Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Na vlastní kůži

Na vlastní kůži

Ivan Břešťák dělal krimi na Nově, má na kontě 1 200 reportáží. Nyní se vydává pro Krajské listy.cz tam, kam se bojí i benga

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Piškotová aféra lomcuje sociálními sítěmi, matky zoufale pátrají, které koupit. Najdou se ale i tací, kteří ji vůbec neřeší. Podívejte se, jak jim chutná

22.11.2015
Piškotová aféra lomcuje sociálními sítěmi, matky zoufale pátrají, které koupit. Najdou se ale i tací, kteří ji vůbec neřeší. Podívejte se, jak jim chutná

Autor: Jiří Mikoláš

Popisek: Kvalitu dětských piškotů nyní neřeší snad jen roztomilé opičky v táborské zoo

Velká piškotová aféra, která v minulých týdnech vypukla poté, co jejich hlavní český výrobce přesunul výrobu do Polska, se nedotkla snad jenom zoologické zahrady v Táboře. Tamním opičkám piškoty stále chutnají a po výrobci oblíbené pochoutky nepátrají.

Sociální sítě se stále ještě otřásají aférou, kterou způsobilo přesunutí výroby trafičních dětských piškotů Opavie do Polska. Na výrobku, který po desetiletí nadšeně mlsaly statisíce dětí, se to bohužel okamžitě projevilo. Laboratoře Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologické v Praze zjišťovaly pro pořad A DOST! internetové televize Stream.cz, deník Právo a server Novinky.cz ve třinácti druzích piškotů obsah tuků včetně nezdravých nasycených, sacharidů včetně cukrů, bílkovin a energetickou hodnotu. Nové piškoty Opavia, vyráběné v Polsku, mají podle výsledků z testovaných nejvíc celkového tuku včetně nezdravých nasycených, a naopak obsahují nejméně sacharidů a jsou čtvrté nejméně sladké. Mají tudíž i nejmenší energetickou hodnotu.

Že by i opička přemýšlela o kvalitě oblíbené pochoutky?

Že by i opička přemýšlela o kvalitě oblíbené pochoutky?

Opičkám dál chutná

Piškoty vyrábí firma Mondelez, která tvrdí, že recepturu nezměnila. Přesto se podle údajů, které zveřejnil server Stream.cz, z dříve nejlepších piškotů na našem trhu staly rázem ty nejhorší. Nejspíš jedinými zákazníky, kteří změnu vůbec neřeší, jsou opičky z táborské zoologické zahrady. Piškoty dále zůstávají jejich oblíbenou pochoutkou, kvůli kondici je ale nedostávají příliš často. Krmí se, stejně jako všechna ostatní zvířata v táborské zoo, prvotřídní vyváženou stravou. Piškoty dostávají jen občas jako chutné zpestření. „Přestože v naší zoologické zahradě platí pro návštěvníky zákaz krmení zvířat, zájemce od přinesení malého přilepšení v žádném případě neodrazujeme. V takovém případě uvítáme, pokud piškoty v originálním balení předají našim ošetřovatelům, kteří je pak zahrnou do krmných dávek. Nekoordinované přikrmování návštěvníky může zvířatům způsobit i vážné problémy,“ upozorňuje tiskový mluvčí zoo Jiří Štefek.

Nedejte se zmást, piškoty jí chutnají dál

Nedejte se zmást, piškoty jí chutnají dál

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh  na ');.

Vložil: Adina Janovská

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace