Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

Festivalové Vary 2018

Festivalové Vary 2018

Jako každý rok sledujeme dění na festivalu jako ostříž

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho komentátora

Dovolená

Dovolená

Série článků s informacemi, které je dobré vědět

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Uplynulý týden očima šéfredaktorky. A zvířátko nakonec

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Zmizelí Češi

Zmizelí Češi

René Flášar pátrá po osudech zmizelých, kteří se již dávno ztratili i z policejních svodek

Sex, pivo a rokenrol

Sex, pivo a rokenrol

Rockové příběhy; ve spolupráci s časopisem Rock´n ´all

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Kauza uprchlíci

Kauza uprchlíci

Legální i nelegálni migranti je problém, který hýbe Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Budoucnost je v ´jídle na zakázku´. Až 48 000 tun jídla ročně se vyhodí ve školních jídelnách, doma na tom nejsme lépe

17.02.2018
Budoucnost je v ´jídle na zakázku´. Až 48 000 tun jídla ročně se vyhodí ve školních jídelnách, doma na tom nejsme lépe

Autor: MŠ Semínko

Popisek: S potravinami plýtvají ve školách, v nákupních řetězcích i v domácnostech. Co s tím? Odpověď dává např. program Skutečně zdravá škola, který zatím nejvíce boduje v Jihomoravském kraji

Až 48 000 tun jídla ročně, tedy přibližně 238 tun každý den vyhodí děti, žáci a studenti v českých školních jídelnách. Rodiče za vyhozené jídlo každý rok zaplatí až 2,5 miliardy korun. České domácnosti vyhodí ročně 254 tisíc tun jídla v několikamilionové hodnoty díky špatnému plánování nákupů.

Podle zaměstnanců školních jídelen skončí jako odpad 20 až 35 procent připraveného jídla. „Toto množství odpovídá našim zjištěním ve školních jídelnách. V některých jídelnách je to méně, v některých množství vyhozeného jídla tvoří až třetinu všech připravených pokrmů,“ říká Tomáš Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá škola.

2,5 miliardy korun od rodičů končí jako odpad

Jak vyplývá ze statistik ministerstva školství, bylo v loňském školním roce v zařízeních školního stravování vydáno přibližně 383 milionů pokrmů (snídaní, svačin, obědů a večeří). Iniciativa Skutečně zdravá škola spočítala, že na přípravu těchto pokrmů je ročně použito přibližně 136 tisíc tun potravin. Pokud 20 až 35 procent z tohoto množství skončí v koši, pak je to ročně 27 tisíc až 48 tisíc tun potravin. Toto množství si můžeme představit jako 1 600 plně naložených nákladních vozů Tatra o nosnosti 30 tun. Pokud by se nákladní auta postavila za sebe, tvořila by kolonu dlouhou 5,6 kilometru. Pokud toto množství přepočteme na porce o velikosti 500 gramů, tak se každý rok vyhodí 96 milionů porcí pokrmů. Rodiče každý rok celkem za školní stravování svých dětí zaplatí přibližně 7,5 miliardy korun. Z toho vyplývá, že až 2,5 miliardy korun (35 %) skončí jako odpad.

Výzva školám

Iniciativa Skutečně zdravá škola proto přichází s výzvou ke snižování plýtvání potravinami nejen ve školních jídelnách. „Vyzýváme všechny školy, aby se zapojily do akce „Miluji jídlo, neplýtvám“ a zavázaly se snižovat množství odpadu ve školních jídelnách. Připravili jsme pro pedagogy řadu návodů a vzdělávacích metodik, jak žáky a studenty vzdělávat o dopadech plýtvání potravinami a o možnostech řešení,“ doplňuje Václavík.  

Do výzvy se zatím zapojilo 11 škol. „Rádi bychom, aby se do výzvy zapojilo co nejvíce škol. Zjistili jsme, že množství vyhazovaného jídla ve školních jídelnách je opravdu velké a zaslouží si naši pozornost. Nejen že takto plýtváme přírodními zdroji a penězi rodičů, ale také tolerujeme, že vyhazovat kvalitní potraviny je v pořádku. To není dobrý vzor pro budoucí rodiče,“ říká Tom Václavík s tím, že program Skutečně zdravá škola dnes realizuje 293 škol z celé České republiky. Tyto školy navštěvuje 49 823 dětí, žáků a studentů. Nejvíce škol je zapojeno v Jihomoravském (60) a Středočeském kraji (37) a v Hlavním městě Praha (29 škol).

Miluji jídlo, neplýtvám

Následně poté, co se školy do výzvy zapojí, by učitelé měli provést mezi žáky a studenty osvětu o problematice dopadů plýtvání potravinami a představit jim možnosti jeho předcházení. Poté se školy pustí do auditu – zjistí, jaké množství potravin se v jejich školní jídelně vyhazuje. Škola, která se do výzvy „Miluji jídlo, neplýtvám“ zapojí, vypracuje akční plán, ve kterém si stanoví konkrétní cíl snížení množství odpadu z jídelny a ten se snaží naplňovat.

Předcházení a snižování plýtvání potravinami je jednou z nejlepších možností, jak zachovat přírodní zdroje a chránit přírodu. Snižováním množství vyhazovaného jídla ve školních jídelnách snižuje škola svoji uhlíkovou stopu, snižuje množství odpadu na skládkách či ve spalovnách, pomáhá zachovat přírodní zdroje používané k produkci potravin, a navíc vychovává děti k úctě k jídlu v době, kdy stovky milionů lidí na světě každý den hladoví - nemluvě o snižování nákladů na nákup potravin, které se nesní! A samozřejmě snižuje náklady za odvoz odpadů z jídelny.

Finanční gramotnost Čechů se zlepšuje 

Češi ale stále dělají chyby, kvůli kterým se často dostávají do finančních problémů. Špatné hospodaření se projevuje i v nákupu potravin. Češi neumějí nákupy plánovat, často podléhají slevám a akcím. Přebytečné potraviny pak končí v odpadcích. Podle průzkumu společnosti KPMG z roku 2016 nakupuje 71 procent Čechů podle nákupního seznamu, 66 procent z nich nakonec nakoupí ale nad jeho rámec. „Mnoho Čechů si již píše seznam toho, co potřebuje nakoupit, nicméně v obchodě se pak nechá relativně snadno zlákat ke koupi dalších potravin nebo skrze akce k většímu množství, než byl původní záměr. Lidé potom s množstvím přebytečných potravin neumějí naložit a kvůli špatnému skladování se jim rychleji zkazí. Jen české domácnosti vyhodí ročně 254 tisíc tun jídla v několikamilionové hodnotě, a právě špatné plánování nákupů má na vyhazování potravin velký podíl,“ řekl Martin Prokop, autor projektu zfarmydomu.cz.

Podle loňského průzkumu agentury STEM/MARK nakupuje potraviny online necelých 12 procent Čechů. Podle Prokopa jsou ale právě online nákupy cestou k omezení nákupu zbytečného množství potravin. „Během nákupů potravin na internetu jsou lidé méně náchylní k tomu podlehnout slevě. Navíc se zpravidla drží přesněji svých seznamů. Reklamní triky obchodníků totiž nepůsobí v online světě na zákazníky tak silně jako v kamenných prodejnách. Jednou z největších výhod nákupů potravin na internetu je možnost předem si promyslet skutečnou spotřebu a uchránit se tak impulzivním nákupům. To již samo o sobě šetří zákazníkům peníze. Další výhodou v případě nákupu v e-shopu je bezesporu možnost pečlivě si prostudovat složení jednotlivých potravin, v našem internetovém obchodě navíc i možnost vyhledat si konkrétního producenta dané potraviny,“ vysvětlil Martin Prokop.

Tuny potravin vyhodí i řetězce

Vyhazování potravin ale není jen problémem domácností. Tuny potravin vyhodí i samotné obchodní řetězce. Ty s plochou nad 400 metrů čtverečních mají sice od ledna 2018 povinnost odevzdávat jídlo, které by jinak skončilo v odpadcích, do potravinových bank, v těch ale nekončí zdaleka všechny přebytky, některé stále míří do koše. Řešením je prodej potravin na zakázku, a tedy nulové odpisy neprodejných potravin. V zahraničí už zakázkový prodej potravin není nic výjimečného. V Česku je takový obchod zatím jediný.

Unikátní princip objednávání potravin

„Prodej potravin na zakázku funguje na unikátním principu, kdy žádný výrobek není vyroben, žádná plodina není zbytečně sklizena, žádné zvíře není poraženo, pokud si je zákazník neobjedná. Existují tři takzvané uzávěrky objednávek – ve čtvrtek, neděli a pondělí, do kterých si zákazníci mohou objednat konkrétní potraviny. Po uzávěrce jsou automaticky objednávky sumarizovány a zaslány jednotlivým producentům. Ti mají tři dny na výrobu a přípravu objednávky. Následně se zboží sváží na jedno místo, kde se začínají kompletovat objednávky zákazníků. Kompletní objednávky jsou zákazníkům buď ekologicky rozváženy, nebo si je vyzvedávají na výdejních místech. O všem jsou zákazníci průběžně informováni systémem prostřednictvím e-mailu a sms,“ vysvětlil fungování zakázkového prodeje Martin Prokop s tím, že zatím fungují v Praze a v Brandýse nad Labem.

Zakázkovému prodeji potravin, který v Česku funguje od září 2017, přicházejí Češi na chuť. Nejčastěji takto kupují mléčné výrobky, maso, ryby a zeleninu. „70 procent zákazníků e-shopu tvoří ženy. Z počátku si lidé objednané potraviny vyzvedávali osobně na výdejních místech, v současné době je větší zájem o rozvoz,“ doplnil Martin Prokop.

 

Vložil: Dagmar Olbrichová

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace