EU ignoruje miliony občanů, zamlčuje studie, hazarduje se zdravím. A u nás se kolem toho tiše našlapuje
17.12.2017
Foto: Youtube / repro
Popisek: Pesticid s glyfosátem, na příklad Roundup, je v Evropě nejrozšířenější; ilustrační foto
V milosrdném stínu migračních kvót přijal Evropský parlament dvě velmi závažná rozhodnutí. Nedávno prodloužil o pět let licenci na používání kontroverzního herbicidu glyfosátu, přestože může podle výzkumů způsobovat rakovinu. A nevyslyšel ani snahu poslanců z výboru pro zdraví, aby byla zrušena výjimka, umožňující používání nebezpečných fosfátů v oblíbeném kebabu, protože tyto přídavné látky jsou spojovány s fatálním poškozováním zdraví. Většina hlasujících tak ignorovala princip předběžné opatrnosti, a to pod záminkou, že se čeká na výsledky nové odborné studie.
Kauza glyfosátu přitom zavání velkým skandálem. O jeho definitivní zákaz totiž žádalo EU více než milión evropských občanů. Jejich prosby ovšem nevyslyšeli jimi zvolení zástupci z 18 zemí včetně Česka, proti bylo 9 členských státu a jeden se zdržel hlasování. Rozhodující slovo přitom mělo Německo, které svými hlasy prodloužení licence zajistilo. A to přesto, že v otázce tohoto nebezpečného herbicidu není jednotná ani německá vláda. Koneckonců se to týká i České republiky. Například europoslanec za Karlovarský kraj Pavel Poc (ČSSD) výsledek hlasování na svém twitteru komentoval slovy, že mezi státy, co zklamaly evropské občany, patři bohužel i Česká republika. Poc navíc vyjádřil podezření, že jsou umlčovány studie, dokazující karcinogenitu glyfosátu nebo jsou manipulovány!
Zelená pro kebab
A Pavlu Pocovi se rovněž nelíbí, že Evropský parlament neschválil námitku proti používání fosfátů v kebabech. Podle Poce může být na používání takové látky v potravinách udělena výjimka pouze, když se na základě vědeckých výzkumů dokáže, že nepředstavuje ohrožení pro spotřebitele. „A ty důkazy zatím nemáme,“ upozorňuje europoslanec. A je dokonce přesvědčen, že v této záležitosti EU postupuje nelegálně. Přesto fosfáty v kebabech dostaly zelenou. Zatímco v čerstvém mase se vyskytovat vůbec nesmí, v mražených polotovarech, z nichž se vyrábí právě tolik populární kebaby, gyros či vinné klobásy, ano. A to se podle statistik v EU každý den sní až 500 tun kebabu.
Tiché našlapování
Na rizika, spojená s vysokou konzumací fosfátů (ale i fosforu) ve stravě, upozorňuje i Státní zdravotní ústav (!). Ten dokonce konstatuje, že celkem tiše našlapujeme kolem faktu, je u nás jejich příjem příliš vysoký. A v souvislosti s tím odkazuje na velmi vážná zjištění vědců. Například, že zvýšený obsah fosforu je ukazatelem úmrtnosti u osob s chronickým onemocněním ledvin. V USA je zase zvýšená potřeba fosforu a fosfátů v potravinách spojována s vyšším výskytem kardiovaskulárních onemocnění.
Hranice zvýšené mortality
Z rozsáhlé epidemiologické studie vyplývají opravdu alarmující závěry. U osob, které konzumují více než 1400 mg fosforu za den, byla zjištěna souvislost mezi touto dávkou a zvýšeným úmrtím. A toto hraniční množství se týká až třetiny populace. To, že překročit tuto rizikovou hranici není vůbec těžké, mimo jiné dokazuje analýza, podle níž se v jediném obědě ze školní jídelny nachází až 490 mg fosforu. Jenže, fosfor je navíc přirozeně obsažen v řadě dalších potravin a pokrmů, například v pečivu, cukrovinkách, sýrech, mléku, vejcích, mase a masných výrobcích a různých oblíbených nápojích, například colových. Jedním z nejbohatších zdrojů fosforu je sója. Hlavní problém však spočívá v tom, že se do potravin a pokrmů přidávají fosfáty ve stále větší míře.
Válcuje vás život, úřady, politici? Zažili jste, nebo jste viděli něco, co by měli ostatní vědět? Pište, foťte, posílejte na .
Vložil: Adéla Hofmanová