybniční chuť.

Roční produkce kapra v chovných rybnících se pohybuje okolo 18,4 tisíce tun. Asi polovina se u nás prodá v období Vánoc, zbytek se vyveze za hranice. Největší chovy kapra najdete v jižních Čechách na Třeboňsku, Hlubocku, Blatensku a v okolí Jindřichova Hradce, ale taky v oblasti jižní Moravy a Pardubicka
Jak kaprovi vyjít vstříc?
Je dobré snažit se koupit kapra tak, aby nemusel prožívat příliš mnoho přesunu po matičce Zemi a získávat tak zkušenosti s naší dopravou. Toho se nejlépe dosáhne tak, že si pro kapra zajedete přímo do sádky nebo do rybářského obchodu a vynecháte každoroční postávání ve frontě u kádě někde na rohu vaší ulice, protože tam kapři skutečně trpět mohou.
Městští kapři plavou Hradcem Králové
Deset tun ryb z rybníků a tři tisíce stromků z lesních porostů v majetku města mají pro letošní předvánoční prodej připravené Městské lesy Hradec Králové. Stromky se začaly prodávat v Hájovně Marokánka a Zelený sloupek už tento týden. Prodej kaprů bude zahájen pár dní před Vánoci. Nachystaná je pro letošní Vánoce také novinka v podobě zakoupení kapra přes internet včetně rozvozu.

Ideální teplota vody je pod 10 °C. Ve studené vodě se totiž rybě mění metabolismus. Jakmile klesne pod zmiňovaných deset stupňů, ryba již nepřijímá potravu. V takových podmínkách tedy není nutné ji krmit. Zároveň není tak živá a nesnaží se z kádě vyskočit. Pokud se tedy ryba v kádi téměř nehýbe, teplota vody je pravděpodobně úplně ideální. To ale většina prodejců splní, protože teplota ve vodovodním řadu je v zimních měsících určitě nižší než zmiňovaných 10 °C
Ve dnech 21. až 23. prosince se v Hradci začnou prodávat kapři z městem vlastněných rybníků. Zájemci, kteří si budou chtít kapra zakoupit na místě, mohou navštívit čtyři prodejní místa – u Hájovny Zelený sloupek, u Atria, před budovou staré radnice na Velkém náměstí čp. 1 a na sádkách u rybníka Datlík. Ale to není ani vzdáleně všechno. Královéhradecký kraj není jen krajské město. Kde všude se dá šetrně nakoupit kapr?
Prodej ryb na sádkách v Královéhradeckém kraji
Český rybářský svaz, místní organizace Hradec Králové Přímská 364, Hradec Králové Prodej ryb: Každý pátek od 14:00 do 17:00 kromě státních svátků Prodej vánočních ryb: od 19. 12. 2020 do 23. 12. 2020 od 9:00 do 17:00 tel.: +420 736 609 896 Více informací najdete ZDE.
Rybářství Holohlavy-Karel Dunas Dlouhá 252, Holohlavy Prodej ryb: od pondělí do pátku 8:00 – 17:00 (v lednu a v únoru od 8:00 do 16:00), v sobotu od 8:00 do 15:00 tel.: +420 731 089 489 Více informací najdete ZDE.
Rybniční hospodářství Sádka 148, Lázně Bohdaneč Prodej ryb: Každý čtvrtek a pátek 10:00 – 17:00 a v sobotu od 9:00 do 12:00Prodej vánočních ryb: od 17. 12. 2020 do 23. 12. 2020 od 8:00 do 17:00 tel.: +420 466 924 203, +420 777 338 530 Více informací najdete ZDE.
Rybářství Chlumec nad Cidlinou Boženy Němcové 711/IV, Chlumec nad Cidlinou Prodej ryb: Každý pátek od 14:00 do 16:00 tel.: +420 495 703 050 Více informací najdete ZDE.
Kolowratské rybářství Opočno
Sádky a zpracovna Opočno U Broumaru 223, Opočno Prodej ryb: úterý a čtvrtek od 7:30 do 13:30, v pátek od 9:00 do 17:00, v sobotu od 9:30 do 11:30 (v červenci a v srpnu) tel.: +420 494 668 230
Sádky Rozkoš Velká Jesenice 236, Velká Jesenice Prodej ryb: čtvrtek od 8:00 do 16:00 tel.: +420 605 267 242
Více informací najdete ZDE.
Rybářství Litomyšl Sokolovská 126, Litomyšl – Nedošín Prodej ryb: od pondělí do pátku 8:30 – 17:00, v sobotu od 8:30 do 12:00 tel.: +420 461 613 723, +420 777 330 771 Více informací najdete ZDE.
Městské lesy Hradec Králové
Sádky Datlík K Chatám, Hradec Králové Prodej ryb: každý čtvrtek od 14. 00 do 18:00 Prodej vánočních ryb: od 21. 12. 2020 do 23. 12. 2020 9:00 – 17:00 tel.: +420 603 216 607
Více informací najdete ZDE.
Kde všude probíhá prodej ryb na sádkách v ČR najdete ZDE.
|
Kapr přes internet
A nakonec je tu on-line prodej kaprů, který se letos rozjel po Hradci Králové: „Rozhodli jsme se navázat spolupráci se společností Na zmrzku, která nám s rozvozem kaprů pomůže. Ryby bude možné objednávat přes e-shop. Zákazníci si zde vyberou váhovou kategorii, počet kusů, datum doručení a způsob platby. Platit bude možné kartou nebo hotově při převzetí. Pokud se tato forma prodeje osvědčí, uvažujeme o zavedení celoročního rozvozu ryb zájemcům,“ řekl ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán. Hradecké kapry je možné objednávat od 1. do 19. prosince přes e-shop ZDE.

Jak se chovat k vánočnímu kaprovi? Odborníci radí: Nenoste jej v igelitce a nepouštějte do řeky. „Vypuštění vánočního kapra zpět do přírody by mělo být již přežitkem, nikoli tradicí. Současný zákon na ochranu zvířat proti týrání zakazuje opuštění zvířete, zvlášť pokud to není vhodné z hlediska stavu zvířete a podmínek prostředí, do kterých má být zvíře vypuštěno,“ upozorňuje MVDr. Jiří Žák z Ústavu veřejného veterinářství, ochrany zvířat a welfare Veterinární a Farmaceutické Univerzity Brno (VFU). A když už se tedy rozhodnete pro koupi živého kapra: Nutný je šetrný a urychlený transport po nákupu do domácností spotřebitele. Kapra bychom neměli přenášet v neprodyšných igelitových taškách, které se doslova přilepí na těla ryb a znemožňují jim otevírat ústa a pohybovat skřelemi
Vždycky jde něco zlepšit. Aktivisté často říkají, že kdyby měli kapři hlasivky a mohli mluvit, nikdy bychom se k nim podobným způsobem nechovali. Nejspíše by nám řekli, že chtějí zůstat v rybníku, v klidu tam dožít důchodu a posléze se nechat pohřbít potěrem do staletého bahna. Jenže ryby jsou nižší obratlovci, jejich nervová soustava je méně vyvinutá a nedočkali bychom se jiného, než neartikulovaného křiku kdykoliv, kdy by jim to jejich na pudech postavený nervový systém přikázal. Při procházce kolem rybníku by tak hladinu protínaly kapří hlavy a křičely, protože by se nás lekly. Stejně jde argumentovat u všeho. Kdyby měli mrkve hlasivky, také by nevřískaly nadšením, že si je člověk chce podusit a dát si je s bramborem.
Vložil: Kamil Fára