Časovaná nálož v popelnicích: Ničí městské komunikace, ohrožuje zdraví obyvatel. Ale kam s ní?
29.12.2019
Foto: Facebook
Popisek: Čištění historické dlažby od komunálního odpadu stojí město nemalé peníze
Špatné nakládání s odpadem z restaurací a dalších gastronomických zařízení způsobuje nemalé problémy. Mimo jiné často poškozuje i opravené komunikace v obcích a městech. Zbytky pokrmů totiž často končí ve svozových vozech na komunální odpad a stává se, že z nich protékají zbytky polévek, omáček, použitých olejů či dalších tekutin. S podobnými nehodami bojují i Karlovy Vary, které musí pracně odstraňovat mastné fleky a velké skvrny na dlažbě pěších zón.
Pro lázeňské město to znamená nákladné a složité čištění dlažby, nezřídka s malým účinkem, protože odpadní tekutiny ji mohou poškodit i chemicky, změnit její barvu, a podobně. Vedení magistrátu proto před časem spustilo plošné kontroly gastronomických provozů na exponovaných místech. Nejdříve se zaměřily, zda podnikatelé plní své zákonné povinnosti při nakládání s odpady, zda mají vlastní odpadní nádoby, aby gastroodpad nekončil v kontejnerech na komunální odpad nebo dokonce v odpadkových koších.

Smažíme řízky. Ale kam s použitým olejem? Čtěte dále
Nepříjemná kontrola
Dosud byly zkontrolovány desítky podniků, přičemž byla nařízena různá nápravná opatření a uloženy nemalé pokuty za porušování zákona. Aby byly k dispozici nezpochybnitelné důkazy, musela být též provedena fyzická ranní kontrola vybraných popelnic před vývozem. Znamenalo to velmi nepříjemný postup, při němž byl odpad vysypán a probrán, zda neobsahuje závadné součásti. Magistrát se přitom snaží podobným problémům preventivně předcházet, jedná například i se svozovými společnostmi, aby nabízely podnikatelům v exponovaných lokalitách své služby a důsledněji, podle svých možností, kontrolovali vyvážený komunální odpad.
V ideálním případě by se měl gastroodpad sbírat, ukládat a svážet výměnným způsobem, což znamená naplněnou nádobu při svozu vyměnit za prázdnou bez překládání nebo přesypávání vlastního odpadu. V žádném případě by však gastroodpad neměl skončit v běžných popelnicích. Jak nám sdělil tiskový mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál, kontroly gastronomických zařízení budou pokračovat i nadále, město jimi chce zajistit lepší nakládání s problematickým odpadem, ale také vymáhat plnění zákonných povinností. Jenom díky tomu bude možné udržet pěší zóny v lepším stavu v čistotě.
Třídění odpadu - aplikace pro mobilní telefony
Aplikace sama určí polohu mobilního zařízení a do pár okamžiků zobrazí mapu s vyznačením nejbližších stanovišť pro sběr konkrétního druhu odpadu. Program umožňuje i rychlý způsob předání informací o přeplněném nebo poškozeném kontejneru a nepořádku kolem něj odpovědným osobám.

Olej použitý v domácnosti schraňujeme v nějaké nádobě. Oleje a tuky z domácností patří do zelených popelnic. Na dvaceti stanovištích po celém městě a na sběrném dvoře ve Staré Roli jsou k dispozici nádoby speciálně upravené pro sběr tohoto recyklovatelného odpadu. Použitý potravinářský olej a tuk do nich ukládejte výhradně v PET lahvích nebo jiných uzavřených plastových nádobách
Funkce aplikace:
- přehledná mapa celého města, na které jsou zobrazeny všechny dostupné kontejnery pro třídění odpadů (barevně rozlišené podle druhu odpadu) a sběrné dvory
- abecedně seřazený seznam ulic, na kterých jsou dostupné kontejnery
- filtrace (výběr) kontejnerů podle druhu odpadu (ideální způsob, jak vyhledat jen ta místa, kde je možné vyhodit konkrétní odpad, např. zobrazit kontejnery pouze na plast)
- vyhledávání ulice pomocí zadání jejího názvu
- informační stránka, kde se dozvíte všechny důležité informace o třídění odpadu a jiných náležitostech týkajících se svozu odpadu
- stránka kontaktů, která obsahuje kontaktní údaje na odpovědné pracovníky, kteří se starají o systém tříděného sběru odpadů ve městě
Jak mobilní aplikaci stáhnout a začít používat:
Zadáním slovního spojení ´Třídění odpadu v Karlových Varech´ v App Store (iOS) nebo v Google play (Android). Následně si aplikaci můžete zdarma stáhnout do svého přístroje. Do příslušného ´storu´ budete nasměrováni také naskenováním QR kódu.

|
Pozor i doma!
Nejde však zdaleka jenom o čistotu městských komunikací. V neposlední řadě může být gastroodpad nebezpečný i pro obyvatelstvo. Zbytky jídel a zbytků, především masa, kostí, vajec atd., totiž mohou obsahovat nebezpečné toxiny a infekční patogeny, představující potencionální zdravotní riziko pro obyvatelstvo či zvířata. Nemluvě o tom, že bývají zdrojem silného zápachu a přitahují hmyz a hlodavce. A je důležité zmínit, že gastroodpad je ukládán do popelnic a kontejnerů nejen z gastroprovozoven, ale také z domácností, což je v rozporu s platnými zákony. V období Vánoc pak dochází k dalšímu protizákonnému postupu, když jsou do kanalizace ve velkém množství vylévány či splachovány kuchyňské zbytky a oleje, které ji mohou ucpat i jinak poškodit. Veřejné kanalizační přípojky totiž nejsou uzpůsobeny na to, aby jimi procházely.
Správné likvidaci gastroodpadů však v mnoha případech brání nedostatek speciálních nádob, kam by mohly být odkládány. Potíž je v tom, že naše zákony předběhly praktickou realizaci a speciálních zařízení (například elektrických kompostérů) je u nás prozatím velmi málo.
Vložil: Adéla Hofmanová