Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Na vlastní kůži

Na vlastní kůži

Ivan Břešťák dělal krimi na Nově, má na kontě 1 200 reportáží. Nyní se vydává pro Krajské listy.cz tam, kam se bojí i benga

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Okurková sezóna? Ale kdepak. V médiích nastala párečková. Ale nekupte to za tisíc eur! Pamětník vzpomíná: Dříve pstruzi na stříbře, dnes párky v ubrousku

22.07.2015
Okurková sezóna? Ale kdepak. V médiích nastala párečková. Ale nekupte to za tisíc eur! Pamětník vzpomíná: Dříve pstruzi na stříbře, dnes párky v ubrousku

Autor: mmkv.cz

Popisek: Areál restaurace Svatý Linhart

To, že v létě médiím nastává každoroční okurková sezóna, není žádným překvapením. Ale v Karlových Varech ta letošní okurková překvapením je. Novináři regionálního tisku i veřejnoprávního rozhlasu totiž vzali zavděk lákavou pozvánkou a vzápětí přeochotně rádi informovali o tom, že v lázeňském městě se začaly prodávat speciální párečky a celý rok zde bude fungovat jakýsi mobilní hot dog.

Párečkovou kampaň spustil karlovarský magistrát, jehož příspěvková organizace Lázeňské lesy provozuje oblíbenou výletní restauraci  Svatý Linhart. Vedení do ní pozvalo pár novinářů a pohostilo je speciálními párky,  oblíbenou specialitou ze sousedního Německa.  Článek však naštval  řadu místních občanů, kteří si stěžují na to, že město neřeší rozbité chodníky a pokálené město. Dalším zase vadí, že  magistrát propaguje firmu, která je symbolem hornofranckého Hofu, kde navíc Lázeňské lesy zakoupily za tisíc eur speciální přístroj pro výboru párků. Ten navíc  osobně představil náměstek primátora Čestmír Bruštík (ANO), který prý také přišel s nápadem tradiční párky v  tomto podniku nabízet.  

Ať u párků zůstane...

Vrcholem absurdních reportáží byla videa,  na nichž samotný náměstek Bruštík obsluhuje vedení města a přítomné novináře. Ti poté za párek ochotně „atrakci“ propagovali a dosti servilně popisovali, jak si  na cizí specialitě pochutnával primátor i náměstek pro oblast kultury. Je přitom neuvěřitelné, že reportáž o párcích přinesl i veřejnoprávní Radiožurnál, který ve svém etickém kodexu přísně zakazuje skrytou reklamu.

Reklamy zdarma se v médiích dočkala nejen restaurace, ale také dodavatel párků, s tím, že jde o regionální potravinu. Někteří karlovarští podnikatelé si  přesto stěžují, proč město nepropaguje  výrobu místních specialit. Jiní  však navrhují, aby radní Bruštík a celé karlovarské vedení ANO  u podávání párků zůstali a nadělali tak méně škody. Jeden z diskutujících v souvislosti s tím  dokonce poznamenal, že od tohoto člověka by si párek nevzal ani zadarmo.

Jiný level?

Velmi podstatný je příspěvek pamětníka, který připomněl, že v restauraci  Linhart se dříve podávali pstruzi na stříbře, zatímco dnes párky v ubrousku. Každá radnice  má prý „jiný level“.

Stojí zato připomenout, že historie oblíbené výletní restaurace Linhart se začala psát již v roce 1878. Největší proslulosti se dočkala, když ji provozoval  Ondřej Lippert. Mezi hosty nechyběla řada slavných osobností, které v té době navštívily Karlovy Vary, mimo jiné i prezident T.G. Masaryk. V minulém století se věhlas restaurace udržel díky populárnímu  šéfovi Františkovi Havlíčkovi a kuchařskému umění jeho manželky. Linharta vedli více než třicet let a jejich pstruh, či domácí štrůdl, se staly zdejší legendou. Na přelomu století ale celý výletní areál zchátral. V posledních letech byl obnoven, především  díky dotaci EU ve výši milionu eur, jako vzdělávací středisko, zaměřené na přírodu. Součástí areálu je i lanové centrum.

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh  na ');.

Vložil: Adéla Hofmanová

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace