Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Na vlastní kůži

Na vlastní kůži

Ivan Břešťák dělal krimi na Nově, má na kontě 1 200 reportáží. Nyní se vydává pro Krajské listy.cz tam, kam se bojí i benga

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Už v mateřince si děti dokážou samy vypěstovat zdravé jídlo. Ne vždy zvládnou práci jako profesionální zahradníci, ale to, co ještě před několika dny zalévaly, jim mnohem víc chutná

22.09.2016
Už v mateřince si děti dokážou samy vypěstovat zdravé jídlo. Ne vždy zvládnou práci jako profesionální zahradníci, ale to, co ještě před několika dny zalévaly, jim mnohem víc chutná

Autor: Nadace ČEZ

Popisek: Typická svačina – chléb s čerstvou pažitkou, vlastní rajčata a okurky

Nejdřív si bylinky vypěstují, aby je následně mohly sníst. Pro většinu lidí poměrně běžná věc. Jenže v případě Hluboké nad Vltavou je zahrádkářům maximálně šest let. Děti z tamní mateřské školky si s pomocí učitelek založily vlastní zahrádku, kde pěstují nejen bylinky, potřebné k dochucování jídel, ale i zeleninu, především rajčata, okurky a oblíbený hrášek. Projekt našel podporu u Nadace ČEZ, která na bylinkovou a zeleninovou zahrádku věnovala 50 000 korun.

Kdo má dnes službu na zalévání a kdo bude sklízet? Tak neobvykle začíná den v mateřské školce Masarykova v Hluboké nad Vltavou. Od jara do podzimu se děti pravidelně střídají v péči o bylinkovou a zeleninovou zahrádku, jen několik metrů od nich na zahradě. Děti zde pěstují nejen bylinky k dochucování jídel a přípravě zdravých čajů, ale i různé druhy zeleniny, které se uplatní při svačinách i obědech. Podle slov vedoucí učitelky a autorky projektu Dany Kostečkové je práce na zahrádce pro děti zábavou a zároveň odměnou. „Nejenže děti pochopí, kde se bere jídlo, které dostávají na talíř, ale zároveň je to i nenásilná výchova. Ale hlavně, když si to samy vypěstují, daleko víc jim to chutná.“

Zeleninovou a bylinkovou zahradu mají děti hned u školky

Zeleninovou a bylinkovou zahradu mají děti hned u školky

Potvrzují to i samy děti, které se do role pěstitelů vžily s nebývalým nadšením. Ne vždy zvládají práci jako profesionální zahradníci, ale fakt, že to, co ještě před několika dny zalévaly, mohou sníst, je přinejmenším baví. „Nejvíc se mi líbilo, když jsme to připravovali a malovali truhlíky, a chutnají mi teď asi nejvíc rajčata,“ říká pětiletý Matýsek Hantek. Kromě čerstvé zeleniny a bylinek už ale v letošním roce děti ochutnaly i vlastní špenát nebo sezónní dýňovou polévku.

Na plení a zalévání se podílejí hlavně starší děti

Na pletí a zalévání se podílejí hlavně starší děti

Zahrádku děti získaly i díky podpoře Nadace ČEZ, padesátitisícový příspěvek pokryl nákup zahradnických potřeb, truhlíků a sazenic. „Na první pohled je vidět, že tento projekt má smysl. Je úžasné vidět děti, které dobrovolně jedí zeleninu a bylinky. Z vlastních zkušeností vím, že to rozhodně není samozřejmost,“ zdůvodnil podporu za energetiky Petr Šuleř.

Největší zájem je o sklízení úrody

Největší zájem je o sklízení úrody

Právě podpora zdravého životního stylu byla pro Nadaci ČEZ rozhodující. Zahrádka tak uspěla v konkurenci stovek projektů. „Správní rada zohlednila právě to, že jde o kombinaci školství, životního prostředí i výuky. V dnešní době, kdy samotné pěstování zeleniny se pomalu vytrácí ze zahrad, je něco podobného velmi potřebné,“ říká člen správní rady nadace ČEZ František Lust. Kromě výsadby bylinkové a zeleninové zahrádky podpořila Nadace ČEZ i výsadbu stromů. Jen v letošním roce vzniklo díky ní šest nových alejí v jižních Čechách.

Stalo se u vás něco, co by měli ostatní vědět? Napište na .

Vložil: Redaktor KL

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace