Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Adresář Ondřeje Suchého

Adresář Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Maso ze zvířat v Bille: Z Německa, chované v Holandsku, zabité ve Francii, prodává Slovensko

04.06.2014
Maso ze zvířat v Bille: Z Německa, chované v Holandsku, zabité ve Francii, prodává Slovensko

Foto: Hans Štembera

Popisek: Ilustrační foto

Nejen zvláštnosti kolem geneticky upravených potravin, jejich složení, ale i původ. To jsou všechno témata, jež Čechy zajímají čím dál tím víc. Naší redakci se ozval čtenář Libor ze Slovenska, který upozornil na zajímavosti, týkající se tamního trhu.

Jak už je v názvu článku uvedeno, na Slovensku se v Bille dá najít opravdu mnoho pozoruhodností. Jedním z příkladů je „hovězí zadní porcované". To pochází z Německa, chované bylo v Holandsku, zabité ve Francii, a prodává jej slovenská Billa. „Asi tu nemáme drůbež, vepře, ani hovězí," dodal Libor s tím, že si inkriminované maso „mnoha kontinentů" nakonec nepořídil.

K VĚCI:

Před víc než rokem jako první na podobnou problematiku upozornil tehdejší poslanec VV Vít Bárta.  „V dnešním velmi propojeném světě je zcela běžné, že mnoho druhů potravin je vyráběno hned na několika místech, které mohou být dokonce i v jiných státech. Pokud zde máme takový produkt, jaký původ vlastně má. Můžeme označit některou potravinu za domácího původu, přestože u nás prošla jen částí výrobního procesu. Toto určení je důležité z hlediska toho, komu se pak poskytuje případná podpora jako domácímu produktu."

Cílem měla být jasná podpora českým distributorům. Jak se ovšem mnoho z nich svěřilo, dostat své výrobky na pulty řetězců je téměř nereálné, jelikož zápisy zboží se pohybují ve stovkách tisíc. „Když budete chtít mít například čelo, což je pozice na kraji uličky, kudy proudí lidi, nedoplatíte se," řekl KrajskýmListům.cz jeden z výrobců a distributorů lokální kávy. „Stejně tak u zeleniny a ovoce, český zelinář zkrátka nemá šanci," dodal s tím, že podobné praktiky jsou tu už přes deset let a nikdo s tím nic nedělá.

Řetězce se k tématu své cenové a distribuční politiky víceméně nevyjadřují.

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh  na .

Vložil: Zdeněk Svoboda