Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Filmové stopy

Filmové stopy

Zajímá vás, jak teď vypadá fabrika z filmu Marečku, podejte mi pero? Každý druhý víkend nový film

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho komentátora

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Uplynulý týden očima šéfredaktorky. A zvířátko nakonec

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Kauza uprchlíci

Kauza uprchlíci

Legální i nelegálni migranti je problém, který hýbe Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Sedm vzorků piva se bude ucházet o Zlatou pivní pečeť

10.02.2014
Sedm  vzorků piva se bude ucházet o Zlatou pivní pečeť

Autor: Archív

Popisek: Pivo, ilustrační foto

Město Tábor se v týdnu od 10. do 15. února 2014 stane už po čtyřiadvacáté dějištěm mezinárodních Reprezentačních slavností piva a minerálních vod. Návštěvníci budou moci ochutnat na 130 druhů piva a odbornou porotu čeká hodnocení více než sedmi vzorků v soutěži o Zlatou pivní pečeť.

Táborské slavnosti patří dlouhodobě k nejprestižnějším akcím svého druhu. Pivovary i výrobci minerálek je vyhledávají zejména kvůli profesionálním a odborně garantovaným anonymním degustacím. Ty budou letos začínat už v pondělí 10. února, zatímco pro veřejnost slavnosti začínají ve středu 12. února.

Součástí slavností je i soutěž o nejlepší  minerální vodu

Důvodem posunutého termínu zahájení degustací je obrovský zájem firem od nás i ze zahraničí. Kromě českých menších i velkých výrobců se do soutěže o Zlatou pivní pečeť hlásí i pivovary z Ruska (7 výrobců), Polska (3 výrobci), Německa (8 pivovarů), Belgie (3x),Nizozemí (2x) dále z Irska, Rakouska, Skotska, Ukrajiny, Arménie,Slovinska, Maďarska (5x), Norska, Kazachstánu,  Japonska, Brazílie a tradičně ze Slovenska. Vzorky do soutěže už přihlásilo na 150 pivovarů.

Zlatá pivní pečeť, tedy ocenění nejvyšší kvality, se letos bude udělovat ve 24 kategoriích.  Nejvíce vzorků čeká na hodnocení v kategorii  "ležák z minipivovaru". Degustátorskou porotu tvoří odborníci z pivovarnického a potravinářského průmyslu a pozvaní hosté s odborným renomé. Své zkušené profesionály do poroty vysílá také Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Slezská univerzita v Opavě, VOŠES a SPŠ potravinářských technologií z Prahy, SOŠ ekologická a potravinářská Veselí nad Lužnicí a Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.  Celkový vítěz získá ocenění v závěrečné, pětadvacáté degustační soutěži letošního ročníku Extra Zlatá pivní pečeť.

Zlatý český pramen: Součástí slavností je i soutěž o nejlepší  minerální vodu. O titul Zlatý český pramen budou usilovat nejen tuzemští, ale i zahraniční výrobci minerálek. Kromě Karlovarských minerálních vod, Ondrášovky nebo Hanácké kyselky se účastní světově proslulé Filette, San Pellegrino, Asqua Panna, Galvanina, Soluka a řada dalších. K dnešnímu dni je do kategorií ochucená a neochucená minerální voda přihlášeno celkem  27 vzorků.

Pro veřejnost začíná oblíbený pivní svátek ve středu 12. února

Objektivita a regulérnost průběhu odborných soutěží jsou garantovány mezinárodními certifikačními autoritami Bureau Veritas, TÜV SÜD Czech, 3EC International a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Vítězové jednotlivých kategorií k titulu získají i právo užívat příslušné označení na etiketách a k propagačním účelům. Degustace proběhnou od pondělí 10. února do pátku 14. února v kongresovém sále táborské Jihočeské univerzity.

Pro veřejnost začíná oblíbený pivní svátek ve středu 12. února v Hotelu Palcát v Táboře. Až do soboty budou moci návštěvníci  vybírat u 34 obchodních partnerů jak známé, tak mimořádné a netradiční  druhy piva. Na místě budou například piva z Belgie, Německa, Holandska, Dánska, Norska, Nizozemí, Irska, Skotska, poprvé z Maďarska.   Zajímavé bude představení nových pivovarů - Zámeckého pivovaru Břeclav, Minipivovaru Všerad, minipivovaru Glokner ,Veselky z Litomyšle, Zemského pivovaru, a například z minipivovarů z Maďarska. Zájem o možnost prezentace v Hotelu Palcát byl tak velký, že pořadatelé nemohli všem výrobcům vyhovět. 

Můžete ochutnat pivní speciality

Dohromady bude k ochutnání nejméně 130 druhů piva. Jsou mezi nimi například šestadvacetistupňová Královská Zlatá Labuť z Pivovarského dvora Zvíkovské Podhradí, čtyřiadvacetistupňový Primátor Double z Náchoda, 20° Zuřivec z minipivovar Tibeer z Budapešti a belgické speciály. V degustacích bude nejsilnější piva představovat minipivovar z Obnisku z Ruské federace - pivo KAZACHIY LED 24°, dobřanský Svatý Vít 23°, rožňavský Kaltenecker představí pivo Kapitula Strong Ale 22°, trnavský Sessler 22° silný Speciál, Primátor Náchod své 24° a 21 ° silné speciály a maďarské a belgické speciály jsou 20° silné.

"Velice nás těší účast v tuzemsku a mezinárodně úspěšných pivovarů Bernard, Litovel, Staropramen, Krušovice, Starobrno, Svijany, Zlatopramen, Holba, koncernu Lobkowicz, stále více se svou kvalitou prosazujících pivovarů z Rakovníku, Poličky, Chotěboře, Benešova a všech vynikajících jihočeských pivovarů," říká prezident slavností Alois Srb. Podle jeho slov bude pro návštěvníky lahůdkou ochutnat pivní speciality z pivovarů Nová Paka, Dalešice, Nymburk, Strahovského nebo Slezského minipivovaru.

Nebude chybět stánek s vínem

Ze Slovenské republiky se účastní největší slovenské pivovary Heineken Slovenská republika, Banskobystrický pivovar, Kaltenecker z Rožnavy a řada minipivovarů. "Jedině na táborských pivních slavnostech mohou návštěvníci během jediného dne ochutnat a porovnat od piv z Paulaneru z Mnichova až po speciality z minipivovaru Dražíč," ilustruje výjimečnost slavností a pestrost nabídky Alois Srb.

Prostory v Hotelu Palcát se pro návštěvníky otevírají denně v 16 hodin. K dobré zábavě přispějí kapely různých žánrů a diskotéka. Nebudou chybět ani oblíbené soutěže s pivní tématikou - například o největší pivní břicho. Samozřejmostí jsou gastronomické lahůdky k pivu, od utopenců a tlačenky až po guláš, řízky, jedinečnou sekanou nebo pikantní klobásky.

Pro všechny, kdo budou nabaženi pivních specialit, zařadili letos organizátoři jako bonus stánek s vínem. "Jde o ochutnávky mimořádných vín s kvalitní chuťovou odlišností a nezaměnitelnou adjustáží podepsanou Doc. ing. Milošem Michlovským, DrSc, vlastníkem Vinselectu Rakvice," prozrazuje Alois Srb, podle kterého jde o malou připomínku slavností vína, které se v táborském hotelu Palcát konaly od roku 1991 do roku 1995 jako jedny z prvních v Československu.

Co mají společného chléb a pivo?

O vstupenky je tradičně velký zájem. Předprodej začal 20. ledna 2014 v Infocentru Města Tábor. Za první dva dny byly vyprodány dvě třetiny lístků na všechny dny. Zbývající vstupenky jsou vesměs takzvaně bez místenky. Návštěvníci si budou moci vybrat z volných míst u stolů v restauraci, lobby baru a v celém prvním patře. Počet prodávaných vstupenek je omezen počtem míst k sezení.  Předprodej končí 11. února ve 12 hodin.

Co mají společného chléb a pivo? A máte rádi pivní sýr? Slavnosti piva mají také svůj akademický program. V sále SŠ a JŠ v Bydlinského ulici v Táboře se ve středu 12. února od 10 hodin konají dvě přednášky pro školy a veřejnost. Přednášku Chléb a pivo v otázkách a odpovědích připravila pražská Vysoká škola chemicko-technologická. Dr.  Marcela Sluková a dr. Jaromír Fiala například vysvětlí, co mají společného chléb a pivo, jaký je rozdíl mezi kvasnicovým a nefiltrovaným pivem nebo zda je tmavý chléb opravdu zdravější. Ing. Jiří Kopáček, CSc.  z Českomoravského svazu mlékárenského pronese příspěvek na téma Když se řekne pivní sýr. Vstup na akci je zdarma.

Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen vítězům odborných degustačních soutěží proběhne v sobotu 15. února 2014 v 18 hodin v kongresovém sále Hotelu Palcát.

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh, v koši určitě neskončí! Na vaše unikátní zážitky čekáme na , do předmětu napište Příběh

Vložil: Redaktor KL

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace