Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Určitě stojí za to, rozloučit se s rokem kvalitním sektem, po kterém na Nový rok nebolí hlava, říká vinařský expert Martin Žůrek. V rozhovoru radí, čím si dnes připít, a prozrazuje, co si myslí o svařáku

31.12.2016
Určitě stojí za to, rozloučit se s rokem kvalitním sektem, po kterém na Nový rok nebolí hlava, říká vinařský expert Martin Žůrek. V rozhovoru radí, čím si dnes připít, a prozrazuje, co si myslí o svařáku

Foto: Archiv KL

Popisek: Martin Žůrek, sommelier moravského vinařství Spielberg

ROZHOVOR „Již tradičně jsou u nás oslavy spojeny s půlnočním přípitkem sektem a nedokážu si osobně představit vhodnější nápoj,“ řekl Martin Žůrek, sommelier moravského vinařství Spielberg.

Blíží se oslavy konce roku, se kterými je samozřejmě spojen také alkohol. Hodí se víno k takovým oslavám? 

Každá oslava si zaslouží kvalitní víno a nejinak tomu je i při oslavách příchodu nadcházejícího roku. Již tradičně jsou u nás oslavy spojeny s půlnočním přípitkem sektem a nedokážu si osobně představit vhodnější nápoj.  

A jaké víno byste doporučil? Bílé? Suché? Červené? 

Víno by se mělo vybírat dle toho, jaké menu je na silvestrovskou oslavu připraveno. Obecně by k masitým pokrmům mělo být červené víno, k rybímu masu se většinou spíše hodí bílé víno. A když nevíme, zda bílé, nebo červené, dejme si suchý sekt, nejlépe vyrobený tradiční metodou, tím nikdy nic nezkazíme a pro sváteční chvíle se navíc skvěle hodí. 

Mnoho lidí v tento večer alkohol kombinuje. Pokud začneme s vínem, čeho bychom se měli vyvarovat? 

Ze zkušenosti vím, že kombinovat víno s destiláty není úplně ideální. Pokud jsme začali vínem, doporučil bych u vína i zůstat během celého večera a samozřejmě k vínu pít hodně vody. Nejlépe je začít lehkým suchým bílým vínem a následně bych volil červené víno. Ideálním závěrem je sekt, který nás zároveň trochu nabudí před dalším nočním programem. Určitě je lépe volit kvalitní vína před méně kvalitními, což pocítíte nejen při konzumaci, ale zejména ráno.  

O půlnoci se tradičně připíjí sektem. Máte vy osobně nějaký oblíbený? Jaký byste doporučil našim čtenářům? 

K Silvestru i Novému roku neodmyslitelně patří bublinky. Ale ne bublinky ledajaké. Měli bychom dát, pokud možno, příležitost bublinkám ušlechtilým, které své perleni získaly kvašením přímo v lahvi, tedy tzv. tradiční metodou. Sem patří samozřejmě šumivá vína z Champagne, nebo ušlechtilé crémanty z Burgundska či Alsaska. Také menší část Prosecca kvasila v lahvi, prestože se to z viněty špatně rozeznává. Čím dál více se na trhu objevují i šumivá vína moravských a českých vinařství, která též používají tradiční šampaňskou metodu pro své sekty a crémanty. Určitě stojí za to, rozloučit se s rokem kvalitním sektem, po kterém na Nový rok nebolí hlava.   

Osobně bych doporučil náš ovocný Crémant de SPIELBERG 2012, brut. Z populárních šampaňských vín doporučuji velmi zajímavé André Clouet, Grande Réserve 2008.

Silvestr je také spojen s  jídlem. Pokud bychom měli zůstat u české klasiky, což jsou jednohubky a chlebíčky, existuje víno, které by se k takovému jídlu hodilo? 

Záleží, jak jsou chlebíčky obloženy, je to stejně individuální jako u ostatních jídel. Osobně bych doporučil k českým klasickým chlebíčkům se šunkou vína z odrůd Ryzlink Rýnský nebo Sylvánské Zelené. K pikantnějším jednohubkám by se hodil Veltlín Zelený. 

Mezi Čechy je v zimě také oblíbené svařené víno, co si o „svařáku“ myslíte vy?  

Svařené víno se pije již od dob antického Říma, recepty prošly během staletí různými úpravami až do dnešní podoby se skořicí, hřebíčkem a dalšími kořeními. Pití svařeného vína k zimě a vánočním svátkům patří. Dle mého názoru je dobrého vína na svařák škoda a u kvalitního vína z Moravy dvojnásob. Pro tyto účely bych volil výrobky těch velkokapacitních výrobců, kteří produkují vino z dovezených rozkvašených hroznů ze vzdálených zemí. U takových vín na kapsli nenajdeme typickou červeno-modro-bílou vlaječku ČR a na etiketě se často objevuje popis jako červené polosuché nebo polosladké. Zde bych tedy neváhal a s trochou aromatického koření nechat projít mírným varem. A jak říká známý gastronaut Pavel Maurer, nejezte, nepijte, a pokud možno ani nežijte blbě.  

A tradiční rada na závěr: když nemáte bílé, pijte víno červené.

Barbora Richterová

Komerční sdělení

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na .

Vložil: Lucie Bartoš