Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Filmové stopy

Filmové stopy

Zajímá vás, jak teď vypadá fabrika z filmu Marečku, podejte mi pero? Každý druhý víkend nový film

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho komentátora

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

(P)alba Thomase Landerse

(P)alba Thomase Landerse

Hodně tvrdý rock, metal, občas i o krapet měkčí rock... Příběhy, koncerty, desky

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Kauza uprchlíci

Kauza uprchlíci

Legální i nelegálni migranti je problém, který hýbe Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Chcete být v Brně ´in´ a ne za troubu, co kouká na Ordinaci se skleničkou Frankovky? Pak je tu vinný pop-up Družstvo

09.04.2019
Chcete být v Brně ´in´ a ne za troubu, co kouká na Ordinaci se skleničkou Frankovky? Pak je tu vinný pop-up Družstvo

Autor: Facebook / Družstvo

Popisek: Akce se konají zhruba jednou za měsíc, poslední, z níž pochází tento snímek, byla v Praze na Strahově

Výjimečné víno, unikátní místo, trendy lidi, za minutu vyprodáno. Vinný pop-up Družstvo servíruje přírodní víno ve Vile Tugendhat a lidi šílí… Projekt Družstvo, který se sám nazývá vinným pop-upem, už tři roky představuje naturální vína. A to „party způsobem“. Co to znamená? Vysvětlíme postupně. Družstvo pro svůj pop-up vždy hledá výjimečná místa, minule to byl pražský strahovský stadion, ´krásně´ industriálně pobořený a opuštěný. A tentokrát bude opravdu speciální, hosté si budou moci 23. dubna projít unikátní vilu Tugendhat a užít si celý večer v její zahradě.

Kromě prohlídky památky zapsané na seznamu UNESCO čeká na návštěvníky neformální garden party s výběrem 12 vín po sklence, občerstvení od brněnského Atelier cocktail bar & bistro a DJ ambientní elektroniky. Že byste se konečně podívali do vily proslavené i nedávno zfilmovaným Mawerovým bestsellerem Skleněný pokoj? Bez půlročního čekání na termín a se špičkovým vínem, vyrobeným bez chemie na vinici ani ve sklepě? Tak ne, jak se ukázalo…

Vila Tugendhat je opravdu unikátní místo, které nám celý svět závidí. Foto Facebook

Má to totiž háček: „Kromě party ve Vile Tugendhat (během pár minut beznadějně vyprodané, je nám to moc líto, ale Skleněnej pokoj prostě fakt nenafouknem) se družstvo Družstva a naše selekce naturálních vín 23/4 objeví i u našich kamarádů a parťáků v Atelier Cocktail Bar & Bistro. Původně plánovanou afterparty protáhneme nejen do rána, ale trochu i do večera - výběr 12 naturálních vín bude v Ateliéru a hlavně na jeho roztomilým dvorku k dispozici už od sedmi večer. I s promyšleným barfoodem a smooth tunes, jak se na Družstvo patří. (Komplet sestava družstevníků pak dorazí po desáté večerní.) Vstup volný, platíte jen skutečnou konzumaci (12 naturálních vín, které jsou i ke koupi  - pozn. red.) na místě. Vína postupně odtajníme tady v eventu a na družstevním Insta, následujte nás,“ píší na svém Facebooku, takže šance alespoň ochutnat ta naturální vína tu stále ještě je. A chcete-li se dostat na nějakou příští akci, hlídejte jejich FB a Instagram jako ostříži – ukazuje se, že chcete-li v Brně patřit mezi „mladý urban hnutí a rodící se subkulturu“, čili nebýt úplně mimo, staňte se jejich followery.

Akce Družstva již začínají být proslulé, takže vstupenky (na dubnovou vilu Tugendhat je to 750 korun) mizí jako sníh na slunci. Foto Družstvo

Co je Družstvo?

Svými vlastními, pro tuto subkuturu typickými slovy: „Družstvo je spontánně vzniklý - spontánně kvašený, chtělo by vzhledem k oboru říct - projekt spojující naturální víno, které člověk jen tak neochutná (protože limitované šarže/malí/veřejností ještě neobjevení vinaři), neformální zajímavé prostředí a dobrou elektronickou hudbu. „Založili jsme ho s kamarády z vinného světa - se sommeliéry z Aromi a Café Lounge, kteří mimochodem oba mají Brno v rodokmenu, s vinným blogerem Jižní svah a se zakladatelem vinného baru Thir a festivalu naturálního vína Bottled Alive v Táboře. Chceme de-snobizovat svět vína a přiblížit lidem poctivé vinaře, kteří dělají svá vína bez postřiků na vinici a aditiv ve sklepě, takže z nich vás ani přírodu nebolí hlava. A děláme to uživatelsky příjemným způsobem pokaždé na jiném zajímavém místě - třeba i na Strahovském stadionu nebo i rooftopu na Manhattanu,” představuje družstvo Družstva Lucie Kohoutová, jeho spoluzakladatelka.

Na akcích Družstva vždycky víte, co pijete... Foto Facebook

Jak vypadá pop-up?

„Nečekejte řízenou degustaci, kde sedíte a povýšený sommelier vás přesvědčuje o tom, že ve víně cítíte bílé broskve utržené za deštivého rána. Na Družstvu si sami vybíráte, co a kdy chcete ochutnat.  Když budete chtít, sommelieři vám k vaší volbě nebo naturálnímu vinařskému přístupu obecně rádi řeknou víc; když ne, můžete prostě jen ve svém rytmu popíjet a bavit se s přáteli. Zkrátka čekejte vinnou party bez přednášek a s vínem, které těžko ochutnáte jinde,“ vysvětluje Družstvo.

Co o sobě sami říkají?

Žijeme v době gastro-subkultur: foodies, blogeři, barový lidi, pivníci, kávový fašisti a čajomilové už jsou všude, kam se podíváš, jenom na víno se pořád lidi dívají, jako by to bylo něco, co si dává babča večer u posledního dílu Ordinace. A to nám vadilo. Vyloženě nás to... ehm, štvalo! Takže jednou na lehce dekadentním vinným mejdanu v Kohoutím hnízdě (nezaměňujte prosím s Čapím ani Orlím), zaznělo slovo, a to slovo bylo Družstvo.

Družstvo je projekt (dokonce se nebojíme použít slovo koncept), který vám umožní proniknout do našeho světa, ale tou odlehčenou formou, která je zapotřebí, víno totiž není nijak složitý, to jsou jen některý lidi okolo něj. Chceme dělat mejdany, kde prim bude hrát dobrý, nemanipulovaný víno, ve kterým není kamion síry a kde pro vás nebude jen něčím, co si zalejete spritem nebo colou a použijete k zapití jagermeistera a ráno si po něm budete chtít odšroubovat hlavu z krku.

K dobrýmu pití patří i kvalitní muzika, a to v podání našich spřizněných DJs, protože víno není jen o lidovkách a „juchačích“ v krojích, co hrajou vatovejma tyčinkama na strunný nástroje. Pro nás je víno novej symbol mladýho urban hnutí a rodící se subkultura, takhle to vnímáme a naturálně kolektivně (a že je to někdy náročný - obojí) děláme všechno pro to, abyste to tak jednou viděli taky. Stačí se přidat k naší partei. Jednou za čas, s nejvyšší pravděpodobností v pondělí, vás pokaždý přivítáme na jiným, s láskou a praktičností vybraným místě (když už jsme ten pop-up), s ještě pečlivěji vybranými víny a tou nejvybranější společností, kterou po sociálních a Družstevních sítích dokážem nasbírat. Stačí jeden večer, ono se vám to zalíbi a nálepku Družstvo budete mít taky pevně vypálenou jako my! (Nebo vám ji stejně aspoň někam nalepíme.)

A co to je naturální víno?

Blog Pod korkem, který se věnuje vínu obecně, píše: „„Wine makes itself,“ tak by se dal v hodně zjednodušené formě vysvětlit princip výroby tzv. naturálních vín. Žádná přidaná aditiva, minimum zásahů vinaře, spontánní kvašení, víno pocházející z hroznů z organicky nebo biodynamicky obhospodařených vinic. Mezi konzumenty i vinaři najdete vášnivé zastánce této filozofie, stejně jako kritiky, kteří tvrdí, že výjimečné víno bez umělých kvasinek, přidané síry, bez fitrace prostě udělat nejde.“

„Normální. Tak bere vína, která vyrábí, Milan Nestarec (na snímku uprostřed), jenž má vinařství ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku. I když se řadí k málu vinařům produkujícím naturální vína,“ píše Brněnský deník o novém, módním trendu ve výrobě vín.

„Je to víno, do kterého nic nepřidám a nic z něho nevezmu. V tom je celá podstata," líčí pro Deník vinař. A jaký je rozdíl mezi autentickými a běžně prodávanými víny? Nestarec nabízí srovnání s vařením. „Vína, jež dělám, se dají přirovnat k silnému vývaru, který se vaří z kostí celou noc. Přitom jiný dělá polévku z prášku, polotovaru nebo bujónu," přibližuje vinař. Výroba běžných vín jej neuspokojovala. Názor na ně změnil asi před deseti lety. „Už ve škole mě na naturální vína upozornil jejich výrobce Jaroslav Osička. A později mě přesvědčily hlavně návštěvy Itálie a Slovinska," zmiňuje Milan Nestarec. Oceňuje také podporu svého otce, s nímž začínal vinařit. Obliba autentických vín u lidí stoupá, ale nikdy podle něj nezaujme většinu konzumentů. „Jejich výroba je mnohem pracnější, je tam více rizik, menší výnos z hroznů. Navíc se nedají dělat průmyslově ve velkém," míní vinař.

Vložil: Markéta Vančová

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace