Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Nostalgická kavárnička Ondřeje Suchého

Nostalgická kavárnička Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Jahody dozrávají. Chcete se jen nacpat k prasknutí, nebo i něco zavařit? Máme mapu ´samosběru´ a…

07.06.2018
Jahody dozrávají. Chcete se jen nacpat k prasknutí, nebo i něco zavařit? Máme mapu ´samosběru´ a…

Foto: Pixabay

Popisek: České jahody jsou zralé, chutnější a šťavnatější než ty z dovozu

Jahody letos dozrávají o dva týdny dříve, sdělili reportéři ČT 24 v pořadu Z regionů. Například u Piletic na Královéhradecku je zralá je téměř již celá plantáž, kterou obsypaly stovky lidí, co dorazily na finančně výhodný samosběr. V Pileticích zaplatíte 45 korun za kilo, u stánku mnohonásobně více….

„Přišly ty teploty vysoký, byly teplé noci, tak ta vegetace se neskutečně zrychlila. Bude takovej sezonní přetlak jahod, myslíme si, že to bude trošku komplikovanější sezóna z hlediska obchodu,“ prozradil pilecký pěstitel Jan Věcek s obavami v hlase. Vedoucí prodeje Jan Černý dodal: „Máme pravidla, ale při tomhle množství lidí je to spíš organizovaný chaos.“ Lidé na samosběru oceňují především to, že si mohou natrhat ovoce podle vlastního výběru. „Nevím, kde bych jinak jahody vzala, takhle sladké a velké kousky nejsou ani v obchodech, ani ve školkách. Navíc dlouho vydrží, nestane se, že druhý den po nákupu mají na sobě plíseň,“ připomíná Vlasta Boháčová ze Žatce.

Trochu namůžete záda, ale zaplatíte polovic

Chtěli jste si koupit jahody v obchodě? Na jahodových farmách je seženete za polovinu ceny. Jahody zde navíc můžete nejdřív ochutnat, takže víte, co sbíráte. Naše domácí jahody jsou zralé, chutnější a šťavnatější. Těm z dovozu chybí typická chuť, protože jsou to speciálně šlechtěné pevné a odolné odrůdy, které musí hlavně vydržet mnohakilometrový transport.    

Samosběr se prostě vyplatí 

Ministerstvo zemědělství se vyprsilo a připravilo interaktivní mapu celé ČR s místy, kde si lze jahody natrhat. Podívejte se, kde si ve vašem kraji můžete pořídit čerstvé jahody. Jejich sklizeň trvá obvykle až do července. Než však pro jahody vyrazíte, vždy si ověřte otevírací dobu a dostupnost, které se často mění podle počasí. Mapu s přehledem po krajích naleznete ZDE.

Letošní sezónu pěstitelé odhadují jen na tří až čtyřtýdenní, i to je důvod, proč často zachovávají loňské ceny. A to je také důvod, proč na nic nečekat, prohlédnout mapu, připravit na víkend občerstvení a… vyrazit.

Proč vůbec jíst jahody?

Jsou bohaté na vitamin C, jeho množství v jahodách je srovnatelné s citrusy. Obsahují i vitaminy A, B, E, draslík a zinek. Dámy ocení i jejich kosmetické účinky. Čistí póry, hydratují pleť a zrníčka působí jako peeling. Navíc obsahují enzym, který má bělící účinek na zuby a zabraňuje tvorbě kazu.

Jahody na skotský způsob se pěstují v kokosové půdě metr nad zemí.

Co takhle jahody na ´skotský způsob´?

V poslední době se slovo sucho skloňuje ve všech pádech. A nedostatek vláhy zasáhl i jahody… V Agrodružstvu ve Lhotě pod Libčany na Královéhradecku na to ale vyzráli - právě teď sklízejí experimentální jahody, které byly pěstovány v kokosové půdě asi metr nad zemí, pod fóliovníkem.  Polabí se stává stále sušší oblastí s nedostatkem vody, tak v Agrodružstvu Lhota pod Libčany zkoušejí originální skotský způsob pěstování jahod. Pěstují se ve foliovníku v sušeném kokosovém vlákně.

Pavel Veselý,  předseda představenstva, k tomu řekl: „Zásadní věc je asi ta, že zásadně šetříme vodou, je tady kapková závlaha, takže ta voda, která je pro to potřebná je dostupná a není to široko plošná závlaha, kterou jsme používali na závlahu klasickým způsobem a voda tady v Písnicích není. Druhá věc je podstatně usnadněná sklizeň, jahody jsou ve výšce zhruba 120-130 cm, takže se sběrači nemusejí ohýbat. Není tajemství, že jahody nechtěli sbírat ani zahraniční brigádníci, páteř bolela, třešně, višně jablka byly lepší, takže jsme těžko sháněli. Vzhledem k tomu, že víme, jak to pěstujeme, tak se nebojíme vlastní jahody jíst bez mytí, protože jsou skutečně nezávadné, chemie je tam naprosté minimum. Naši jahodu poznáte podle toho, že voní, není tvrdá jako kámen. Naše jahody nevydrží dlouhodobé uskladnění, to je nevýhoda, ale je násobně vyvážená chutí.“

Vložil: Markéta Vančová