Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Filmové stopy

Filmové stopy

Zajímá vás, jak teď vypadá fabrika z filmu Marečku, podejte mi pero? Každý druhý víkend nový film

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho komentátora

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Uplynulý týden očima šéfredaktorky. A zvířátko nakonec

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Kauza uprchlíci

Kauza uprchlíci

Legální i nelegálni migranti je problém, který hýbe Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Podzimem se line vůně jablek. Co s nimi? V Dřítni pekli po sousedsku mistrovské štrúdly. Jak na štrúdl: Fígle našich babiček

20.10.2018
Podzimem se line vůně jablek. Co s nimi? V Dřítni pekli po sousedsku mistrovské štrúdly. Jak na štrúdl: Fígle našich babiček

Autor: Mrs Flury

Popisek: Štrúdl, štrudle či štrúdle, německy Apfelstrudel, neboli jablečný závin, je podle Wikipedie druh moučníku, který pochází z Rakouska

FOTO V Dřítni na Českobudějovicku se v neděli 14. října soutěžilo o nejlepší štrúdl. Do klání, které podpořil ČEZ, bylo přihlášeno celkem čtyřiadvacet sladkých a slaných výrobků vycházejících z ověřených rodinných receptů místních obyvatel.

„První dříteňské Štrúdlování jsme uspořádali loni a zájem byl tak velký, že jsme se rozhodli letos pokračovat. Nejde zde přitom ani tak o vítězství, jako spíše o přátelské posezení se sousedy,“ uvedla vedoucí soutěže a předsedkyně kulturní komise Obecního úřadu v Dřítni Veronika Horká.

Vyhrává ten nejchutnější štrúdl, foto ČEZ

Vlastní soutěž byla rozdělena do tří kategorií. Nejlepší sladký a slaný štrúdl vybírala tříčlenná porota, o nejlepším, bez ohledu na použité suroviny, rozhodovali zúčastnění návštěvníci akce. „Nemáme určena zvláštní kritéria. Vyhrává prostě ten nejchutnější,“ poznamenala Horká, jejíž štrúdl vyhrál shodou okolností právě ´prestižní´ veřejné hlasování.

Štrúdl pochází z Rakouska

Štrúdl, štrudle či štrúdle, německy Apfelstrudel, neboli jablečný závin, je podle Wikipedie druh moučníku, který pochází z Rakouska, ale běžně se připravuje i v jiných zemích včetně České republiky. Existují však i jiné druhy závinů, než tradiční s jablky. Například tvarohové, višňové, makové, ale i slané záviny se špenátem, masem a dalšími náplněmi. Při výrobě štrúdlu se tak tvůrčí invenci meze nekladou.

Na své si v Dřítni přišly i děti, foto ČEZ

Nedělní prosluněné odpoledne s charakteristickým počasím nefalšovaného Babího léta si obyvatelé Dřítně a jejích místních částí na zahrádce hostince ve sportovním areálu skutečně užívali. Na své si přišly i děti. Nechybělo malování na obličej a nafukovací skákací hrad.

Podobné akce stmelují lidi

„Podobné akce stmelují lidi, prohlubují dobré sousedské vztahy a přispívají k přátelské atmosféře v obci. V tomto směru je pro nás zcela zásadní dlouholeté partnerství s Jadernou elektrárnou Temelín, díky jejímž příspěvkům a podpoře je sportovní, kulturní a společenský program v obci na velice slušné úrovni,“ konstatoval starosta Dřítně Josef Kudrle. S podporou temelínské elektrárny, respektive Skupiny ČEZ, se v Dřítni a jejích místních částech každoročně uskuteční bezmála čtyřicítka veřejných akcí.

Je důležité k náplni přidat něco, co nasaje přebytečnou vlhkost jablek, foto Pixabay

Hlavní cenu si z nedělního klání odnesla v kategorii sladkých štrúdlů Tereza Hošková. Druhé místo obsadila Hana Papanová a třetí Eva Jílková. Prvenství ve slaných štrúdlech obsadila Iva Brejžková před Veronikou Dvořákovou a opět Evou Jílkovou. Cenu publika získala už zmíněná Veronika Horká.

5 triků, jak upéct nejlepší jablečný štrúdl, který se netrhá

Milují ho dospělí i děti. Ať už ten křehký tažený, kynutý nebo z listového těsta, dáváme si ho ke snídani, k odpolední kávě i jen tak na chuť. Jablečný závin je zkrátka naší tradiční sladkou pochoutkou, na které si pochutnávají už celé generace. Přesto se ale při jeho přípravě dá hodně věcí zkazit. Vyvarujte se příště těch nejčastějších chyb, píše Blesk na stránce s recepty a přidává osvědčené rady.

Mouku prosejte a přidejte ocet

Když máte čas a rozhodnete se připravit těsto na závin doma, prosijte hladkou mouku přes opravdu jemné sítko. Těsto pak bude krásně nadýchané. Pokud chcete, aby šlo těsto snáze vyválet, vyzkoušejte trik našich prababiček. Do těsta přidejte lžíci octa. Nebude se pak lepit ani trhat.

Jablka podsypejte

Především u taženého závinu má tenké těsto tendenci prosakovat, čímž by se celý dezert znehodnotil, a tak je důležité k náplni přidat něco, co nasaje přebytečnou vlhkost. Rozválené těsto proto posypte strouhankou, mletými piškoty nebo třeba strouhaným tvrdým perníkem. Pro lepší chuť můžete strouhanku ještě před tím zlehka osmažit na másle. Tahle vložka šťávu z jablek částečně vstřebá. Někdo používá také kokos nebo jemně mleté ořechy. Dejte si ale pozor na příliš tenké těsto a velké množství náplně. Ne nadarmo se říká, že méně někdy znamená více.

Propíchejte ho

Chcete, aby se vám štrúdl dobře upekl, nepotrhal se a po vytažení z trouby a zchladnutí nesplasknul? Pak vyzkoušejte jednoduchý trik. Před vložením do trouby udělejte zhora vidličkou do těsta otvory. Těmi bude při pečení zevnitř zvolna odcházet pára z jablek a těsto vám nepopraská.

Pozor na teplotu

Pokud připravujete štrúdl z listového těsta, zapamatujte si, že ho ze začátku musíte dát péct při vyšší teplotě. Ta by se měla pohybovat okolo 220 °C. Záleží ale samozřejmě na každé troubě. Asi po patnácti až dvaceti minutách, když se těsto zapeče a nafoukne, tedy zvětší objem, teplotu snižte asi na 180 °C. Nebude pak docházet k nežádoucímu tmavnutí a hořknutí povrchu závinu. Dopékejte tak dlouho, aby nebyl uprostřed syrový.

Posypejte ho cukrem

Pokud chcete mít na povrch klasického štrúdlu chutný a křupavý, potřete ho před vložením do trouby rozpuštěným máslem a posypejte ho krystalovým cukrem nebo ho silně poprašte tím moučkovým. Cukr na povrchu zkaramelizuje a vytvoří tam úžasnou krustu. Závin z listového těsta před pečením potřete rozšlehaným vajíčkem.

Vložil: Markéta Vančová

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace