Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Glosy Iva Fencla

Glosy Iva Fencla

Ze Starého Plzence až na kraj světa

TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Jozefína Růžičková z Prachatic má Oscara. Za svůj fíkovo-hruškový džem s rumem pro anglickou královnu

16.10.2017
Jozefína Růžičková z Prachatic má Oscara. Za svůj fíkovo-hruškový džem s rumem pro anglickou královnu

Foto: Rose Garden

Popisek: Džem oceněný gastronomickým Oscarem pochází z Prachatic

Nejvyšší ocenění z té nejprestižnější gurmánské soutěže míří letos do Česka. O historický úspěch v Great Taste Awards se zasloužil Fíkovo hruškový džem s bílým karibským rumem značky Rose Garden. Získal tři hvězdy a zařadil se tím k nejlepším a nejkvalitnějším potravinám světa. Firma Rose Garden se stala historicky první českou značkou, která v jednom roce ovládla jak Great Taste Award, tak soutěž World's Original Marmalade Awards. Ta je považována za mistrovství světa ve vaření citrusových marmelád.

Více než 12 tisíc soutěžících, přes 500 porotců a téměř půl roku pečlivého hodnocení. Tak vypadal letošní ročník nejprestižnější gurmánské soutěže na světě Great Taste Awards. Už tradičně se zde scházejí ty nejlepší výrobky z celého světa. Od alkoholických nápojů, přes pekařské i uzenářské delikatesy až po čerstvé maso, zavařeniny nebo zmrzliny.

Nejvyšší ocenění

Hvězdy, které vítězné produkty v soutěži získávají, jsou ve světě gastronomie ceněny zhruba jako filmový Oscar. „Získat i jen jednu hvězdu v soutěži Great Taste Awards je nesmírná pocta. Dvě třetiny soutěžících odcházejí obvykle s prázdnou. Moje trojitá hvězda hned napoprvé, to je úplná paráda,“ říká Jozefína Růžičková, která se svojí značkou Rose Garden uspěla letos dokonce čtyřikrát.

Fíkovo-hruškový džem s rumem

Její ručně vyráběný Fíkovo hruškový džem s bílým karibským rumem získal nejvyšší možné ocenění v podobě tří hvězd. Zároveň je letos jediným džemem z více druhů ovoce, který toto ocenění získal. I další výrobky, které Jozefína Růžičková do soutěže přihlásila, sklízely úspěchy. Šípkový džem s vanilkou získal dvě hvězdy a po jedné pak Borůvkovo bezinkový džem s vanilkou a Klementinková marmeláda.

Jedinečný úspěch míří do České republiky

Trojitá hvězda je i z českého pohledu výjimečným úspěchem. Z dat dostupných za posledních 5 let ji před džemem Jozefíny Růžičkové získal pouze jeden tuzemský výrobek. V porotě soutěže Great Taste Awards zasedají odborníci na gastronomii, kuchaři s Michelinskými hvězdami, gastrokritici, zástupci těch nejvyhlášenějších restaurací a mnozí další odborníci z oboru. Všechny ochutnávky probíhají naslepo a hodnotící kritéria jsou jednoduchá: chuť a kvalita. Slavnostní vyhlášení cen proběhlo na začátku září v Londýně. O soutěži se dočtete zde.

Letos již druhý velký úspěch

Jozefína Růžičková, která v Prachaticích vyrábí marmelády, letos již získala za své výrobky devět zlatých medilí v prestižní anglické soutěži World’s Original Marmalade Awards 2017. Její výrobek z pomeranče a šípku navíc porota ocenila dokonce dvojitou zlatou medailí a označila ji za vůbec nejlepší letošní zahraniční marmeládu. I díky tomu jsou dnes už dva výrobky z Prachatic k dostání i v prestižním londýnském obchodním domě  Fortnum & Mason, v němž nakupuje i britská královská rodina, jak píše iDnes.cz.

Jozefína Růžičková

„Pocházím ze slovenské vesnice a tam se zavařovalo doslova všechno. Měli jsme u domu zahrady a vinice, takže jsem džemy pomáhala vyrábět už odmala. Citrusové marmelády ale u nás donedávna známé nebyly a já je vyzkoušela prvně až mnohem později. K vytvoření živnosti jsem se potom dostala až před dvěma roky,“ prozradila pro iDnes.cz Růžičková, která vystudovala mezinárodní obchod a pracovala v marketingu firmy Nestlé. Tehdy ještě vařila marmelády jako svou vedlejší činnost a pracovala. Až loni v září se výrobě ovocných zavařenin začala věnovat naplno.  „Je to úplně jiné než v obří firmě, kde podobný proces trvá třeba rok a půl. Teď se mi ale zkušenosti z dřívější práce hodí. Vím, že každý výrobek musí splňovat jisté podmínky, být nějak označen, aby se mohl prodávat, mít etiketu, která by měla něco o výrobku vypovídat,“ vysvětluje mimořádně úspěšná podnikatelka.

Marmelády podle Jozefíny

Jozefína Růžičková se svými marmeládami vystoupila i v pořadu ČT Herbář. Na jeho stránkách pak jsou i recepty:

Čistá pomerančová marmeláda

na 4 sklenice
45 minut, vaření 1,5 hodiny

1 kg bio pomerančů
asi 750 g krupicového cukru
50 ml citrónové šťávy
20 g pektinu

Do velkého hrnce nalijeme vodu a necháme ji vařit. Mezitím pořádně omyjeme pomeranče pod horkou vodou a odrhneme je kartáčkem. Vložíme je do vroucí vody a dbáme, aby byly pod hladinou. Necháme je 10 minut vařit. Vodu vylijeme a celý proces zopakujeme. Napotřetí vodu slijeme, přilijeme novou tak, aby sahala do poloviny pomerančů, a přiklopíme poklicí. Vaříme tak dlouho, až je kůra měkoučká, zhruba 1,5 hodiny, záleží na kvalitě pomerančů.

Necháme vychladnout, ale vodu nevylévejte. Každý pomeranč oloupeme, nakrájíme na osminky a vyjmeme jadérka, na kůře vykrojíme bubáky a případné skvrny a nakrájíme ji na proužky. Kůru z třetiny pomerančů vyhodíme, aby jí nebylo v marmeládě moc, zbylou použijeme. Nakrájenou hmotu zvážíme, abychom věděli, kolik přidat vývaru, a dáme ji do hrnce. Vlijeme pomerančový vývar až do celkové váhy 1,2 kg. Pokud by nám vývar chyběl, dolijeme vodou. Přisypeme polovinu cukru a začneme zahřívat. Postupně přidáme citrónovou šťávu. Zbylý cukr promícháme s pektinem, vmícháme do horké marmelády a 2–3 minuty za stálého míchání vaříme. Pozor, ať se nepřipálí.

Marmeládu rozdělíme menší naběračkou do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru, nebo je sterilizujeme v hrnci s horkou vodou.

 

Ultrazlatá citronová marmeláda

na 4 sklenice
45 minut, vaření 2 hodiny

1kg bio citronů
1 kg cukru krupice
20 g pektinu

Do velkého hrnce vlijeme vodu a necháme ji vařit. Mezitím pořádně omyjeme citrony pod horkou vodou a odrhneme je kartáčkem. Vložíme je do vroucí vody a dbáme, aby byly pod hladinou. Necháme je 10 minut vařit. Vodu vylijeme a celý proces zopakujeme. Potřetí vodu slijeme, přilijeme novou do poloviny citronů a přiklopíme poklicí. Vaříme tak dlouho, až je kůra měkoučká.

Biocitrony z plantáže pod etno na Sicílii, které Blanka sbírá každou zimu, změknou za 2 hodiny, ale záleží i na zralosti ovoce. Necháme vychladnout, ale vodu nevyléváme. Každý citron nakrájíme na osminky a vyjmeme jadérka, na kůře vykrojíme bubáky a případné skvrny a nakrájíme ji na libovolně silné proužky. Nakrájenou hmotu zvážíme, vsypeme do hrnce a zalijeme vývarem do váhy 1,2 kg. Pokud se nám vývaru nedostává, přilijeme vodu. Přisypeme polovinu cukru a začneme zahřívat. Zbylý cukr promícháme s pektinem, vmícháme ho do horké marmelády a 2–3 minuty za stálého míchání vaříme. Pozor, ať se nepřipálí.

Marmeládu rozdělíme menší naběračkou do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru, nebo sterilizujeme v hrnci s horkou vodou.

Více informací o džemech Rose garden najdete zde

 

Válcuje vás život, úřady, politici? Zažili jste, nebo jste viděli něco, co by měli ostatní vědět? Pište, foťte, posílejte na .

Vložil: Štěpán Cháb