Jahody dozrávají. Chcete se jen nacpat k prasknutí, nebo i něco zavařit? Máme mapu ´samosběru´ a…
07.06.2018
Foto: Pixabay
Popisek: České jahody jsou zralé, chutnější a šťavnatější než ty z dovozu
Jahody letos dozrávají o dva týdny dříve, sdělili reportéři ČT 24 v pořadu Z regionů. Například u Piletic na Královéhradecku je zralá je téměř již celá plantáž, kterou obsypaly stovky lidí, co dorazily na finančně výhodný samosběr. V Pileticích zaplatíte 45 korun za kilo, u stánku mnohonásobně více….
„Přišly ty teploty vysoký, byly teplé noci, tak ta vegetace se neskutečně zrychlila. Bude takovej sezonní přetlak jahod, myslíme si, že to bude trošku komplikovanější sezóna z hlediska obchodu,“ prozradil pilecký pěstitel Jan Věcek s obavami v hlase. Vedoucí prodeje Jan Černý dodal: „Máme pravidla, ale při tomhle množství lidí je to spíš organizovaný chaos.“ Lidé na samosběru oceňují především to, že si mohou natrhat ovoce podle vlastního výběru. „Nevím, kde bych jinak jahody vzala, takhle sladké a velké kousky nejsou ani v obchodech, ani ve školkách. Navíc dlouho vydrží, nestane se, že druhý den po nákupu mají na sobě plíseň,“ připomíná Vlasta Boháčová ze Žatce.
Trochu namůžete záda, ale zaplatíte polovic
Chtěli jste si koupit jahody v obchodě? Na jahodových farmách je seženete za polovinu ceny. Jahody zde navíc můžete nejdřív ochutnat, takže víte, co sbíráte. Naše domácí jahody jsou zralé, chutnější a šťavnatější. Těm z dovozu chybí typická chuť, protože jsou to speciálně šlechtěné pevné a odolné odrůdy, které musí hlavně vydržet mnohakilometrový transport.

Samosběr se prostě vyplatí
Ministerstvo zemědělství se vyprsilo a připravilo interaktivní mapu celé ČR s místy, kde si lze jahody natrhat. Podívejte se, kde si ve vašem kraji můžete pořídit čerstvé jahody. Jejich sklizeň trvá obvykle až do července. Než však pro jahody vyrazíte, vždy si ověřte otevírací dobu a dostupnost, které se často mění podle počasí. Mapu s přehledem po krajích naleznete ZDE.
Letošní sezónu pěstitelé odhadují jen na tří až čtyřtýdenní, i to je důvod, proč často zachovávají loňské ceny. A to je také důvod, proč na nic nečekat, prohlédnout mapu, připravit na víkend občerstvení a… vyrazit.
Proč vůbec jíst jahody?
Jsou bohaté na vitamin C, jeho množství v jahodách je srovnatelné s citrusy. Obsahují i vitaminy A, B, E, draslík a zinek. Dámy ocení i jejich kosmetické účinky. Čistí póry, hydratují pleť a zrníčka působí jako peeling. Navíc obsahují enzym, který má bělící účinek na zuby a zabraňuje tvorbě kazu.

Jahody na skotský způsob se pěstují v kokosové půdě metr nad zemí.
Co takhle jahody na ´skotský způsob´?
V poslední době se slovo sucho skloňuje ve všech pádech. A nedostatek vláhy zasáhl i jahody… V Agrodružstvu ve Lhotě pod Libčany na Královéhradecku na to ale vyzráli - právě teď sklízejí experimentální jahody, které byly pěstovány v kokosové půdě asi metr nad zemí, pod fóliovníkem. Polabí se stává stále sušší oblastí s nedostatkem vody, tak v Agrodružstvu Lhota pod Libčany zkoušejí originální skotský způsob pěstování jahod. Pěstují se ve foliovníku v sušeném kokosovém vlákně.
Pavel Veselý, předseda představenstva, k tomu řekl: „Zásadní věc je asi ta, že zásadně šetříme vodou, je tady kapková závlaha, takže ta voda, která je pro to potřebná je dostupná a není to široko plošná závlaha, kterou jsme používali na závlahu klasickým způsobem a voda tady v Písnicích není. Druhá věc je podstatně usnadněná sklizeň, jahody jsou ve výšce zhruba 120-130 cm, takže se sběrači nemusejí ohýbat. Není tajemství, že jahody nechtěli sbírat ani zahraniční brigádníci, páteř bolela, třešně, višně jablka byly lepší, takže jsme těžko sháněli. Vzhledem k tomu, že víme, jak to pěstujeme, tak se nebojíme vlastní jahody jíst bez mytí, protože jsou skutečně nezávadné, chemie je tam naprosté minimum. Naši jahodu poznáte podle toho, že voní, není tvrdá jako kámen. Naše jahody nevydrží dlouhodobé uskladnění, to je nevýhoda, ale je násobně vyvážená chutí.“
Vložil: Markéta Vančová