Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
MFF Karlovy Vary 2019

MFF Karlovy Vary 2019

Hvězdy, hvězdičky, róby, filmy i drsná kritika

Na vlastní kůži

Na vlastní kůži

Ivan Břešťák dělal krimi na Nově, má na kontě 1 200 reportáží. Nyní se vydává pro Krajské listy.cz tam, kam se bojí i benga

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Filmové stopy

Filmové stopy

Zajímá vás, jak teď vypadá fabrika z filmu Marečku, podejte mi pero? Reportáže z míst, kde se natáčely kinohity

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

V Pištíně se tak mlaskalo, až Rakušanům tekly sliny po bradě. Festival regionálních potravin měl úspěch

09.05.2018
V Pištíně se tak mlaskalo, až Rakušanům tekly sliny po bradě. Festival regionálních potravin měl úspěch

Autor: Petr Pokorný

Popisek: Tradiční kroje byly také k vidění

V Pištíně na Českobudějovicku se v sobotu vařilo, peklo a smažilo …, a hodovalo. A trhaly se rekordy. Zdejší oslavu kvalitních regionálních potravin a tradičních výrobků z nich totiž v prostorách pištínského sportovně rekreačního areálu navštívilo více než 1200 lidí. To je zhruba o pětinu více než loni a vůbec nejvíc v její dosavadní historii.

V době svého zrodu lokální venkovská akce, bez větších ambicí, se po letech stává vyhledávanou událostí, jejíž pověst již dávno překročila hranice regionu. „Myslím, že můžeme být spokojeni. S návštěvností, skvělým počasím i celým průběhem akce, která se obešla bez jakýchkoli komplikací,“ uvedl starosta Pištína Jaroslav Havel.

Cíl – regionální potraviny

Oblíbená venkovská kulinářská přehlídka „Vaříme, pečeme a smažíme z regionálních potravin a seznamujeme se s jejich vznikem“, oceněná v roce 2016 hejtmanem Jihočeského kraje v rámci regionálního kola soutěže Vesnice roku jako úspěšně realizovaný kulturně-společenský projekt, zvyšuje svůj kredit také jako jedna z významných akcí zaměřených na propagaci pěstitelů, producentů a zpracovatelů kvalitních tuzemských potravin.

Měli jsme podporu, říká starosta

„Zkvalitňování nabídky a zvyšování úrovně odborného i doprovodného programu je samozřejmě možné díky podpoře Jihočeského kraje, Celostátní sítě pro venkov, Jihočeské centrály cestovního ruchu, Místní akční skupiny Rozkvět a dalších institucí a organizací, z nichž některé se zde i přímo prezentují. Neocenitelná je ovšem práce místních spolků a všech dobrovolníků, kteří program spoluvytvářejí, organizují a zajišťují,“ zdůraznil starosta.

A jede se v dobrotách

Akce vypukla úderem 13 hodiny. Návštěvníkům byl k dispozici tradiční regionální trh, ochutnávky různých druhů regionálních potravin, ukázky jejich zpracování v podání kulinářského mistra Petra Šímy, prezentace úpravy ryb. Na stánku Chutná hezky. Jihočesky, bylo možné ochutnat výrobky držitelů této regionální značky, stánek Celostátní sítě pro venkov (CSV) pak nabízel degustace produktů od výrobců podpořených z Programu rozvoje venkova.

Meziobecní návštěvy

„Velkou poctou pro nás, jako držitele titulu Vesnice Jihočeského kraje roku 2017, byla návštěva ze Slavkova ve Zlínském kraji, obce, která se umístila jako třetí v celkovém hodnocení celostátní soutěže Vesnice roku 2017 a zástupců držitele titulu Vesnice roku 2017 ČR, obce Heřmanov z Kraje Vysočina,“ konstatoval Havel.

Ani děti se nenudily

Dětem byla k dispozici herní zóna sportovně rekreačního areálu doplněná skákacím hradem, baseballovým trenažérem a stánkem pištínské mateřské školy s tvořivým koutkem, výrobou suvenýrů a dětskou tombolou. O kulturní program se postarala country kapela Sešlost. Velký ohlas mělo taneční vystoupení pištínských baráčníků a souboru Kovářovan. Akci ukončilo večerní vystoupení kapely Keks.

Podpora regionu

Podle ředitele Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromíra Poláška pištínské „Vaříme, pečeme a smažíme…“ dokonale zapadlo do strategie podpory turistiky v regionu a přímo naplnilo obsah dvou z pěti základních témat projektu „Jižní Čechy pohodové“. Konkrétně „Jezte a pijte v jižních Čechách“ a „Pohodový venkov“. „Dobře se najíst je jeden z hlavních předpokladů pro pohodovou dovolenou a jihočeská kuchyně, poctivá, tradiční, založená na místních potravinách, má svůj základ právě na venkově. Pohodový venkov, to je pak synonymum pro odpočinek od života ve městě, agroturistiku, vesnické slavnosti, řemesla a tradice,“ řekl Polášek.

Vložil: Štěpán Cháb

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace