Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Jak říkávaly naše babičky, jez a pij to, odkud pocházíš, toho se držím. Nejraději mám moravská vína, ryzlinky, frankovku... O víně se sommelierem Martinem Žůrkem

16.12.2016
Jak říkávaly naše babičky, jez a pij to, odkud pocházíš, toho se držím. Nejraději mám moravská vína, ryzlinky, frankovku...  O víně se sommelierem Martinem Žůrkem

Foto: Archiv

Popisek: Martin Žůrek

ROZHOVOR O víně, jak ho správně vybrat, skladovat a samozřejmě vychutnat jsme si povídali s Martinem Žůrkem, sommelierem moravského vinařství Spielberg. Martin odpovídal na dotazy, které trápí snad všechny „vinařské laiky“.

Jste známým znalcem vína, jaké víno máte vy osobně nejraději?

Osobně preferuji moravská vína, zejména méně aromatické odrůdy jako Ryzlink rýnský, Pinot Blanc nebo Ryzlink vlašský. To samozřejmě neznamená, že bych neocenil klasická bordó, ale jak říkávaly naše babičky, jez a pij to, odkud pocházíš; a toho se podvědomě držím.

Existuje celá škála odrůd vína, jak se má úplný laik ve víně orientovat? Například, když bychom chtěli koupit k Vánocům „vinaři“ dobré víno?

Záleží, k jaké příležitosti si víno kupuji. Pokud je to ke klasické štědrovečerní večeři, tak by tam neměl chybět na začátek suchý sekt, který navnadí chuťové pohárky, dále pak suchý Ryzlink rýnský k rybě a na závěr k cukroví nějaké červené víno, z moravských třeba Frankovka nebo Pinot Noir.

Existuje nějaké víno, které se hodí spíše k zimnímu období?

Já v zimě preferuji spíše červená vína, protože obsahují třísloviny, které zahřívají. Ale opět záleží na příležitosti, např. k rybě nemohu volit jinak než sušší bílé.

A naopak, když bychom dostali víno darem my, jak poznáme, že jej můžeme nějakou dobu skladovat? A které rovnou vypít?

Něco málo nám napoví už uzávěr vína; pokud je víno pod šroubovacím uzávěrem, tak není primárně určeno k dlouhodobému skladování. Také třeba růžová vína nejsou k dlouhému skladování, ani ranější odrůdy jako Müller Thurgau, Veltlínské červené ranné nebo Muškát moravský, pak už záleží na konkrétním vínu. I mnohým bílým vínům sluší pár let na lahvi a jsou pak zajímavější. Důkazem může být náš Ryzlink rýnský Austerlitz 2011, který se letos stal absolutním šampionem bílých vín na prestižní soutěži Vinař roku 2016.

Kde a jak bychom měli víno skladovat, aby nám vydrželo co nejdéle?

Víno by mělo být v konstantní teplotě mezi 6 až 10 stupni a mělo by ležet, aby tekutina byla na korku. Přímé sluneční světlo rovněž negativně ovlivňuje jeho kvalitu. Pokud berete archivaci vína trochu vážně, je vhodná vinotéka, která udržuje optimální podmínky. Nebo pokud máte to štěstí a jste majitelem kamenného sklepu, není lepšího místa ke skladování vín.

A jak vlastně poznáme, že je víno zkažené? Respektive... pozná vůbec laik, že pije zkažené, špatně skladované víno?

Pozná se to jednoduše v tom, že z vína ucítíte tóny, které vám budou nepříjemné. Obvykle jde o tzv. korkovou vadu. Korek je přírodní materiál, který může někdy propouštět více vzduchu, a tím pádem víno zoxiduje. Není to však vada celé řady vín, ale konkrétních lahví, takže další stejná láhev už může být naprosto v pořádku.

Existují nějaké obecné „míry“ vína? Kolik by mělo obsahovat cukru, alkoholu, síry apod.?

Jde o celkový projev vína. Jsou vína s vyšším obsahem alkoholu, který je v nich příjemně zakomponován, a jsou vynikající; na druhou stranu můžete u některých vín cítit pálení, což značí, že tzv. z vína leze alkohol. U síry si myslím, že méně je někdy více. Co se týká zbytkového cukru, tak je to individuální, kdo čemu dává přednost. Neplatí, že sladká, nebo naopak suchá vína jsou špatná.

Obecný úzus je, že dražší věci jsou kvalitnější, platí to i v případě vína?

Ano, platí to i v případě vína. V ceně do sto korun nemůžeme počítat, že si pochutnáme. U moravských vín v ceně mezi 200 až 300 korunami bychom již měli dostat kvalitní víno. U zahraničních vín záleží na oblasti, výrobci. Z tradičních vinařských zemí jako Francie nebo Itálie jsou vína od 300 Kč v maloobchodních cenách obvykle již kvalitní. Je to dáno odlišným klimatem, a tím i objemem produkce ze stejného množství hektarů. U bílých vín však patří mezi celosvětovou špičku vína alsaská i moravská. Celoroční sluneční svit totiž některým odrůdám úplně nesvědčí.

A Martinova rada na závěr?

Jak praví klasik: „Když nemáte bílé, dejte tam červené.“

Barbora Richterová

Komerční sdělení

Vložil: Redaktor KL