Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Volby 2017

Volby 2017

Žhavá část kampaně se blíží

Letošní Karlovy Vary

Letošní Karlovy Vary

Co se dělo na festivalu

Kultura

Kultura

Pojďme se bavit: Je tu hudba, film, knihy, výstavy, nechybí exkluzivní recenze

Životní knockouty

Životní knockouty

Dal vám život ránu na solar? Nejste v tom sami, čtěte skutečné příběhy

Kauza uprchlíci

Kauza uprchlíci

Legální i nelegálni migranti je problém, který hýbe Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě celebrity dobrovolně neřeknou?

Rozhovory

Rozhovory

Politici, umělci, zkrátka každý, kdo má co říci

Určitě stojí za to, rozloučit se s rokem kvalitním sektem, po kterém na Nový rok nebolí hlava, říká vinařský expert Martin Žůrek. V rozhovoru radí, čím si dnes připít, a prozrazuje, co si myslí o svařáku

31.12.2016
Určitě stojí za to, rozloučit se s rokem kvalitním sektem, po kterém na Nový rok nebolí hlava, říká vinařský expert Martin Žůrek. V rozhovoru radí, čím si dnes připít, a prozrazuje, co si myslí o svařáku

Autor: Archiv KL

Popisek: Martin Žůrek, sommelier moravského vinařství Spielberg

ROZHOVOR „Již tradičně jsou u nás oslavy spojeny s půlnočním přípitkem sektem a nedokážu si osobně představit vhodnější nápoj,“ řekl Martin Žůrek, sommelier moravského vinařství Spielberg.

Blíží se oslavy konce roku, se kterými je samozřejmě spojen také alkohol. Hodí se víno k takovým oslavám? 

Každá oslava si zaslouží kvalitní víno a nejinak tomu je i při oslavách příchodu nadcházejícího roku. Již tradičně jsou u nás oslavy spojeny s půlnočním přípitkem sektem a nedokážu si osobně představit vhodnější nápoj.  

A jaké víno byste doporučil? Bílé? Suché? Červené? 

Víno by se mělo vybírat dle toho, jaké menu je na silvestrovskou oslavu připraveno. Obecně by k masitým pokrmům mělo být červené víno, k rybímu masu se většinou spíše hodí bílé víno. A když nevíme, zda bílé, nebo červené, dejme si suchý sekt, nejlépe vyrobený tradiční metodou, tím nikdy nic nezkazíme a pro sváteční chvíle se navíc skvěle hodí. 

Mnoho lidí v tento večer alkohol kombinuje. Pokud začneme s vínem, čeho bychom se měli vyvarovat? 

Ze zkušenosti vím, že kombinovat víno s destiláty není úplně ideální. Pokud jsme začali vínem, doporučil bych u vína i zůstat během celého večera a samozřejmě k vínu pít hodně vody. Nejlépe je začít lehkým suchým bílým vínem a následně bych volil červené víno. Ideálním závěrem je sekt, který nás zároveň trochu nabudí před dalším nočním programem. Určitě je lépe volit kvalitní vína před méně kvalitními, což pocítíte nejen při konzumaci, ale zejména ráno.  

O půlnoci se tradičně připíjí sektem. Máte vy osobně nějaký oblíbený? Jaký byste doporučil našim čtenářům? 

K Silvestru i Novému roku neodmyslitelně patří bublinky. Ale ne bublinky ledajaké. Měli bychom dát, pokud možno, příležitost bublinkám ušlechtilým, které své perleni získaly kvašením přímo v lahvi, tedy tzv. tradiční metodou. Sem patří samozřejmě šumivá vína z Champagne, nebo ušlechtilé crémanty z Burgundska či Alsaska. Také menší část Prosecca kvasila v lahvi, prestože se to z viněty špatně rozeznává. Čím dál více se na trhu objevují i šumivá vína moravských a českých vinařství, která též používají tradiční šampaňskou metodu pro své sekty a crémanty. Určitě stojí za to, rozloučit se s rokem kvalitním sektem, po kterém na Nový rok nebolí hlava.   

Osobně bych doporučil náš ovocný Crémant de SPIELBERG 2012, brut. Z populárních šampaňských vín doporučuji velmi zajímavé André Clouet, Grande Réserve 2008.

Silvestr je také spojen s  jídlem. Pokud bychom měli zůstat u české klasiky, což jsou jednohubky a chlebíčky, existuje víno, které by se k takovému jídlu hodilo? 

Záleží, jak jsou chlebíčky obloženy, je to stejně individuální jako u ostatních jídel. Osobně bych doporučil k českým klasickým chlebíčkům se šunkou vína z odrůd Ryzlink Rýnský nebo Sylvánské Zelené. K pikantnějším jednohubkám by se hodil Veltlín Zelený. 

Mezi Čechy je v zimě také oblíbené svařené víno, co si o „svařáku“ myslíte vy?  

Svařené víno se pije již od dob antického Říma, recepty prošly během staletí různými úpravami až do dnešní podoby se skořicí, hřebíčkem a dalšími kořeními. Pití svařeného vína k zimě a vánočním svátkům patří. Dle mého názoru je dobrého vína na svařák škoda a u kvalitního vína z Moravy dvojnásob. Pro tyto účely bych volil výrobky těch velkokapacitních výrobců, kteří produkují vino z dovezených rozkvašených hroznů ze vzdálených zemí. U takových vín na kapsli nenajdeme typickou červeno-modro-bílou vlaječku ČR a na etiketě se často objevuje popis jako červené polosuché nebo polosladké. Zde bych tedy neváhal a s trochou aromatického koření nechat projít mírným varem. A jak říká známý gastronaut Pavel Maurer, nejezte, nepijte, a pokud možno ani nežijte blbě.  

A tradiční rada na závěr: když nemáte bílé, pijte víno červené.

Barbora Richterová

Komerční sdělení

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na .

Vložil: Lucie Bartoš

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace