Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Můžete si utrhnout do salátu. V Sokolově přibyly veřejné bylinkové záhony. Už ve čtyřech lokalitách

02.06.2022
Můžete si utrhnout do salátu. V Sokolově přibyly veřejné bylinkové záhony. Už ve čtyřech lokalitách

Foto: SOTES Sokolov (stejně jako ostatní snímky v článku)

Popisek: Bylinkové záhony v Sokolově

Bylinkové záhony, z nichž si může každý nasbírat přírodní poklady do své kuchyně, najdete nově v ulicích Křížová, Wolkerova a Seifertova. Vloni už se první záhony objevily před Základní školou Švabinského. Lidem poskytnou krásné zátiší, příjemnou vůni i zásobu vitamínů pro zdraví.

Záhony s bylinkami jsou vyvýšené, aby byly uchráněny před případnou návštěvou venčících se psů. Jak dlouho nám budou bylinky dělat radost a zda stihnout dorůstat, to už záleží na nás všech. Pokud se nové záhony neosvědčí a bylinky budou například zničeny nebo odcizeny, budou zrušeny.

 

Bylinkové záhony v Sokolově

Nové záhony

Bylinky v záhonech nejsou jenom na parádu a k přivonění. Lidé si z nich v rozumné míře mohou bylinky utrhnout a odnést si je k použití domů. Loni se před ZŠ Švabinského na sídlišti Michal objevily tři záhony s tymiánem, mátou a oreganem, do čtvrtého potom na základě hlasování přibyl libeček a šest kusů levandule.

Letos se druhy bylinek i podoba záhonů trochu proměnily. „Nové záhony jsou vyšší. Najdete v nich libeček, petrželku, oregano a tymián. Ve dvou nových lokalitách už jsou, v Seifertově ulici se objeví v nejbližší době," upřesnil pro Sokolovský deník mluvčí sokolovské radnice Vladimír Meluzín.

 

Bylinkové záhony v Sokolově

Situace ale není jen růžová. „Trávník před základní školou Švabinského využívá řada pejskařů. Dostat se ke květináčům s bylinkami tak vyžaduje velkou obezřetnost. Ne všichni totiž po svých miláčcích uklízejí, a tak natrhat si bylinky vyžaduje menší slalom. I proto jsou tam možná bylinky prozatím takřka nedotknuté,” líčí současnou situaci Sokolovský deník.

 

Co na záhonech najdete

Libeček lékařský

Využívá se především k přípravě polévkového koření. Pokud přidáte libeček do vody k vařeným bramborám, získáte lahodnou a nezaměnitelnou chuť. Použít jej lze také k přípravě paštik, pomazánek, zeleninových jídel, dušeného hovězího a jehněčího masa, marinád na grilování nebo do mletých mas.

Petržel hladkolistá

Má výraznější chuť než kudrnka, používá se především ve středozemní kuchyni. Skvěle se hodí k těstovinám, k zelenině, do rizota, smetanových omáček či polévek, k drůbežímu masu, rybám a darům moře. Někdy se jí říká italská petržel.

Oregano (Dobromysl obecná)

Oregano je nepostradatelnou surovinou při přípravě pizzy, těstovin, rajčatových omáček, špaget a zeleninových salátů. V Itálii je oregano oblíbené spíše v jižních oblastech, na severu dávají Italové přednost majoránce. Oregano má velmi výraznou chuť, proto je vhodné ho používat s rozvahou.

Tymián obecný

Výrazná chuť a aroma tymiánu vyniknou nejen při přípravě zvěřiny, drůbeže a sekaných mas, ale také u tradičních českých omáček, nádivek, paštik, sýrů a bylinkových másel. Výborný je v nádivce do kuřete nebo v rajčatových omáčkách a polévkách. Ve směsích s oreganem a bazalkou se používá na pizzu a těstoviny.

 

Zdroje: město Sokolov, SOTES Sokolov, Deník.cz

Vložil: Andrea Morkusová