Superpotravina budoucnosti? Vědci z Brna přišli na to, že je to ´obyčejný´ ječmen. Vše o něm plus recepty
19.09.2018
Foto: Pixabay
Popisek: Ječmen, potravina budoucnosti?
Ječmen se jako tradiční obilovina vrací do českých kuchyní. Jeho význam v lidské výživě zdůrazňují nejen vědci a lékaři, ale potvrzují ho i výsledky rozsáhlých klinických studií. Platí to zejména v posledních letech, kdy v důsledku narůstající konzumace vysoce zpracovaných potravin dochází ke snižování podílu nezbytných balastních složek stravy.
Ječmen je podle vědců perspektivním zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, tedy složky potravin s nenahraditelnou funkcí pro udržení zdraví a prevenci většiny civilizačních chorob, ať už jde o problémy s trávením, nadváhu, kardiovaskulární nemoci, cukrovku 2. typu i některá nádorová onemocnění.
Zlatý klas s kytičkou
Podle proděkana Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Radima Cerkala se ječmen může právem řadit mezi tzv. superpotraviny neboli potraviny budoucnosti. Vědci z Brna na agrosalonu Země Živitelka představili nový produkt nazvaný ´Pot barley´. Tento výrobek vyhrál na agrosalonu cenu Zlatý klas s kytičkou, který je udělován exponátům za environmentální přínos, tedy přínos pro životní prostředí. Produkt je výstupem řešení projektů Centra kompetence Technologické agentury ČR a Ministerstva zemědělství ČR a vznikl ve spolupráci společnosti Agrotest fyto, s.r.o. a Mendelovy univerzity v Brně.

Vědci z Brna si vzali na paškál ječmen, ilustrační foto Pixabay
Zdravější než pšenice, plná lepku
Ječmen obsahuje více vlákniny a dalších nutričně významných živin než pšenice nebo žito, také proto byl v minulosti jídlem gladiátorů a vojáků. „Je také jednou z nejstarších plodin vůbec. V českých poměrech se dnes pěstuje zejména kvůli sladu a jako krmivo. V potravinářství převážila pšenice, hlavně z ní vymletá bílá mouka. Tato mouka má vysoké množství lepku a naopak velmi nízký obsah dalších bioaktivních látek, protože tyto byly v procesu mletí odstraněny," konstatoval Cerkal.
Opravdový zážitek na talíři
Zmiňovaný ´Pot barley´ je vyroben ze zrna české bezpluché odrůdy ječmene jarního AF Cesar, vypěstované na českých a moravských polích. Od všech podobných produktů se odlišuje zejména vysokým obsahem beta-glukanů, které přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.
Příznivého účinku je dosaženo už dávkou 3 g beta-glukanů z ječmene denně. Jedna porce (100 g výrobku) obsahuje po uvaření 5,8 g beta-glukanů. Pot barley je tedy možno doporučit běžným spotřebitelům i lidem se specifickými nutričními požadavky jako významný zdroj požadované rozpustné vlákniny potravy (beta-glukanů), jehož pravidelná konzumace přispívá k prevenci srdečně-cévních a dalších chronických neinfekčních chorob. Pro svoji energetickou hodnotu a současně nízký glykemický index je také výborným doplňkem stravy osob se zvýšenou fyzickou aktivitou. Pokud je sport vaším denním chlebem, zařaďte Pot barley do vašeho jídelníčku. „Nejen, že zpestříte stravu o trochu opomíjenou obilovinu, ale svému tělu dodáte velkou dávku zdraví," uvedl Cerkal.
Od tradičního jelita až po sladkou kaši
Patří do kuchyně, kde rádi experimentujete. Dá se použít v receptech na sladko i na slano. Velmi oblíbené jsou receptury pro výrobu zdravých a lehce stravitelných salátů. „Pokud své balení Pot barley otevřete, doporučujeme využít nejen množství zahraničních návodů z internetu, ale sáhnout i po starých českých kuchařských knihách. Receptů, jak naložit s obilovinami tohoto typu, v nich najdete celou řadu," dodal Cerkal.

Snad bude již brzy k dostání v obchodech se zdravou výživou... Foto Mendelova univerzita v Brně
Kde se dá koupit?
Vše nasvědčuje tomu, že dosud nikde. Respektive, jak nám prozradila paní Vaculová z firmy Agrotest Fyto, vše je zatím ve zkušebním režimu. V nejbližší době byste měli mít možnost zakoupit tento výrobek s anotací „v této kategorii na českém trhu jedinečný“ na jejich stránkách. Zda ale půjde do běžné maloobchodní sítě, bude záležet na zájmu spotřebitelů – pokud ten bude, začne ho prodávat Mendelova univerzita spolu s Agrotestem (vyrábět ho bude firma PRO BIO, která již vyrobila vzorky); a to může nastat v řádu týdnů, protože vše je hotovo, včetně potřebných atestů… Mimochodem, na stránkách firmy PRO BIO naleznete ke koupi samotný ječmen bezpluchý (použitý v receptech).
Pár receptů pro inspiraci
Rizoto z ječmene bezpluchého
Ingredience na jednu porci
1/4 hrnečku ječmene bezpluchého – namočit přes noc 3 malé stroužky česneku 1 malá cibule 2 menší šťavnatá rajčata půlka menší cukety rajčatová passata kousek pórku olivový olej sůl, pepř, italské bylinky sýr gran moravia, parmezán, grana padano nebo jakýkoliv jiný dle chuti
Postup
Do menšího hrnce dáme do osolené vody vařit ječmen v poměru 2:1 (voda:ječmen). Voda co zůstane po uvaření slijeme pryč. Na pánvičce si rozehřejeme olivový olej a přidáme na plátky nakrájenou cibulku a česnek. Necháme lehce zezlátnout a přidáme větší čajovou lžičku italských bylinek (bacha ať se česnek nespálí, chce to na nižší teplotu a často míchat), krásně nám provoní kuchyň. Poté přidáme na silnější proužky nakrájenou cuketu a na čtvrtiny nakrájená rajčata. Zlehka promícháváme, abychom rajčata neměli moc rozmačkaná.

Po uvaření ječmene (stačí cca 10-12 minut) jej přidáme k směsi na pánvičce, promícháme a přidáme rajčatovou passatu. Množství passaty nechám na vás. Někdo má rád víc někdo méně. Ke konci přidáme na kolečka nakrájený pórek a další lžičku italských bylinek (mám radši větší množství). Lehce všechno prohřejeme a podáváme sypané hoblinkami sýru gran moravia.
Zdroj www.hanastipak.cz
|
Zeleninová polévka s ječmenem
Ingredience na čtyři porce
2 lžíce oleje 2 ks šalotky 1 šálek ječmene 1 špetka soli 1/2 šálku sušených hub 1 lžíce sójového šrotu kmín 2 lžíce sušené zeleniny 2 lžíce sušené mrkve
Postup
Zeleninu a houby namočíme. Povaříme ječmen se sójovým šrotem a trochou soli. Šalotky očistíme a nasekáme na jemno.
V nízkém hrnci zahřejeme olej, kmín, šalotky a trochu soli, přidáme okapanou zeleninu a houby a dusíme. Nakonec vmícháme ječmen. Přilijeme vodu, ve které byla namočená zelenina a houby, a vaříme doměkka. Nakonec polévku podle chuti okořeníme.
Zeleninovou polévku s ječmenem podáváme teplou.
Zdroj recepty.vareni.cz
|
Perlový ječmen ochucený houbami
Ingredience na čtyři porce
100–120 g perlového ječmene (namočit na 30 minut do studené vody) 1 l vody (na vaření ječmene) pepř barevný drcený (nejlépe v hmoždíři) čerstvý tymián krémové žampiony 150 g máslo 80 g čerstvá pažitka
Postup
Perlový ječmen (neboli kroupy z ječmene) je oblíbenou přílohou k rybám na Islandu. Má nízký glykemický index a tudíž vyrovnává hladinu cukru v těle a udrží déle pocit sytosti.
Namočený ječmen scedíme, dáme do čisté vody vařit na cca 15 minut a lehce osolíme. Zbytek vody pak slijeme. Do uvařeného ječmene vmícháme otrhaný čerstvý tymián, nadrcený pepř a lehce na másle restované pokrájené žampiony. Nakonec přidáme pokrájenou pažitku a zbytek čerstvého másla.
Zdroj www.ceskatelevize.cz
|
Perličkový ječmen a červená rýže (bezlepková příloha)
Ingredience na čtyři porce
1 hrnek červené rýže ½ hrnku perličkového ječmene 3 a ½ hrnku vody Špetka soli

Postup
Rýži propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce. Stejně tak perličkový ječmen, který přidáme na rýži. Zalijeme vodou a necháme pár hodin namočené. Když dáme vařit, osolíme a na mírném plameni bez míchání vaříme 40 minut.
Zdroj www.jimejinak.cz
|
Vložil: Markéta Vančová