Maso ze zvířat v Bille: Z Německa, chované v Holandsku, zabité ve Francii, prodává Slovensko
04.06.2014
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto
Nejen zvláštnosti kolem geneticky upravených potravin, jejich složení, ale i původ. To jsou všechno témata, jež Čechy zajímají čím dál tím víc. Naší redakci se ozval čtenář Libor ze Slovenska, který upozornil na zajímavosti, týkající se tamního trhu.
Jak už je v názvu článku uvedeno, na Slovensku se v Bille dá najít opravdu mnoho pozoruhodností. Jedním z příkladů je „hovězí zadní porcované". To pochází z Německa, chované bylo v Holandsku, zabité ve Francii, a prodává jej slovenská Billa. „Asi tu nemáme drůbež, vepře, ani hovězí," dodal Libor s tím, že si inkriminované maso „mnoha kontinentů" nakonec nepořídil.
K VĚCI:
Před víc než rokem jako první na podobnou problematiku upozornil tehdejší poslanec VV Vít Bárta. „V dnešním velmi propojeném světě je zcela běžné, že mnoho druhů potravin je vyráběno hned na několika místech, které mohou být dokonce i v jiných státech. Pokud zde máme takový produkt, jaký původ vlastně má. Můžeme označit některou potravinu za domácího původu, přestože u nás prošla jen částí výrobního procesu. Toto určení je důležité z hlediska toho, komu se pak poskytuje případná podpora jako domácímu produktu."
Cílem měla být jasná podpora českým distributorům. Jak se ovšem mnoho z nich svěřilo, dostat své výrobky na pulty řetězců je téměř nereálné, jelikož zápisy zboží se pohybují ve stovkách tisíc. „Když budete chtít mít například čelo, což je pozice na kraji uličky, kudy proudí lidi, nedoplatíte se," řekl KrajskýmListům.cz jeden z výrobců a distributorů lokální kávy. „Stejně tak u zeleniny a ovoce, český zelinář zkrátka nemá šanci," dodal s tím, že podobné praktiky jsou tu už přes deset let a nikdo s tím nic nedělá.
Řetězce se k tématu své cenové a distribuční politiky víceméně nevyjadřují.

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na .
Vložil: Zdeněk Svoboda