Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

Festivalové Vary 2018

Festivalové Vary 2018

Jako každý rok sledujeme dění na festivalu jako ostříž

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho komentátora

Dovolená

Dovolená

Série článků s informacemi, které je dobré vědět

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Uplynulý týden očima šéfredaktorky. A zvířátko nakonec

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Zmizelí Češi

Zmizelí Češi

René Flášar pátrá po osudech zmizelých, kteří se již dávno ztratili i z policejních svodek

Sex, pivo a rokenrol

Sex, pivo a rokenrol

Rockové příběhy; ve spolupráci s časopisem Rock´n ´all

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Kauza uprchlíci

Kauza uprchlíci

Legální i nelegálni migranti je problém, který hýbe Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

V Pištíně se tak mlaskalo, až Rakušanům tekly sliny po bradě. Festival regionálních potravin měl úspěch

09.05.2018
V Pištíně se tak mlaskalo, až Rakušanům tekly sliny po bradě. Festival regionálních potravin měl úspěch

Autor: Petr Pokorný

Popisek: Tradiční kroje byly také k vidění

V Pištíně na Českobudějovicku se v sobotu vařilo, peklo a smažilo …, a hodovalo. A trhaly se rekordy. Zdejší oslavu kvalitních regionálních potravin a tradičních výrobků z nich totiž v prostorách pištínského sportovně rekreačního areálu navštívilo více než 1200 lidí. To je zhruba o pětinu více než loni a vůbec nejvíc v její dosavadní historii.

V době svého zrodu lokální venkovská akce, bez větších ambicí, se po letech stává vyhledávanou událostí, jejíž pověst již dávno překročila hranice regionu. „Myslím, že můžeme být spokojeni. S návštěvností, skvělým počasím i celým průběhem akce, která se obešla bez jakýchkoli komplikací,“ uvedl starosta Pištína Jaroslav Havel.

Cíl – regionální potraviny

Oblíbená venkovská kulinářská přehlídka „Vaříme, pečeme a smažíme z regionálních potravin a seznamujeme se s jejich vznikem“, oceněná v roce 2016 hejtmanem Jihočeského kraje v rámci regionálního kola soutěže Vesnice roku jako úspěšně realizovaný kulturně-společenský projekt, zvyšuje svůj kredit také jako jedna z významných akcí zaměřených na propagaci pěstitelů, producentů a zpracovatelů kvalitních tuzemských potravin.

Měli jsme podporu, říká starosta

„Zkvalitňování nabídky a zvyšování úrovně odborného i doprovodného programu je samozřejmě možné díky podpoře Jihočeského kraje, Celostátní sítě pro venkov, Jihočeské centrály cestovního ruchu, Místní akční skupiny Rozkvět a dalších institucí a organizací, z nichž některé se zde i přímo prezentují. Neocenitelná je ovšem práce místních spolků a všech dobrovolníků, kteří program spoluvytvářejí, organizují a zajišťují,“ zdůraznil starosta.

A jede se v dobrotách

Akce vypukla úderem 13 hodiny. Návštěvníkům byl k dispozici tradiční regionální trh, ochutnávky různých druhů regionálních potravin, ukázky jejich zpracování v podání kulinářského mistra Petra Šímy, prezentace úpravy ryb. Na stánku Chutná hezky. Jihočesky, bylo možné ochutnat výrobky držitelů této regionální značky, stánek Celostátní sítě pro venkov (CSV) pak nabízel degustace produktů od výrobců podpořených z Programu rozvoje venkova.

Meziobecní návštěvy

„Velkou poctou pro nás, jako držitele titulu Vesnice Jihočeského kraje roku 2017, byla návštěva ze Slavkova ve Zlínském kraji, obce, která se umístila jako třetí v celkovém hodnocení celostátní soutěže Vesnice roku 2017 a zástupců držitele titulu Vesnice roku 2017 ČR, obce Heřmanov z Kraje Vysočina,“ konstatoval Havel.

Ani děti se nenudily

Dětem byla k dispozici herní zóna sportovně rekreačního areálu doplněná skákacím hradem, baseballovým trenažérem a stánkem pištínské mateřské školy s tvořivým koutkem, výrobou suvenýrů a dětskou tombolou. O kulturní program se postarala country kapela Sešlost. Velký ohlas mělo taneční vystoupení pištínských baráčníků a souboru Kovářovan. Akci ukončilo večerní vystoupení kapely Keks.

Podpora regionu

Podle ředitele Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromíra Poláška pištínské „Vaříme, pečeme a smažíme…“ dokonale zapadlo do strategie podpory turistiky v regionu a přímo naplnilo obsah dvou z pěti základních témat projektu „Jižní Čechy pohodové“. Konkrétně „Jezte a pijte v jižních Čechách“ a „Pohodový venkov“. „Dobře se najíst je jeden z hlavních předpokladů pro pohodovou dovolenou a jihočeská kuchyně, poctivá, tradiční, založená na místních potravinách, má svůj základ právě na venkově. Pohodový venkov, to je pak synonymum pro odpočinek od života ve městě, agroturistiku, vesnické slavnosti, řemesla a tradice,“ řekl Polášek.

Vložil: Štěpán Cháb

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace