Včelí pyl zdobil vítězný drink. Barmanská soutěž Mattoni Grand Drink poprvé podpořila i mladé talenty
05.10.2023
Foto: Mattoni Grand Drink (stejně jako ostatní snímky v článku)
Popisek: Martin Vogeltanz při míchání svého vítězného koktejlu Nature
Barmanská soutěž Mattoni Grand Drink letos vůbec poprvé představila juniorskou kategorii, do které se mohli hlásit studenti středních gastronomických škol. Vítězkou mezi 17 vybranými soutěžícími juniory se stala Sára Šmerdová s drinkem Osvěžující Matonka. V rámci soutěžního dne proběhlo i národní nominační kolo pro Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024. Vítězem mezi profesionály, který bude v příštím roce reprezentovat Českou republiku na světovém finále, se stal Martin Vogeltanz s koktejlem Nature.
1. ročník barmanské soutěže Mattoni Grand Drink Junior proběhl 3. října ve vyhlášeném karlovarském Becher‘s baru Grandhotelu Pupp. Karlovy Vary jsou také domovem minerální vody Mattoni, jež je nedílnou součástí všech soutěžních koktejlů a oficiální minerální vodou Mezinárodní barmanské asociace. Zároveň v letošním roce slaví 150. výročí svého založení.
Budoucnost českého barmanství
„V rámci letošního výročí se Mattoni nejen ohlíží za svou bohatou historií, ale hledí také do budoucnosti. Jsme proto nadšení, že právě v letošním roce jsme mohli přispět ke vzniku juniorské kategorie soutěže Mattoni Grand Drink, která podporuje právě budoucnost českého barmanství,“ řekla Barbora Gavendová, brand strategy manažerka Mattoni. Podpoře mladých talentů se Mattoni věnuje dlouhodobě. Například ve spolupráci s Akademií výtvarných umění každoročně vypisuje studentskou soutěž o nejlepší umělecký motiv pro bývalé reklamní poutače u silnic a dálnic ve tvaru orla. Ty tak postupně mění v umělecká díla mladých výtvarníků.
Vítězka Mattoni Grand Drink Junior Sára Šmerdová
Trendy originální koktejly
Úkolem soutěžících v Mattoni Grand Drink Junior bylo, stejně jako v kategorii profesionálů, vytvořit originální koktejl, který je trendy, inovativní, kreativní a zároveň nízkokalorický. Junioři měli na jeho přípravu 7 minut. Mezi sedmnácti soutěžícími z 10 gastronomických škol odbornou porotu nejvíce zaujal koktejl Osvěžující Matonka mladé barmanky Sáry Šmerdové, která je studentkou Střední školy Brno, Charbulova. „Vítezství v prvním ročníku Mattoni Grand Drink Junior mě opravdu hodně překvapilo, byla jsem úplně v šoku. Byla to moje úplně první soutěž a moc mě to bavilo. Určitě budu pokračovat v barmanských soutěžích i ve vymýšlení a míchání nealkoholických koktejlů,“ popsala Sára po vyhlášení vítězů.
Recept na koktejl Osvěžující Matonka Sáry Šmerdové
Ingredience:
- Mattoni jemně perlivá
- Citronový fresh 1 cl
- Grepový fresh 2 cl
- Džus Pfanner černý rybíz 2 cl
- Monin pyré Červené plody 2 cl
- Bazalka 4 lístky
- Zástřik citronovou kůrou
- Ozdoba: Pomerančová kůra
Postup přípravy: Do shakeru nasypeme led, přilijeme citronový a grepový fresh, rybízový džus, pyré a bazalku a pečlivě protřepeme. Přes sítko nalijeme do sklenice s ledem, dolijeme Mattoni jemně perlivou, ozdobíme a zastříkneme citronovou kůrou.
|
Soutěž Mattoni Grand Drink za dobu svého konání získala skvělou pověst a je dokonce považována za jedno z nejlepších barmanských klání na světě. Vznik juniorské kategorie tak mezi studenty gastronomických škol vzbudil velký ohlas. „A to přesto, že po řemeslné stránce je vytvoření výborného nealkoholického koktejlu mnohem obtížnější než toho alkoholického. Studenti si zaslouží pochvalu za velmi dobrou techniku práce. Bylo vidět, že se poctivě připravovali,“ doplnil ředitel soutěže Radek Poláček z České barmanské asociace.
Recept na koktejl Nature Martina Vogeltanze
Ingredience:
- Mattoni Grand perlivá
- Gordon‘s 0,0% alcohol free 2,5 cl
- Koldokol sirup Meduňka a heřmánek 1,5 cl
- Paragon Timur Berry 1,5 cl
- Fresh z trávy 1 cl
- Libeček 1 lístek
- Zástřik citronovou kůrou
- Ozdoba: Citronová kůra, včelí pyl
Postup přípravy: Do shakeru nalijeme nealkoholický gin Gordon’s, cordial Paragon Timur Berry, sirup a fresh z trávy, přidáme lístek libečku, zasypeme ledem a pečlivě protřepeme. Přelijeme do sklenice s ledem, dolijeme perlivou Mattoni, promícháme, zastříkneme citronovou kůrou a ozdobíme.
|
Martin Vogeltanz jde do světového finále
V rámci soutěžního dne se utkali také profesionální barmani v národním nominačním kole Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024. Mezi 10 soutěžícími barmany nejvíce zabodoval Martin Vogeltanz z My Bar – catering s koktejlem Nature. „Z vítězství mám neskutečné pocity. V Mattoni Grand Drink jsem soutěžil několik let a nejlépe se mi povedlo být v nominačním kole druhý, takže mám obrovskou radost. Na světové finále zatím nemám samou radostí ani pomyšlení, ale určitě se budu pečlivě připravovat, aby to bylo ještě lepší než v tom nominačním kole. Můj soutěžní koktejl Nature zobrazuje přírodu v plné její kráse. Propojení zemitosti trávy, sladkosti bylinek, kyselosti pepře a kořenitosti libečku s mineralitou přírodní vody Mattoni, tvoří netradiční chuť, která si Vás snadno podmaní. Inovací nejsou jen netradiční ingredience, ale také zapojení umělé inteligence a způsob servírování,“ řekl Martin Vogeltanz, který bude reprezentovat Českou republiku v příštím roce na světovém finále.
Výsledková listina Mattoni Grand Drink Junior 2023:
- První místo Sára Šmerdová, drink Osvěžující Matonka
- Druhé místo Roman Shyrokoriadov, drink Sangria
- Třetí místo Petra Kohoutková, drink Mangroove
Výsledková listina nominačního kola Mattoni Grand Drink 2024:
- První místo Martin Vogeltanz, drink Nature
- Druhé místo Vítězslav Cirok, drink Zen Essence
- Třetí místo Jan Lukas, drink Voda
|
Zdroj: Tisková zpráva
Vložil: Markéta Vančová