Sedm vzorků piva se bude ucházet o Zlatou pivní pečeť
10.02.2014
Foto: Archív
Popisek: Pivo, ilustrační foto
Město Tábor se v týdnu od 10. do 15. února 2014 stane už po čtyřiadvacáté dějištěm mezinárodních Reprezentačních slavností piva a minerálních vod. Návštěvníci budou moci ochutnat na 130 druhů piva a odbornou porotu čeká hodnocení více než sedmi vzorků v soutěži o Zlatou pivní pečeť.
Táborské slavnosti patří dlouhodobě k nejprestižnějším akcím svého druhu. Pivovary i výrobci minerálek je vyhledávají zejména kvůli profesionálním a odborně garantovaným anonymním degustacím. Ty budou letos začínat už v pondělí 10. února, zatímco pro veřejnost slavnosti začínají ve středu 12. února.
Součástí slavností je i soutěž o nejlepší minerální vodu
Důvodem posunutého termínu zahájení degustací je obrovský zájem firem od nás i ze zahraničí. Kromě českých menších i velkých výrobců se do soutěže o Zlatou pivní pečeť hlásí i pivovary z Ruska (7 výrobců), Polska (3 výrobci), Německa (8 pivovarů), Belgie (3x),Nizozemí (2x) dále z Irska, Rakouska, Skotska, Ukrajiny, Arménie,Slovinska, Maďarska (5x), Norska, Kazachstánu, Japonska, Brazílie a tradičně ze Slovenska. Vzorky do soutěže už přihlásilo na 150 pivovarů.
Zlatá pivní pečeť, tedy ocenění nejvyšší kvality, se letos bude udělovat ve 24 kategoriích. Nejvíce vzorků čeká na hodnocení v kategorii "ležák z minipivovaru". Degustátorskou porotu tvoří odborníci z pivovarnického a potravinářského průmyslu a pozvaní hosté s odborným renomé. Své zkušené profesionály do poroty vysílá také Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Slezská univerzita v Opavě, VOŠES a SPŠ potravinářských technologií z Prahy, SOŠ ekologická a potravinářská Veselí nad Lužnicí a Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Celkový vítěz získá ocenění v závěrečné, pětadvacáté degustační soutěži letošního ročníku Extra Zlatá pivní pečeť.
Zlatý český pramen: Součástí slavností je i soutěž o nejlepší minerální vodu. O titul Zlatý český pramen budou usilovat nejen tuzemští, ale i zahraniční výrobci minerálek. Kromě Karlovarských minerálních vod, Ondrášovky nebo Hanácké kyselky se účastní světově proslulé Filette, San Pellegrino, Asqua Panna, Galvanina, Soluka a řada dalších. K dnešnímu dni je do kategorií ochucená a neochucená minerální voda přihlášeno celkem 27 vzorků.
Pro veřejnost začíná oblíbený pivní svátek ve středu 12. února
Objektivita a regulérnost průběhu odborných soutěží jsou garantovány mezinárodními certifikačními autoritami Bureau Veritas, TÜV SÜD Czech, 3EC International a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Vítězové jednotlivých kategorií k titulu získají i právo užívat příslušné označení na etiketách a k propagačním účelům. Degustace proběhnou od pondělí 10. února do pátku 14. února v kongresovém sále táborské Jihočeské univerzity.
Pro veřejnost začíná oblíbený pivní svátek ve středu 12. února v Hotelu Palcát v Táboře. Až do soboty budou moci návštěvníci vybírat u 34 obchodních partnerů jak známé, tak mimořádné a netradiční druhy piva. Na místě budou například piva z Belgie, Německa, Holandska, Dánska, Norska, Nizozemí, Irska, Skotska, poprvé z Maďarska. Zajímavé bude představení nových pivovarů - Zámeckého pivovaru Břeclav, Minipivovaru Všerad, minipivovaru Glokner ,Veselky z Litomyšle, Zemského pivovaru, a například z minipivovarů z Maďarska. Zájem o možnost prezentace v Hotelu Palcát byl tak velký, že pořadatelé nemohli všem výrobcům vyhovět.
Můžete ochutnat pivní speciality
Dohromady bude k ochutnání nejméně 130 druhů piva. Jsou mezi nimi například šestadvacetistupňová Královská Zlatá Labuť z Pivovarského dvora Zvíkovské Podhradí, čtyřiadvacetistupňový Primátor Double z Náchoda, 20° Zuřivec z minipivovar Tibeer z Budapešti a belgické speciály. V degustacích bude nejsilnější piva představovat minipivovar z Obnisku z Ruské federace - pivo KAZACHIY LED 24°, dobřanský Svatý Vít 23°, rožňavský Kaltenecker představí pivo Kapitula Strong Ale 22°, trnavský Sessler 22° silný Speciál, Primátor Náchod své 24° a 21 ° silné speciály a maďarské a belgické speciály jsou 20° silné.
"Velice nás těší účast v tuzemsku a mezinárodně úspěšných pivovarů Bernard, Litovel, Staropramen, Krušovice, Starobrno, Svijany, Zlatopramen, Holba, koncernu Lobkowicz, stále více se svou kvalitou prosazujících pivovarů z Rakovníku, Poličky, Chotěboře, Benešova a všech vynikajících jihočeských pivovarů," říká prezident slavností Alois Srb. Podle jeho slov bude pro návštěvníky lahůdkou ochutnat pivní speciality z pivovarů Nová Paka, Dalešice, Nymburk, Strahovského nebo Slezského minipivovaru.
Nebude chybět stánek s vínem
Ze Slovenské republiky se účastní největší slovenské pivovary Heineken Slovenská republika, Banskobystrický pivovar, Kaltenecker z Rožnavy a řada minipivovarů. "Jedině na táborských pivních slavnostech mohou návštěvníci během jediného dne ochutnat a porovnat od piv z Paulaneru z Mnichova až po speciality z minipivovaru Dražíč," ilustruje výjimečnost slavností a pestrost nabídky Alois Srb.
Prostory v Hotelu Palcát se pro návštěvníky otevírají denně v 16 hodin. K dobré zábavě přispějí kapely různých žánrů a diskotéka. Nebudou chybět ani oblíbené soutěže s pivní tématikou - například o největší pivní břicho. Samozřejmostí jsou gastronomické lahůdky k pivu, od utopenců a tlačenky až po guláš, řízky, jedinečnou sekanou nebo pikantní klobásky.
Pro všechny, kdo budou nabaženi pivních specialit, zařadili letos organizátoři jako bonus stánek s vínem. "Jde o ochutnávky mimořádných vín s kvalitní chuťovou odlišností a nezaměnitelnou adjustáží podepsanou Doc. ing. Milošem Michlovským, DrSc, vlastníkem Vinselectu Rakvice," prozrazuje Alois Srb, podle kterého jde o malou připomínku slavností vína, které se v táborském hotelu Palcát konaly od roku 1991 do roku 1995 jako jedny z prvních v Československu.
Co mají společného chléb a pivo?
O vstupenky je tradičně velký zájem. Předprodej začal 20. ledna 2014 v Infocentru Města Tábor. Za první dva dny byly vyprodány dvě třetiny lístků na všechny dny. Zbývající vstupenky jsou vesměs takzvaně bez místenky. Návštěvníci si budou moci vybrat z volných míst u stolů v restauraci, lobby baru a v celém prvním patře. Počet prodávaných vstupenek je omezen počtem míst k sezení. Předprodej končí 11. února ve 12 hodin.
Co mají společného chléb a pivo? A máte rádi pivní sýr? Slavnosti piva mají také svůj akademický program. V sále SŠ a JŠ v Bydlinského ulici v Táboře se ve středu 12. února od 10 hodin konají dvě přednášky pro školy a veřejnost. Přednášku Chléb a pivo v otázkách a odpovědích připravila pražská Vysoká škola chemicko-technologická. Dr. Marcela Sluková a dr. Jaromír Fiala například vysvětlí, co mají společného chléb a pivo, jaký je rozdíl mezi kvasnicovým a nefiltrovaným pivem nebo zda je tmavý chléb opravdu zdravější. Ing. Jiří Kopáček, CSc. z Českomoravského svazu mlékárenského pronese příspěvek na téma Když se řekne pivní sýr. Vstup na akci je zdarma.
Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen vítězům odborných degustačních soutěží proběhne v sobotu 15. února 2014 v 18 hodin v kongresovém sále Hotelu Palcát.
Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh, v koši určitě neskončí! Na vaše unikátní zážitky čekáme na , do předmětu napište Příběh
Vložil: Redaktor KL