Znojemský spolek vinařů drží pospolu. Otevřel první vlastní bar. Vypadá jak z katalogu
16.02.2015
Foto: vocznojmo.cz
Popisek: Znojemské vinice.
FOTOGALERIE Spolek vinařů ze Znojma si v rámci republiky může připsat na své konto jedno prvenství. Otevřelo na základě exkluzivního partnerství svůj vlastní vinný bar. Má jednu vadu: Bohužel jej Moraváci nenajdou ve svém kraji. Má to ovšem svůj důvod.
V Praze, ale s patřičnou symbolikou
Téměř dvěma desítkám znojemských vinařů se podařil téměř husarský kousek v prezentaci a propagaci moravských vín. Ta nejlepší vína dostali pod nos všem, kdo se dostanou do hlavního města republiky.
Speciální vinotéka od sedmnácti znojemských vinařů se milovníkům vína otevřela v samotném srdci hlavního města, navíc ve čtvrti, která byla ještě před třemi stoletími hustě osázena vinnou révou. „Vinný bar VinVin je naším pilotním projektem, takovou vlajkovou lodí, pod kterou bychom chtěli pod jednou střechou prezentovat a nabízet naše vína i v jiných městech,“ komentuje otevření vinotéky předseda spolku vinařů František Koudela.
Jedním z dalších cílů je ovšem přitáhnout pozornost z Prahy právě zpátky na Moravu. „Věřím, že si VinVin najde spoustu spokojených návštěvníků, kteří se budou za našimi víny vracet nejen do vinného baru, ale že budou chtít poznat i region, kde tato vína vznikají,“ vysvětluje Koudela.
Studené noci a teplé dny
Vinný bar VinVin nabízí ve svých nově vybudovaných nekuřáckých prostorách místo pro posezení u sklenky vína, degustaci i nákup vín. Nejen s vínem, ale také s výběrem vhodného jídla k němu pomůže zkušený personál v čele se sommelierkou původem ze Znojma, Monikou Jeřábkovou.
VOC Znojmo, založené v roce 2009, je mimo jiné prvním apelačním systémem v České republice, a představuje tak revoluční krok, který klade velký důraz na terroir, tedy označování vín podle místa původu. Zkratka VOC znamená „vína originální certifikace“. Do systému VOC Znojmo jsou zařazeny tři pro Znojemsko nejtypičtější odrůdy: Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené.
Vína VOC Znojmo sjednocuje prý mimořádná aromatičnost vín, způsobená střídáním studených nocí a teplých dnů v době zrání hroznů, což má velký vliv právě na tvorbu aromatických látek. Právě díky těmto podmínkám jsou vína z okolí Znojma dobře rozpoznatelná.
Stalo se u vás něco, co by měli ostatní vědět? Napište na .
Vložil: Lucie Bartoš