Chcete přežít Vánoce ve zdraví? Tak uberte pivo, řízky a obiloviny. Lékaři konečně zjistili, co Čechy nejvíc zabíjí. Na světě je zaručená dieta
24.12.2016
Foto: Ilustrační foto archiv
Popisek: Vědci Masarykovy univerzity v Brně zjistili, že za náš špatný zdravotní stav může přílišná konzumace piva
Je sice pravda, že se doporučení lékařů ohledně zdravého životního stylu neustále mění, ale přece jenom se až na výjimky shodují na základních pravidlech. V poslední době našli čeští vědci i odpověď na otázku, proč figurujeme mezi nejvíc nemocnými národy v Evropě. Jedním z největších zabijáků je podle nich pivo. A na pranýř dali i další oblíbené hříchy.
Dosti překvapivé závěry vyplývají z nové studie vědců Masarykovy univerzity v Brně. Podle nich může za špatný zdravotní stav Čechů nadměrné pití piva. Jejich závěry vyplývají z porovnání výsledků více než čtyř desítek podobných studií ve světě, které zkoumaly dopad stravovacích návyků na zdraví. Podle lékaře Pavla Grasgrubera alkohol obecně destruuje vnitřnosti a přispívá také k nárůstu obezity. Ne náhodou tak Češi patří k národům, které nejvíc trpí onemocněním střev, ledvin či slinivky, nezřídka fatálním.
Pozor na chleba a brambory
Další, velmi škodlivou složkou potravy,je tepelně opracované maso (především grilované nebo smažené) a rovněž i značná spotřeba obilovin a brambor. Obiloviny, obzvlášť ty, které mají vysoký glykemický index, jsou na černé listině odborníků už delší dobu. Nadměrná konzumace pečiva je problematická hlavně kvůli škrobům, obsaženým v rafinované pšenici. Ty výrazně zvyšují hladinu krevní glukózy, což vede k řadě civilizačních chorob. Vysoký glykemický index, typický pro bílé pečivo a brambory (někdy je dokonce vyšší než u samotného cukru), je tak mnohem větším rizikovým faktorem než nyní všeobecně zatracovaný lepek.
Co tedy jíst?
Na otázku, co bychom měli tedy jíst, lékaři doporučují některé světově proslulé dietní systémy, například středomořskou stravu, obsahující umírněnou konzumaci masa, ale vyšší spotřebu ovoce, zeleniny a ořechů. A většina odborníků se shoduje i na vyšší konzumaci zakysaných mléčných výrobků, především kvalitních jogurtů. Na podobném principu je založená také tzv. DASH dieta, která je opakovaně zařazována dietology na první místo z těch vůbec nejzdravějších. Vzorový jídelníček vypadá například takto: na snídani celozrnné pečivo, žervé, pomerančový džus, na svačinu jogurt s oříšky, ochucený medem, k obědu přírodní krůtí řízek a zeleninový salát, na svačinu kousek sýra se zeleninou a večer ryba, opět se salátem nebo dušenou zeleninou. Do jídelníčku by se měly nejvíc zařazovat tzv. superpotraviny, tedy pokrmy, které mají prokazatelný pozitivní účinek na zdraví. K nim patří zdravé obiloviny, jako je například quinoa, pohanka, oves, dále červená řepa, brokolice, citrusy, borůvky, granátová jablka, ořechy a různá semínka.
Zdravý salát
Není nutné se ale vzdát všech radostí. Tradiční štědrovečerní večeře může být dokonce velmi zdravá, pokud si třeba menu sestavíme z hrachové polévky, kapra nebo jinou rybu lehce opečeme na másle a salát připravíme z brambor, uvařených ve slupce, pořádně vychlazených, což snižuje výrazně jejich glykemický index. Poté přidáme co nejvíc zeleniny a dochutíme jogurtem, případně zakysanou smetanou a olivovým olejem. Co se sladkostí týče, je nejlepší dát přednost těm druhům, v nichž se v maximální možné míře využívají ořechy, kokos a především kvalitní čokoláda. Ta je sama významným antioxidantem. Takže stačí nakrájet kousky ovoce, zakapat je čokoládou a posypat kokosem nebo ořechy. Nejhorší je naopak kombinace bílé mouky, ztužených tuků a cukru.
Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na
Vložil: Adéla Hofmanová