Nádoby s kvevri vínem… Z Moravy se stává vinařská velmoc, mají tu i vychytávky. Vinaři z Lednice je naplnili již potřetí
11.10.2018
Foto: Mendelova univerzita v Brně
Popisek: Ukládání kvevri vína je i velká společenská událost, které se pochopitelně účastní i děti
FOTOGALERIE Mezi tuzemskými vinaři roste zájem o naturální vína. Jejich typickým příkladem je tradiční výroba takzvaného kvevri. Jde o tisíce let starou gruzínskou metodu fermentace a zrání vína v hliněných nádobách zakopaných v zemi. Dvě takové naplnili tento týden za pomoci dětí z lednické základní školy vinaři z Mendelovy univerzity. Kvevri víno dělají už potřetí.
Výrobou naturálních vín se podle vedoucího Ústavu vinohradnictví a vinařství ZF Mendelovy univerzity v Brně Mojmíra Baroně zabývají zhruba dvě desítky vinařů a jejich počet roste. V tuzemsku je nyní kolem stovky gruzínských kvevri nádob a další jsou na cestě. „Během měsíce přijede ještě jedna zásilka. Původně jsme nechtěli, aby se devalvovala unikátnost nádob, ale na druhou stranu poptávka je pořád velká, lidé volají, že by si to chtěli vyzkoušet,“ uvedl Baroň.
Kvevri je čistě přírodní technologie
Podle něj se zájem o naturální vína, která neobsahují žádné konzervanty, oxid siřičitý ani aditiva, protíná se změnami spotřebitelských návyků. „Lidé konečně začínají přemýšlet o tom, co jí a pijí a nejen co nosí na sobě. Konzervantů a všeho dalšího si do sebe nasypeme za život hodně, ale kvevri je čistě přírodní technologie, nepřijde tam nic jiného než hrozny,“ uvedl Baroň.
Kvevri je čistě přírodní technologie, nepřijde tam nic jiného než hrozny, foto Mendelova univerzita
Chuť naturálního vína od toho běžného je rozdílná, takže každému nemusí vyhovovat. „Jsou to černobílá vína, buď je lidé milují, nebo jim to nic neříká,“ říká Baroň k chuti vína z kvevri. Jedna lahev je pak také dražší než u obyčejného vína. Na Mendelově univerzitě stojí 350 korun. Kupují je vínomilci. „Fenomén naturálních vín je strašně silný. Hýbe gastronomií spojenou s vínem, jde i o návrat ke kořenům, výrobním i historickým. Za hranicemi se to skloňuje ve všech pádech,“ uvedl Baroň, který patří k zakladatelů Kvevri klubu, který nyní sdružuje přes 10 vinařů.
Kvevri day bývá většinou v dubnu
Odborníci se pravidelně schází na jaře při otevírání nádob. Svůj Kvevri day mají většinou v dubnu, kdy je už víno uložené v hliněných nádobách od podzimu hotové. S naturálním vínem, které Gruzínci pijí z rohů, se snoubí například skopové maso. Za rok tedy vinaři z Lednice otevřou nádoby o 300 a 500 litrech odrůdy Tramín červený. „U kvevri vína je třeba očekávat atributy červeného vína, které je sedm měsíců v kontaktu se slupkami, semínky, střapinami. Díky odrůdě Tramín červený můžeme očekávat silnou tříslovitou a velmi aromatickou chuť,“ dodal Baroň.
Kvevri, co to přesně je?
Kvevri je objemná keramická nádoba podobná amfoře, která se používá v Gruzii k výrobě vína tzv. kachetinskou metodou. v Arménii se jí říká karas, v západní části Gruzie čuri. Wikipedie dále píše, že podle vykopávek v oblasti Kvemo Kartli se kvevri používaly už v 6. tisíciletí př. n. l.. Vyrábějí se z místní hlíny, která má díky vysokému obsahu stříbra antibakteriální účinky, povrch se po vypálení ošetří včelím voskem. Jejich rozměry sahají od několika desítek až po patnáct tisíc litrů.
Kvevri je objemná keramická nádoba podobná amfoře, která se používá v Gruzii k výrobě vína, foto Wikimedia / Levan Totosashvili
Sklizené hrozny se zpracují šlapáním a dají i s třepinami do kvevri, která se po ukončení bouřlivého kvašení utěsní a zakope do země ve sklepní místnosti zvané marani. Tím se zajistí zrání vína ve stabilní teplotě, které trvá nejméně půl roku, někdy však až dvacet let (na venkově bylo dříve zvykem, že se kvevri uložila do země při narození dítěte a vykopala při jeho svatbě). Teprve pak se kvevri vyzvedne, víno se stočí a z pevných zbytků se vypálí brandy. Díky ležení na slupkách a třapinách má víno výraznější chuť a vůni a také vyšší obsah resveratrolu. Bílá vína vyrobená v kvevri mají sytou barvu, proto bývají označována také jako „oranžová vína“. V roce 2013 byl tradiční gruzínský způsob výroby vína zapsán UNESCO na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva. Světová banka zahájila dotační program na podporu výroby vína v kvevri.
Vložil: Markéta Vančová