Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Nostalgická kavárnička Ondřeje Suchého

Nostalgická kavárnička Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Bez věrných, kvalitních zaměstnanců je zle, byť tento koncept ne každý podnikatel ctí. Miroslav Magerstein nechtěl propouštět, tak vymyslel pojízdné bistro

23.06.2021
Bez věrných, kvalitních zaměstnanců je zle, byť tento koncept ne každý podnikatel ctí. Miroslav Magerstein nechtěl propouštět, tak vymyslel pojízdné bistro

Foto: TS Lipenska (stejně jako ostatní snímky v článku)

Popisek: Miroslav Magerstein v době covidu sám rozvážel objednávky

V centru Českých Budějovic otevřelo bistro s havajskými specialitami. Za jeho otevřením stojí Miroslav Magerstein, který s úspěchem vede luxusní hotelový komplex Relax v Dolní Vltavici u lipenské přehrady. Jenže přišel covid a zkřížil plány celé republice. V řešení věcí příštích se začal zamotávat i Miroslav Magerstein. Nechtěl propustit zaměstnance. Nechtěl o ně přijít. A tak vymyslel koncept bistra. A nezůstalo jen u něj.

Miroslav Magerstein vymyslel nevšední gastrokoncept spojený s rozvozem jídel - Poke Bowl. Jde o misku plnou čerstvé zeleniny, exotických ingrediencí a marinovaného masa. Na naše poměry nezvyklý pokrm pochází z Havaje. Magerstein proto zrekonstruoval bistro na Lidické třídě v Českých Budějovicích, které minulý měsíc po opravách otevřel.

Pojízdné bistro na Lipensku

Navíc v centru města Černá v Pošumaví na Lipensku nyní chystá pojízdné bistro, kde bude své poke prodávat. „Kouzlo celého konceptu je v jeho jednoduchosti. Příprava není založena na tepelné úpravě, pouze na marinování a velká přidaná hodnota je v tom, že nemusíme řešit teplotu jídla,“ vysvětluje. Havajské speciality zaznamenaly u zákazníků obrovský úspěch a zásadní roli sehrály sociální sítě. „Ta jídla jsou trendy, zdravá, fotogenická, miska hraje barvami. Lidé se s nimi začali okamžitě fotit, sdílet, během dvou týdnů jsme měli tisíce sledujících,“ potvrzuje ředitel hotelu.

 

V době covidu žádný zaměstnanec neodešel, naopak. Aby pan Magerstein mohl rozjet svou koncepci poke bowlů, najal kuchaře, poke mistra Ketuta (na snímku vpravo), který pochází z Bali, ale v ČR žije již čtrnáct let, má tu rodinu a hovoří, byť lámaně česky - anglicky mu to jde samozřejmě pořád lépe

Základ misky tvoří rýže nebo skleněné nudle, čerstvá zelenina a marinované rybí maso. Na to pak navazují další různé variace. „Počínaje tuňákem, lososem, krevetami, ale velice populárním, díky tomu, že jsme v Čechách, se stal i krůtí řízek servírovaný s dalšími doplňky,“ doplňuje Magerstein, který v době pandemie sám často zaskakoval jako řidič rozvážkového vozu. „Nestíhali jsme uspokojit poptávku našich zákazníků. Poznal jsem také práci mých zaměstnanců,“ doplňuje.

Zastavit se? Proč?

Úspěšný koncept chce přenést do jiných měst „Máme odsouhlasenou Prahu, kde bychom začátkem příštího roku chtěli otevřít výrobnu našich poke pokrmů s tím, že rozvoz budou zajišťovat externí firmy. Během roku 2022 bychom rádi expandovali do Plzně, kde v tuto chvíli hledáme vhodné prostory. Přemýšlíme o pojízdném POKE bistru v Písku,“ prozradil Magerstein.

 

Poke je ňamka

Poke je tradiční pokrm z Havaje. Tamní obyvatelé si tuto pochoutku připravovali staletí před příchodem evropských objevitelů. Takže tradice tu rozhodně je. Sice ne v České republice, ale tu Miroslav Magerstein právě zakládá. Součástí poke bývají nakrájené ryby, mořské plody. Od 70. let se k přípravě poke používá též tuňák žlutoploutvý. Ovšem varianty poke jsou gastronomicky prakticky neomezené. Populární se poke stalo v posledních letech, obzvláště, když se začínalo jako požár šířit po USA.

A pozor na výslovnost. Poke se vyslovuje jako ´pouké´. Což v původním znění znamená krájet. A tam se zase odkazuje na to, že základem celého ´vaření´ je krájení. Problém pokrmu poke ale sahá i do ekologie. Kvůli rapidně zvýšenému zájmu o poke je populačně ohrožen tuňák žlutoploutvý, který tvoří tradiční základ této pochutiny.

 

Doba pocovidová

Jenže přišel konec covidu. Co se zaměstnanci, kteří byli do té doby zaměstnaní v bistru, protože hotel zel z nařízení vlády prázdnotou? Krajské listy.cz oslovily Miroslava Magersteina s otázkou, co skončí. Bistro a celý rozjetý koncept, nebo hotel? Nekončí nic. Bistro se osvědčilo a zaměstnanci, kteří dříve pracovali pro hotel, se do hotelu i vrátili. Jen byla potřeba přibrat další zaměstnance. „Krom dvou zaměstnanců hotelu, kteří zde zůstávají, se všichni vrátili zpět na hotel, do POKE bistra jsme přijali další čtyři zaměstnance na HPP a tři na DPP,“ prozradil nám majitel hotelu i bistra.

 

Jako první otevřeli v Českých Budějovicích, jakmile to bylo možné, střešní terásku. Poke bowly se staly na jihu Čech gastronomickým hitem - následovalo samotné bistro (Miroslav Magerstein k tomu poznamenal, že fyzický kontakt se zákazníky už všem zatraceně chyběl), teď je na řadě foodtruck. No a pak expanze do dalších měst

Ovšem ani úspěšné projekty se setkávají s potížemi. Od 30. 5. do 7. 6. bylo bistro i rozvoz z technických důvodů zavřené, od pondělí 7. 6. pak fungoval jen rozvoz a bistro otevřelo až o týden později. Čím to bylo? „Řešili jsme nějaké technické a provozní potíže, proto jsme na týden museli zavřít, další týden začít pouze s rozvozem, abychom mohli 14. 6. otevřít plnohodnotně bistro včetně venkovní terasy,“ okomentoval výpadek pro Krajské listy.cz Miroslav Magerstein. A protože ve výhledu je letní sezóna, zajímalo nás, jak je to s bistrem v Černé v Pošumaví na Lipensku. A vypadá to přinejmenším nadějně. „Rádi bychom měli food truck hotový začátkem července, ale řešíme nyní jeho vybavení, takže přesný termín bude odvislý od dodavatelů,“ dodal Magerstein.

Vložil: Kamil Fára