Okurková sezóna? Ale kdepak. V médiích nastala párečková. Ale nekupte to za tisíc eur! Pamětník vzpomíná: Dříve pstruzi na stříbře, dnes párky v ubrousku
22.07.2015
Foto: mmkv.cz
Popisek: Areál restaurace Svatý Linhart
To, že v létě médiím nastává každoroční okurková sezóna, není žádným překvapením. Ale v Karlových Varech ta letošní okurková překvapením je. Novináři regionálního tisku i veřejnoprávního rozhlasu totiž vzali zavděk lákavou pozvánkou a vzápětí přeochotně rádi informovali o tom, že v lázeňském městě se začaly prodávat speciální párečky a celý rok zde bude fungovat jakýsi mobilní hot dog.
Párečkovou kampaň spustil karlovarský magistrát, jehož příspěvková organizace Lázeňské lesy provozuje oblíbenou výletní restauraci Svatý Linhart. Vedení do ní pozvalo pár novinářů a pohostilo je speciálními párky, oblíbenou specialitou ze sousedního Německa. Článek však naštval řadu místních občanů, kteří si stěžují na to, že město neřeší rozbité chodníky a pokálené město. Dalším zase vadí, že magistrát propaguje firmu, která je symbolem hornofranckého Hofu, kde navíc Lázeňské lesy zakoupily za tisíc eur speciální přístroj pro výboru párků. Ten navíc osobně představil náměstek primátora Čestmír Bruštík (ANO), který prý také přišel s nápadem tradiční párky v tomto podniku nabízet.
Ať u párků zůstane...
Vrcholem absurdních reportáží byla videa, na nichž samotný náměstek Bruštík obsluhuje vedení města a přítomné novináře. Ti poté za párek ochotně „atrakci“ propagovali a dosti servilně popisovali, jak si na cizí specialitě pochutnával primátor i náměstek pro oblast kultury. Je přitom neuvěřitelné, že reportáž o párcích přinesl i veřejnoprávní Radiožurnál, který ve svém etickém kodexu přísně zakazuje skrytou reklamu.
Reklamy zdarma se v médiích dočkala nejen restaurace, ale také dodavatel párků, s tím, že jde o regionální potravinu. Někteří karlovarští podnikatelé si přesto stěžují, proč město nepropaguje výrobu místních specialit. Jiní však navrhují, aby radní Bruštík a celé karlovarské vedení ANO u podávání párků zůstali a nadělali tak méně škody. Jeden z diskutujících v souvislosti s tím dokonce poznamenal, že od tohoto člověka by si párek nevzal ani zadarmo.
Jiný level?
Velmi podstatný je příspěvek pamětníka, který připomněl, že v restauraci Linhart se dříve podávali pstruzi na stříbře, zatímco dnes párky v ubrousku. Každá radnice má prý „jiný level“.
Stojí zato připomenout, že historie oblíbené výletní restaurace Linhart se začala psát již v roce 1878. Největší proslulosti se dočkala, když ji provozoval Ondřej Lippert. Mezi hosty nechyběla řada slavných osobností, které v té době navštívily Karlovy Vary, mimo jiné i prezident T.G. Masaryk. V minulém století se věhlas restaurace udržel díky populárnímu šéfovi Františkovi Havlíčkovi a kuchařskému umění jeho manželky. Linharta vedli více než třicet let a jejich pstruh, či domácí štrůdl, se staly zdejší legendou. Na přelomu století ale celý výletní areál zchátral. V posledních letech byl obnoven, především díky dotaci EU ve výši milionu eur, jako vzdělávací středisko, zaměřené na přírodu. Součástí areálu je i lanové centrum.
Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na ');.
Vložil: Adéla Hofmanová