Grig nás učí jíst broučky a červíky. Je to jen móda, nebo bychom si měli zvykat na tuhle zdravou stravu?
26.06.2023
Foto: Grig (stejně jako ostatní snímky v článku)
Popisek: Sušení červíci. Pro jedny lahoda, pro druhé hnus
V obchodním centru Olympia v Brně byl otevřen první samoobslužný kiosek v České republice, který nabízí produkty z hmyzu od společnosti Grig. Tento inovativní koncept se pravděpodobně stal prvním svého druhu nejen v České republice, ale možná i v celé Evropě. Překonáte předsudky a přijdete hmyzí lahůdky vyzkoušet?
Přelidněná planeta budoucí generace neuživí tak, jak byli lidé po tisíce let zvyklí. Problém nevyřeší ani vegetariánství a veganství, protože i pěstování dostatečného množství takové stravy má své objemové limity. Navíc člověk je tvor všežravý, pro přirozený vývoj svého organismu prostě potřebuje i živočišné bílkoviny. A tak se hledají možnosti, jak nahradit bílkoviny z masa něčím jiným, stejně výživově hodnotným. Mnoho vědců bádá v laboratořích, jak vyrábět cenově dostupné a chuťově přijatelné umělé maso. A pak jsou tu jiní badatelé, kteří se obracejí ke kulturám, kde se v tradiční kuchyni spotřebuje kdejaký živý tvor, třeba i hmyz. My Evropané se k tomu sice stále stavíme poněkud odtažitě a štítivě. Na cestách po Dálném Východě ale už na zkoušku ochutnal pražené brouky nebo moučné červíky kdejaký odvážlivec. A tak i u nás začíná být propagace hmyzí stravy známá. Ve velkém se jí ujala firma Grig, která to dotáhla až tak daleko, že v Brně otevřela prodejnu, kde si různé produkty z hmyzu můžete koupit a ochutnávat, co vám zachutná.
Samoobslužný kiosek v obchodním centru Olympia v Brně
Módní vlna
V současné době je hmyzí strava tak trochu móda pro mladší generace, které nejsou tak zatížené stravovacími předsudky. Ale lidé si zvykají a jsou zvědaví. Na téhle vlně se tak můžete svézt třeba ve vlaku. České dráhy a Leo Expres se experimentování nebojí, a tak uzavřely s firmou Grig smlouvu a pokrmy z hmyzu nabízejí ve svých jídelních a občerstvovacích vozech. Je libo si dlouhou cestu zpestřit hmyzími krekry, praženými cvrčky nebo červíky? Doplníte energii, vitaminy a minerály. A když překonáte zábrany, pochutnáte si, protože tyhle mňamky chutnají stejně dobře jako oříšky nebo popcorn. Není to tak dávno, co se u nás objevily na trhu sáčky se sušeným masem. Dnes jerky koupíte v každé samoobsluze a jejich konzumace je stále oblíbenější – rychle zasytí a skvěle chutnají. Je to ovšem pořád maso, a tak pokud chcete jít s dobou, můžete zkusit přejít na mlsání z hmyzu. Nebojte se, nožičky vás v krku lechtat nebudou.
Cvrčci a mouční červíci ve velkém
Zakladatel společnosti Grig Adam Dostál tvrdí, že všechno je jen otázka zvyku. Když mu kamarád ve sportovním kempu kdysi nabídl kobylku, měl také napřed zábrany. Dnes konzumuje hmyzí produkty celá jeho rodina. „Až na mamku, ta se pořád zdráhá, ale hmyz v podobě cvrččí mouky už ochutnala,“ říká. „Všichni ostatní dokáží ten hmyz přijmout i v té fyzické podobě a dneska už to berou zcela běžně. Já sám, když jsem s ním začal podnikat, jsem s ním měl taky menší problém, ale časem si člověk uvědomí, že to je všechno jenom o psychice, a že když to vyzkouší jednou, dvakrát, tak pak úplně zapomene na to, že vlastně jí hmyz a bere to jako klasickou potravinu.“
Zakladatel společnosti Grig Adam Dostál
Jaký hmyz start-up společnost zpracovává a kde se to množství bere? „Strávil jsem dva roky tím, že jsem vyjednával s ministerstvem zemědělství, jak to udělat legální. Hodně tomu dopomohla EU. Dnes je hmyz oficiálně potravina a tím pádem produkujeme tyto hmyzí speciality,“ vysvětluje Adam Dostál, že uvést jeho vizi do realizace nebylo snadné. „My zatím jako start-up žádnou firmu nemáme. Každopádně je to určitě jedna z dlouhodobých vizí, kam se chceme dostat. Dneska hmyz nakupujeme z několika evropských farem. Cvrčky dovážíme a nakupujeme v Litvě, moučné červíky v jedné farmě v Jaroměřicích nad Rokytnou a kobylky vozíme z Německa. Každopádně mým snem je co nejdříve vybudovat vlastní farmu, která by produkovala desítky tun hmyzu měsíčně.“ To množství se zdá závratné, ale představme si to třeba tak, že v jednom hmyzím krekru je 140 cvrčků.
Nebojte se hygieny
Broučci ani červíci zkrátka nejsou sbíraní někde na loukách, to by nešlo ani z hlediska množství, a tedy ochrany přírody, ani z pohledu hygieny. Pražení červíci se chovají ve velkém. „Ty jsou z potemníka moučného. Je to moučný červík, který se vyskytuje i u nás v ČR. Každopádně nemějte obavy. Nesbíráme je někde na polích nebo v lesích. Dnes jsou na ně specializované farmy, kde se chovají za přísných hygienických standardů. Dá se říct, že jsme na úrovni jako drůbežárna nebo vepřín, to znamená, musíme splňovat stejné hygienické normy a jsme vlastně dneska na úrovni hospodářského zvířete,“ vysvětluje úspěšný hmyzí podnikatel. A pokud byste snad patřili k útlocitným jedincům, kterým je líto i toho červíka či cvrčka, vězte, že jejich usmrcování je mnohem humánnější než porážka zvířat na jatkách. „My cvrčky dovezeme ještě živé. Následně se usmrtí mrazem, což je nejhumánnější způsob usmrcení. Každý den, ať chceme nebo nechceme, nám na světě umírají stovky tun hmyzu. Jenom díky tomu, že přijde nějaký ranní mrazík a oni už nerozmrznou. Dá se říct, že ten červík nebo cvrček usne a už se nikdy neprobudí. Následně se vyndají z mrazáku a dají se do vroucí vody. Tím se zabijí veškeré mikroorganismy a všechno, co by pro nás lidi mohlo být nebezpečné. Potom se dají do konvektomatu, kde se dochutí a pak se nějakých 35 až 40 minut suší.“
Sušení červíci jako takové to malé domácí chroupání
Hmyzí kuchařka
Před časem vydala společnost Grig hmyzí kuchařku Hmyz na talíři a věřte, že je to zajímavá inspirace do moderní kuchyně. Nemusíte hned pražit a chroupat brouky, vyzkoušet můžete něco, v čem hmyzí původ ani nepoznáte. Grig totiž cvrčky také mele na jemný prášek, ze kterého můžete vařit i péct. Samozřejmě ne jako z pšeničné mouky, protože neobsahuje lepek. Právě proto je ale skvělým doplňkem kuchyně pro každého, koho trápí celiakie, tedy nesnášenlivost lepku. Grig nabízí i polotovary s hmyzím proteinem a moukou, všelijaké pomazánky, omáčky na těstoviny, a dokonce i bezlepkové těstoviny. Pro otrlé je tu pak i čokoláda, v níž jsou místo oříšků začarovaní pražení červíci. To všechno můžete nakoupit v e-shopu Grigu, ale také na stáncích společnosti, které najdete například v Obchodním centru Černý Most v Praze, v Avionu v Ostravě nebo ve Vaňkovce v Brně, nejnověji i v obchodním centru Olympia v Brně. Hmyzí produkty ale už pronikly i do prodejen zdravé výživy, posiloven a fitcenter. Nebojte se si s hmyzem zaexperimentovat, Hmyz na talíři vás úskalími práce s novou surovinou lehce provede. Takový makový dort ze cvrččí mouky s malinami vypadá i chutná luxusně a o broučka v něm zubem nezavadíte. A když zavadit chcete, zkuste třeba sušenky s moučnými červíky.
Cookies z moučných červů
Ingredience:
- 50 g moučných červů
- 115 g nesoleného změklého másla
- 100 g krystalového cukru
- 100 g hnědého cukru
- 1 velké vejce
- 5 ml vanilkového extraktu
- 180 g hladké mouky
- 2,5 g jedlé sody
- 2,5 g soli
- 50 g čokoládových lupínků
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečícím papírem.
- Na pánvi osmažte moučné červy na středním ohni, dokud nejsou křupaví (cca 3-4 minuty).
- Ve velké míse utřete máslo, krystalový cukr a hnědý cukr do nadýchané pěny.
- Vmíchejte vejce a vanilkový extrakt.
- V samostatné míse promíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
- Postupně přidávejte moučnou směs do máslové směsi a opatrně míchejte, dokud se nespojí.
- Vmíchejte moučné červy a čokoládové lupínky.
- Na připravený plech vytvořte sušenky (na jednu sušenku cca jedna lžíce těsta) a pečte 10-12 minut, nebo dokud nejsou okraje zlatohnědé.
- Nechte sušenky 5 minut vychladnout na plechu a poté je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
|
Zdroje: TZ Grig, businessinfo.cz, Český rozhlas, Grig.cz
Vložil: Ela Nováková