Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
S cestovatelem Milošem Beranem

S cestovatelem Milošem Beranem

... do Číny a dál, za exotikou. Trocha povídání a nádherné fotky

Co zaujalo Jiřího Macků

Co zaujalo Jiřího Macků

Každou středu i neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Koronavirus ´2020

Koronavirus ´2020

Vše o pandemii, ať už si myslíte, že byla a bude, anebo naopak

Glosy Iva Fencla

Glosy Iva Fencla

Ze Starého Plzence až na kraj světa

TV glosář Ely Novákové

TV glosář Ely Novákové

Co budou dávat v bedně? Víme

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Do koše? Nezbláznili jste se? Příbory i talíře hezky do záhonku, ať si kytky také pochutnají. Nový ekologický rozmach na Lipensku

05.08.2020
Do koše? Nezbláznili jste se? Příbory i talíře hezky do záhonku, ať si kytky také pochutnají. Nový ekologický rozmach na Lipensku

Autor: Turistický spolek Lipenska (jako v článku)

Popisek: Kompostovatelné nádobí

V hotelu Na pláži u lipenské přehrady se při povinné uzavírce během koronakrize tak trochu nudili. Tak začali s přestavbou. A přitom jim neustále vrtalo hlavou. Denně tu v létě máme na 1500 hostů. Všichni si dají nějaké to pití, svačinu a všechno to dostávají v plastu, na plastu. Sakra, to je plastu, že by to utáhlo celou recyklační linku. Nešlo by s tím něco udělat? Karanténa byla dlouhá, a tak v hotelu Na pláži přišli s revolucí. Žádný plast, kompostovat se bude. I příbory. Co bychom se žinýrovali.

„Nebudeme jídlo a pití vydávat v plastovém obalu. Nebudeme mít plastové pytlíky, ani plastové tácky či kelímky. Nenajdete u nás ani PET lahve. Všechno jídlo i pití, které budeme hostům servírovat, budeme mít v obalech kompostovatelných,“ shrnul majitel hotelu Na pláži Michal Novák. Podobný systém na břehu lipenské přehrady zatím nemá srovnání. „Protože nám do života vkročila koronakrize, měli jsme po dvaceti letech více času, a tak jsme se mohli pustit do rozsáhlejší rekonstrukce i systematických změn,“ doplnil Novák.

Vidlička? Šup tam s ní. Drtička si odpad požmoulá ve svých útrobách a výsledek jejího metabolismu pak poputuje do kompostéru.

Jak to funguje?

Princip je jednoduchý. Hosté si koupí pivečko, něco k zakousnutí a obaly, příbory, brčka,... pak dají do označeného kontejneru. Výslednou skrumáž zaměstnanci hotelu přenesou do drtičky, kde se odpad nadrtí na malé kousky. Vypadají potom jako zmuchlaný starý papír. Hmota se následně přenese do kompostéru, kde si pár dní pobude. A co dál? Už nic, pak už je hnojivo pro záhony nebo pro stromy připravené. Ekologický přínos? Při srovnání se záplavou plastu? Neskutečný. Jen trocha elektřiny do drtičky.

„Vše bylo velice náročné, zdá se, že jsme předběhli dobu, ale klaplo to. Nakonec se nám vše podařilo sehnat. Různé druhy potravin, například oříšky, jsme nakoupili ve velkém množství, které je třeba v obrovských plastových kýblech, ale my vydáváme jídlo pouze v obalech, které recyklujeme ve speciálních kompostérech,“ vysvětlil Michal Novák. „Nejsem velký ekolog, netvrdím, že můžeme žít život bez plastů. To asi nejde. Také netvrdím, že musíme mít všechno zboží, ale chci pomoci spotřebu plastů, které jsou špatně rozložitelné, snížit. Navíc kompost, který u nás vzniká, je vynikajícím hnojivem pro naše květiny a stromy,“ dodal.

 

Pytel bordelu, dříve do kontejneru, teď na kompostování

Příroda je náš poklad

„Část Lipenska leží v Národním parku Šumava a poměrně velká část v CHKO Šumava. Krásná zdravá příroda je pro nás i naše návštěvníky to nejvzácnější, co na Lipensku máme rádi. Proto každý takový projekt našich členů je velmi vítaný a věřím, že pro mnohé bude také inspirací,“ uvedl Jiří Mánek, který se stará o rozvoj cestovního ruchu na území od Stožce po Rožmberk.

 

Výsledná hmota v kompostéru. Jasně, nevypadá to pěkně, ale uvědomte si, že nejsme z rostlinné říše. V té je taková hmota braná jistě za gurmánskou lahůdku.

„Chovat se ekologicky je dražší a také méně komfortní. Z tohoto důvodu se tomu mnoho lidí vyhýbá. Jen investice do kompostérů a techniky byla několik tisíc. Kompostovatelné obaly jsou také ve srovnání s plastovými dražší, ale dle mého názoru pouze takto dokážeme zredukovat objem vytvořeného odpadu. Doufám, že touto cestou jednou půjde více provozovatelů či obecních samospráv nejen na Lipensku. My Na pláži jsme již první krok udělali!“ uzavřel Michal Novák.

Lipno ve dne v noci

Revoluční hotel se nachází hned na břehu lipenské přehrady. Lipno je významnou lokalitou pro rekreační pobyt u vody, vodní sporty. Dále jde díky vodní elektrárně Lipno o zdroj elektrické energie. Do roku 2014 bylo Lipno také zdrojem pitné vody. Poslední obcí, která přestala vodu z přehrady odebírat, byly Loučovice. Díky tomu mohly být na Lipně povoleny také lodě se spalovacím motorem do výkonu 10 kW, ty zde začaly jezdit v roce 2015.

Lipenská přehrada je významným místem pro sportovní rybolov. Ryby se loví celoročně, ty dravé mezi 16. červnem až 31. prosincem. K sportovnímu rybaření na Lipně je třeba povolenka. V Lipně se vyskytuje velké množství druhů ryb – kapři, sumci, štiky, candáti, líni a okouni. Přehrada nikdy nebyla vypuštěna, a tak zde ryby dorůstají velikých rozměrů.

Vložil: Kamil Fára

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace