Na ryby bez rybářského lístku, z díry v ledu. Nejde o pytláctví, ale legální činnost na soukromých rybnících na Lipensku
06.01.2022
Foto: Rybářství Hůrka (stejně jako ostatní snímky v článku, pokud není uvedeno jinak)
Popisek: Zatím počasí chytání ryb z děr v ledu moc nepřeje, ale jen co se ochladí a rybník zamrzne, tak hurá na ryby.
V České republice je na veřejných rybnících kopání děr do ledu za účelem rybolovu zakázané. Ne tak ale na rybnících soukromých. Ovšem na Lipensku na rybnících v okolí přehrady, konkrétně poblíž Horní Plané a Černé v Pošumaví, ta možnost je. Jsou tam vybudované kaskádové rybníky, které k tomu přímo lákají.
Richard Turek, jednatel společnosti Ryby z Hůrky, která chytání ryb z děr nabízí, má ovšem právě jiné starosti. Začaly se mu ‚kulit‘ jikry. Co to znamená? Rybářský žargon. Z jiker se rodí rybky. Během následujících dní se zde vylíhne zhruba 30 000 ‚potočáků‘ a stejné množství sivenů. Více než z 95 procent jiker se vykulí ryba. Zhruba 20 procent Richard Turek následně přeprodá, 80 procent si nechá pro vlastní chov. Do poloviny ledna se ještě budou ‚kulit‘ pstruzi potoční z pozdějšího výtěru.
Richard Turek plánuje, že bude v rybí líhni vítat exkurze. Foto se svolením Pavel Pechoušek
Ale je to ještě sofistikovanější
Richard Turek ovšem další postup vysvětluje dál. „Jedná se o terminální stádium vývoje jikry, kdy malá rybička opouští jikerný obal. Ta bude zhruba tři týdny spotřebovávat žloutkový váček a pak přejde na exogenní výživu, což jsou granulky o velikosti asi půl milimetru. Případně se krmí mraženým planktonem,“ uvádí Turek s tím, že jikry si vytírá sám z vlastních generačních ryb.
Rybičky následně krmí asi do velikosti 10 centimetrů a pak je přesídlí do tzv. výtažníků, což jsou malé rybníčky, kde ryby rostou do hmotnosti asi 350 gramů. Ty Richard Turek ve svém rybářství prodává nebo je mohou zájemci přijít sami vylovit. Po dohodě je to možné za každého počasí. V zimě se tu ryby loví skrze díry v ledu.
Takhle zblízka vypadají zrovna vykulené rybky.
Na ryby za třeskutých mrazů
A právě rybářství Hůrka můžete potěšit svou návštěvou a bez rybářského lístku se pokusit ulovit nějaký kardinální kousek z tamních 17 různě velkých rybníků a rybníčků, které dosahují 2,1 hektaru vodní plochy. Rybolov ze zamrzlého rybníku, to je zkušenost k nezaplacení. Rybníky vybudoval v polovině 90. let otec Richarda Turka, který zde stále bydlí. Přímo s rybářstvím sousedí vyhlášená rybí restaurace, kterou provozuje Richardova starší sestra. Platí i nabídka, že úlovek vám výborná kuchyně rybí restaurace i patřičně připraví.
A nejezdí lidé za zimním rybolovem nepřipravení? Přebalovat rybářské plínky Richard Turek nikomu nemusí. „Necháváme to na nich, oni si ty díry připraví sami. Spoustu z nich má vlastní vybavení jako vrtáky nebo sekery. Přece jen u nás to není jako třeba v Rusku, kde má led sílu až tři čtvrtě metru. Takže tady není problém se pod led dostat,“ uvedl Turek pro Ekolist.
Zimní chytání ryb z děr v ledu se pořádá na rybníku Pod Jelmem. Chytá se zde pouze o víkendech a nebo po dohodě. Chytání na jeden den tu stojí 200 Kč. Za chycené ryby, které si zájemce chce odnést, platí zvlášť.
A je o takovou kratochvíli zájem? „Zájem o zimní rybolov je enormní. Nejčastěji se setkáváme s rekreačními rybáři a rodinami s dětmi. Měli jsme za den na rybníku i několik desítek rybářů, a to hlavně o víkendu,“ dodal Turek. Ryby je také možno chytit a pustit zpět do rybníka. Chyť a pusť je název pro jiný přístup k rybaření a přiklání se spíše k relaxační aktivitě. Povolenka k lovu ryb není nutností.
Rybářství Hůrka jede už bez mála 50 let
Pstruhařství Hůrka bylo založeno již v roce 1964 a navázalo tak na dlouholetou tradici chování ryb na Lipensku. V roce 1995 se pstruhařství stalo majetkem manželů Turkových. Během několika let byla obnovena a rozšířena soustava kaskádovitých rybníků. Právě díky kaskádovitému rozložení jejich rybníků vzniká to nejlepší možné prostředí pro chov pstruha duhového. Průzračně čistá voda, která se do rybníků dostává ze šumavských potoků, dává pstruhům vynikající chuť. Ulovit si zde můžete i kapra, lína, amura a další sladkovodní ryby.
|
Richard Turek krmí malé rybky v takzvaném výtažníku, což je malý rybníček, kde ryby rostou do velikosti asi 350 gramů. Foto se svolením Pavel Pechoušek
Sny, které by se mohly naplnit
Richard Turek má i sen, že by po dohodě s Českým rybářským svazem začal pracovat na záchranném chovu některých původních druhů ryb. „Vše je ve fázi plánů, ale mám zájem rozjet záchranný program geneticky čisté ryby pstruha obecného formy potoční, střevle potoční a síha marény,“ vypočítává. Více se chce také zaměřit na to, že svou rybí líheň otevře veřejnosti a bude zde pořádat organizované exkurze pro různé druhy škol – od mateřských až po vysoké. „V plánu také máme rybářské workshopy,“ uzavírá Turek. Prostě plány, před kterými se dá jen smeknout klobouk.
Vložil: Kamil Fára