Můžete si utrhnout do salátu. V Sokolově přibyly veřejné bylinkové záhony. Už ve čtyřech lokalitách
02.06.2022
Foto: SOTES Sokolov (stejně jako ostatní snímky v článku)
Popisek: Bylinkové záhony v Sokolově
Bylinkové záhony, z nichž si může každý nasbírat přírodní poklady do své kuchyně, najdete nově v ulicích Křížová, Wolkerova a Seifertova. Vloni už se první záhony objevily před Základní školou Švabinského. Lidem poskytnou krásné zátiší, příjemnou vůni i zásobu vitamínů pro zdraví.
Záhony s bylinkami jsou vyvýšené, aby byly uchráněny před případnou návštěvou venčících se psů. Jak dlouho nám budou bylinky dělat radost a zda stihnout dorůstat, to už záleží na nás všech. Pokud se nové záhony neosvědčí a bylinky budou například zničeny nebo odcizeny, budou zrušeny.
Bylinkové záhony v Sokolově
Nové záhony
Bylinky v záhonech nejsou jenom na parádu a k přivonění. Lidé si z nich v rozumné míře mohou bylinky utrhnout a odnést si je k použití domů. Loni se před ZŠ Švabinského na sídlišti Michal objevily tři záhony s tymiánem, mátou a oreganem, do čtvrtého potom na základě hlasování přibyl libeček a šest kusů levandule.
Letos se druhy bylinek i podoba záhonů trochu proměnily. „Nové záhony jsou vyšší. Najdete v nich libeček, petrželku, oregano a tymián. Ve dvou nových lokalitách už jsou, v Seifertově ulici se objeví v nejbližší době," upřesnil pro Sokolovský deník mluvčí sokolovské radnice Vladimír Meluzín.
Bylinkové záhony v Sokolově
Situace ale není jen růžová. „Trávník před základní školou Švabinského využívá řada pejskařů. Dostat se ke květináčům s bylinkami tak vyžaduje velkou obezřetnost. Ne všichni totiž po svých miláčcích uklízejí, a tak natrhat si bylinky vyžaduje menší slalom. I proto jsou tam možná bylinky prozatím takřka nedotknuté,” líčí současnou situaci Sokolovský deník.
Co na záhonech najdete
Libeček lékařský
Využívá se především k přípravě polévkového koření. Pokud přidáte libeček do vody k vařeným bramborám, získáte lahodnou a nezaměnitelnou chuť. Použít jej lze také k přípravě paštik, pomazánek, zeleninových jídel, dušeného hovězího a jehněčího masa, marinád na grilování nebo do mletých mas.
Petržel hladkolistá
Má výraznější chuť než kudrnka, používá se především ve středozemní kuchyni. Skvěle se hodí k těstovinám, k zelenině, do rizota, smetanových omáček či polévek, k drůbežímu masu, rybám a darům moře. Někdy se jí říká italská petržel.

Oregano (Dobromysl obecná)
Oregano je nepostradatelnou surovinou při přípravě pizzy, těstovin, rajčatových omáček, špaget a zeleninových salátů. V Itálii je oregano oblíbené spíše v jižních oblastech, na severu dávají Italové přednost majoránce. Oregano má velmi výraznou chuť, proto je vhodné ho používat s rozvahou.
Tymián obecný
Výrazná chuť a aroma tymiánu vyniknou nejen při přípravě zvěřiny, drůbeže a sekaných mas, ale také u tradičních českých omáček, nádivek, paštik, sýrů a bylinkových másel. Výborný je v nádivce do kuřete nebo v rajčatových omáčkách a polévkách. Ve směsích s oreganem a bazalkou se používá na pizzu a těstoviny.
|
Zdroje: město Sokolov, SOTES Sokolov, Deník.cz
Vložil: Andrea Morkusová