Vánoční stromeček v květináči je prostě trendy. Vánoce, Vánoce přicházejí, šťastné, veselé a… ekologické III
20.12.2018
Foto: veronica.cz
Popisek: Vánoce v podání brněnské ekologické organizace Veronica, která se také zabývá prodejem vánočních stromků v květináči... a samozřejmě mnoha mnoha dalšími činnostmi
Umělé vánoční stromečky jsou sice k mání, ale zájem o ně v posledních letech upadá. Prim samozřejmě drží stromky řezané, na jedno použití. Ale lidé hledají i ekologické řešení, které nebude podporovat farmy s vánočními stromečky, ale které citlivě použijí živý stromek a pak ho vrátí do přírody. Jde to. A lidé po takovém řešení sahají čím dál častěji.
„Vánoční stromečky v květináči začínají být v polední době populární. Toho využívají mnohé supermarkety, ale ty prodávají sice levné, zato velmi nekvalitní stromečky, které nemají dobře vyvinutý kořenový systém. Je to tím, že do květináče zasadí stromek vyrytý z volné půdy a tím mu zničí většinu kořenů,“ píše na svém webu Toulcův dvůr, který v Praze se stromky v květináči prakticky začal a upozorňují, že nejkvalitnější stromky v květináči jsou hlavně v zahradnictvích, kde se o stromeček starají od semenáčku.
Jak se starat o stromeček?
Ovšem stromeček v květináči vyžaduje větší péči. Nejde jej prostě koupit a postavit do obýváku. „O stromeček v květináči musíte dobře pečovat, aby přežil, je to pro něj obrovský šok, být v teplé místnosti. Je třeba ho zvykat na změnu teploty pomalu a postupně předtím, že ho dáte do tepla i potom, až ho odstrojíte. V teple by neměl být více než týden,“ informuje Toulcův dvůr a přidává přesný návod, jak na to.
Decentní stromeček na decentní Vánoce, k mání jsou samořejmě i větší, foto Toulcův dvůr
„Zhruba deset až patnáct dní před svátky dáme stromek do chladnějšího prostoru v domě, např. do světlého sklepa nebo na balkón, kde by měla být teplota asi mezi třemi až osmi stupni Celsia. Asi po týdnu nádobu se stromkem přemístíme do o něco teplejší místnosti, například na chodbu, kde by mělo být něco kolem 15 až 18 stupňů Celsia. Do místnosti, kde bude nastrojený stromek stát, ho přesuneme až co nejpozději. Při pokojové teplotě (20 - 22 stupňů Celsia) v ní může zůstat maximálně pět dní. Po celou dobu se snažte udržovat vysokou vlhkost vzduchu pokoje (asi 75 % relativní vlhkosti). Nejlépe poslouží mechanický rozprašovač, kterým stromek několikrát denně „mlžte“. Bylo by dobré se zříci svíček připevněných ke stromku,“ jasné a čisté instrukce. K nim je nutné ještě dodat, že je potřeba stromeček v místnosti častěji zalévat. Třeba i dvakrát denně, ale ne tolik, aby byla voda v květináči vidět.
Stromečky v květináči nabízely i Lesy hl. m. Praha, foto Lesy hl. m. Praha
Nedovolit pučení
Je důležité stromeček brzy odstrojit a zase dát do chladu. Takže nečekat na Tři krále. Stromeček by měl být v teple maximálně týden. Po delší době hrozí, že začne pučet, protože nabude dojmu, že je, podle teploty, jaro. Pak už stromku hrozí v mrazech přemrznutí a usychání. A postupuje se stejně, jako při aklimatizaci na teplo. Jen v obráceném pořadí. Postupně přesouvat stromek do chladnějšího a chladnějšího prostředí, až dojdete například právě k balkónu. Tam je vhodné květináč zabalit bublinkovou fólií nebo dát stromeček do druhého květináče, který bude vystlaný polystyrenem.
Arzenál stromečků brněnské organizace Veronica. Ti už ovšem hlásí vyprodané zásoby, foto Veronica.cz
Jak se stromkem na jaře?
Samozřejmě můžete stromek nechat v květináči a sem tam ho jen zalít. Nebo jej můžete zakopat na zahradě. „Pokud chcete svůj vánoční stromek na jaře přemístit na zahradu a použít ho znovu o příštích Vánocích, tak nejvhodnější doba je březen či duben. Nejprve ale stromek dejte do místnosti, kde je teplota od nuly do pěti stupňů, a tam ho malinko zalijte a ponechejte asi měsíc. Stromek zakopejte i s nádobou na zahradě na místě, které není vystaveno prudkému slunci ani větru a během roku pravidelně zalévejte. Stromek přes rok přiroste o jedno patro a o Vánocích jej můžete znovu ozdobit,“ píše Toulcův dvůr.
Pražské zahradnictví Chládek a jejich zásoba, foto Zahradnictví Chládek
Vrátit stromek zpátky do lesa
A právě i tady je možností dost a dost. Toulcův dvůr nabízí možnost zúčastnit se sázení vánočních stromečků zpátky do lesa. Akce proběhne na počátku dubna, přičemž přesné datum bude upřesněné. Stejnou akci chystají i Lesy hl. m. Praha, které již nyní avizují, že k sázení stromků dojde 7. dubna v Kunratickém lese. V Brně se o takovou akci stará ekologické centrum Veronica. A právě Lesy hl. m. Praha, Toulcův dvůr i Veronica nabízejí stromky v květináči k prodeji. Ceny se pohybuji do 200,- za kus. Ovšem pozor, pokud si budete chtít stromeček v květináči koupit, radši si před odjezdem zavolejte do prodejny. Zájem je veliký a už nemusí být „na skladě“.
Nabídka prodeje od Lesy hl. m. Praha - ty už mají ale vyprodáno, foto Lesy hl. m. Praha
Už i běžný pouliční prodej
Stromky v květináči jdou najít už na více místech, ne pouze na těch specializovaných. Všechny pobočky firmy Mountfield za ceny od 349,- do 899,-. Vyšší cena je proto, že obchod nabízí stromky s výškou od jednoho metru až metrů dvou a půl. Našli jsme i pouliční prodejce. Na pražském Andělu k dnešku prodávali stromečky v obalu za 490,-.
Ekologické trendy zaznamenali letos i pouliční prodejci, foto AV
Jaký druh stromečku?
Těsně před Vánoci se výběr trochu zužuje. Nejčastěji potkáte zajisté jedli. Ale v květináči budete mít možnost mít i jiné druhy. Pojďme se na ně podívat. Výběr připravil krásný web abecedazahrady.cz.
Smrk ztepilý
Jako okrasný strom se pěstuje po celém světě v bohaté řadě kultivarů lišících se od sebe tvarem koruny nebo větví. Koruna může být kuželovitá, štíhlá, větve převislé, nazpět ohnuté, plazící se po zemi. Nevýhodou je, že ve vytápěných prostorech smrk brzy opadává.
Smrk stříbrný
Smrk stříbrný neboli pichlavý zůstává dlouho svěží, příliš neopadává a byt provoní příjemnou vůní podobnou pomerančům. Tento strom vás přitáhne barevnou škálou jehličí, která se pohybuje od sytě zelených přes stříbrné až po namodralé barvy. Má velmi krátké a husté větve, které silně píchají. V mládí se na něm rodí pět až deset centimetrů dlouhé šišky. Ve zralosti se zbarvují do slámové, pískově béžové až světle hnědé a na stromě zůstávají až do následujícího roku.
Borovice černá
Patří k velmi krásným stromům. Má sytou tmavozelenou barvu, pěkný tvar koruny, která je výrazně hustější než koruna borovice lesní. Zdobí ho světle hnědé lesklé šišky, které dorůstají do rozměru pěti až osmi centimetrů. V teplých místnostech vám tento vánoční stromek vydrží poměrně dlouho.
Jedle bělokorá
Také tato jedle se vyznačuje dlouhou trvanlivostí. Je velmi dekorativní a patří mezi nejvyšší cenovou kategorii. Jehličí jedle bělokoré se krásně leskne a je uspořádané do dvou řad. Svrchní strana má temně zelenou barvu, rub se pyšní dvěma lesklými proužky – takzvanými průduchy. Deset až dvacet centimetrů dlouhé, vzpřímené šišky jsou válcovité a nahoře zaoblené.
Jedle korejská
Na první pohled vás zaujmou modrofialové, tmavě nachové až fialově purpurové šišky, které měří čtyři až sedm centimetrů a jsou vzpřímené. Zajímavé je i jehličí, které je na vrchní straně tmavě zelené a rub se vyznačuje nápadnými křídově bílými až stříbrnými pruhy. Na trhu patří k dražším druhům: Jehličnan o výšce jeden až jeden a půl metru pořídíte od tisíce korun.
Jedle kavkazská – normandská
Seženete ji od čtyř korun, patří k nejprodávanějším vánočním stromkům. Neopadává a působí velmi esteticky. Má pěkně symetrický kuželovitý vzrůst a husté větve. Zdobí ji asi patnácticentimetrové válcovité šišky, které mají bledězelenou, později nahnědlou barvou.
Jedle obrovská
Jedná se o jeden z nejaromatičtějších druhů jedlí. Jehličí po rozemnutí moc příjemně voní. Má svěží, lesklé, zelené jehličí, na jehož spodní straně jsou bílé pruhy. Vyznačuje se také tím, že šišky jsou jenom na vrcholu. Stromek velmi rychle roste, proto počítejte s jeho každoročním přesazením do větší nádoby.
|
Vložil: Štěpán Cháb