Čeřič ocení hlavně kapři, kteří budou mít vodu plnou kyslíku a přitom si neublíží. Zaujal i kraj, kde vyhrál první místo
15.06.2019
Foto: Pixabay
Popisek: Kapříci potřebují také dýchat; ilustrační foto
ROZHOVOR FOTOGALERIE Projekt Viktora Korbela s názvem Zařízení pro provzdušňování vodních ploch se stal vítězem II. ročníku soutěže Jihoczech o nejlepší podnikatelský záměr. S tím skončila soutěž Jihoczech 2019, jejíž výsledky vyhlásila porota v Jihočeském vědeckotechnickém parku (JVTP) v Českých Budějovicích 24. dubna. Do II. ročníku soutěže o nejlepší podnikatelský záměr přihlásili autoři celkem 22 projektů, přičemž do středečního finále jich postoupilo osm. „Těší mě, že i druhý ročník soutěže oslovil takovýto počet lidí. Gratuluji vítězům a zároveň chci poděkovat všem, kteří se do Jihoczecha zapojili,“ řekl k tomu první náměstek hejtmanky Josef Knot. Když jsme pátrali po tom, co vítězný projekt přesně obnáší, objevili jsme magatvůrčí akciovku o dvou (!) lidech, jejichž projekty přesně zapadají do tématu Krajských listů.cz s názvem ´Naše ekologie´. Též ale i pokus, a to úspěšný, podplatit porotu soutěže Jihoczech pivem z vodní řasy chlorelly :-).
Ještě k velmi užitečné soutěži: Náměstek Knot zároveň připomněl, že cílem této soutěže je oslovit nejen začínající podnikatele, ale i ty, kteří již mají za sebou nějaké zkušenosti, aby přišli s novými nápady. „Ty mají ve finále obohatit nejen je samotné, ale celý náš jihočeský region,“ dodal první náměstek.

Viktor Korbel vysvětluje porotcům soutěže Jihoczech 2019, jak jeho čeřič funguje. Foto Facebook
Zařízení by mohla využívat rybářství či Povodí Vltavy
Autor vítězného projektu Korbel neskrýval při vyhlášení výsledků nadšení. „Samozřejmě mám velkou radost. Cílem našeho projektu je uvést na trh zařízení pro provzdušňování vodních ploch napájené z obnovitelného zdroje energie s nulovou produkcí CO2. Jeho účinnost je přitom efektivnější ve srovnání s běžně dostupnými provzdušňovači, které mají navíc daleko větší spotřebu elektrické energie. Zařízení slouží také jako autonomní monitorovací jednotka. Významným dopadem tohoto projektu je podpora energetických úspor vzhledem k trvalé udržitelnosti a zlepšení kvality dotčených vodních ploch,“ nastínil Korbel s tím, že tento produkt se zaměřuje na cílovou skupinu, jako jsou například rybářství či Povodí Vltavy. „Prostě najde využití všude tam, kde je potřeba neustále sledovat kvalitu vody,“ upřesnil.
Abychom to čtenářům osvětlili v maximální možné míře, obrátili jsme se na neocenitelnou Wikipedii: K čemu je provzdušňování? Každá forma života potřebuje kyslík k dýchání, aby mohla růst a prospívat. Kyslík hraje podstatnou roli v každé vodní ploše, ať už jde o rybník, nebo třeba zahradní jezírko. Ve vodě žijí rozmanité ryby, rostliny i menší organismy, které spotřebovávají velké množství kyslíku, zejména v průběhu letních měsíců. V zimě pak nastává problém - zamrzlá plocha představuje hlavně pro ryby značné nebezpečí; výměna kyslíku není možná na povrchu a přes hnijící zbytky rostlin může docházet k tvorbě nebezpečných plynů pod ledovou pokrývkou. Dostatečně okysličená voda udržuje při životě aktivní bakterie spotřebovávající přebytek živin, které způsobují nárůst vodního květu. Vodní květ je charakteristické zelené zbarvení tekoucích i stojatých vod do zelena. Je způsobováno přemnožením mikroorganizmů, hlavně sinic. Ty způsobují alergie, také ale mohou produkovat různé toxiny (jedovaté látky).
|
Ředitel Jihočeského vědeckotechnického parku František Mlčák pak doplnil, že soutěž Jihoczech vyhlašuje Jihočeský vědeckotechnický park (JVTP), jehož zakladatelem je Jihočeský kraj. Kraj je zároveň i finančním garantem soutěže. „Vítězové získali finanční dar, možnost po nějakou dobu bezplatně využívat prostory našeho parku, stejně jako služby odborného poradenství, aby mohli své plány realizovat. A navíc marketingovou kampaň v rádiu,“ uzavřel Mlčák. Posláním a smyslem JVTP je primárně podpora podnikání v regionu. JVTP firmám v nové budově poskytuje zázemí v podobě vybavených laboratoří, kanceláří, konferenčních prostor či technologických hal a zároveň zde usídleným firmám zajišťuje vše potřebné k jejich činnosti.

Jihočeský vědeckotechnický park poskytuje firmám zázemí v podobě vybavených laboratoří, kanceláří, konferenčních prostor či technologických hal, foto Facebook
K čemu slouží vítězné zařízení?
Navržené zařízení slouží k provzdušňování vodních ploch, zejména rybníků a sádek, kde je nutné regulovat stav rozpuštěného kyslíku ve vodě. Princip zařízení vychází ze speciální plovoucí konstrukce osazené fotovoltaickými panely. Každý panel je vybaven vlastním systémem akumulace. Tento systém umožňuje ostrovní provoz celého zařízení a maximální možnou účinnost v průběhu celého dne. Energie uložená v akumulátorech zabezpečí v případě nevhodných klimatických podmínek dodávku elektrické energie po dobu 5 dnů. Na druhou stranu je nutné podotknout, že i v případě nevhodných klimatických podmínek pokryje výroba z FV panelů 20 % jmenovitého výkonu. Elektrický pohon má regulovatelné pracovní otáčky a je volitelně levotočivý nebo pravotočivý, kdy jeden směr umožňuje letní provoz a druhý směr zimní provoz. Během letních měsíců dochází ke vhánění vzduchu do vody (okysličování). Teplota hladiny pod zařízením je vlivem zastínění plováku nižší než teplota hladiny v okolí plováku. Dokonce i rozdíl 1 °C v teplotě vody ovlivňuje schopnost vody absorbovat vzduch. Zastínění hladiny a ochranné laguny ve středu plováku má pozitivní vliv na zvýšení lokální absorpce kyslíku. Vlivem zastínění navíc nedochází ke zbytečnému zahřívání již okysličené vody.
.jpg)
Solární provzdušňovač od Hydroservis-Union
Během zimních měsíců dochází k nasávání teplejší vody ode dna rybníku (nádrže) směrem k hladině, za účelem zamezení zamrznutí vodní hladiny v bezprostřední blízkosti čeřiče. V současné je dokončen prototyp solárního vodního čeřiče určeného k provzdušňování vodních ploch a na jeho technické řešení je podána patentová přihláška. Snahou společnosti je zdokonalovat stávající systémy, které využívají obnovitelných zdrojů energie tak, aby mohly být co nejefektivněji využity v dané oblasti problematiky.
Přínos a benefity zařízení
- Energetická bilance: Zařízení má sníženou energetickou náročnost (spotřeba 0,12 kW), přičemž účinnost je srovnatelná s běžně dostupnými provzdušňovači o daleko větší spotřebě. Provoz zajišťuje OZE s nulovou produkcí CO2. Provoz je zcela autonomní.
- Šetrnost k rybí obsádce a nastavitelný provoz: Celá konstrukce neobsahuje žádné ostré hrany, které by mohly způsobit poranění ryb nebo jiných živých organismů.
- Použité materiály jsou ekologicky nezávadné a vhodné i pro použití do nádrží s pitnou vodou.
- Instalace na vodní hladinu. Instalace na vodní hladinu je velice jednoduchá. Zařízení lze zajistit odpovídajícím kotvením. Samotná konstrukce eliminuje možnost zcizení zařízení.
Výhody v oblasti chovných rybníkářských ploch:
- Optimalizace provzdušňování chovných vodních ploch by měla v konečném důsledku zvýšit efektivnost přikrmování ryb, snížit jejich úhyn a celkově zlepšit efektivitu chovu tím, že se zlepší kyslíkové poměry v kritických fázích. Obecně lze říci, že by mohlo dojít ke zlepšení welfare chovu ryb, ke zlepšení využití předkládaného krmiva a tím i ke snížení zátěže na životní prostředí.
|
Čeřič má i perlátor pro mělčí vody, který neohrožuje plůdek
Ponor plováku brání průniku pevných objektů do prostoru laguny, jako jsou ledové kry, či např. větve a plující odpad. Zařízení je díky konstrukci na vodní hladině velice stabilní a odolává nepříznivým povětrnostním podmínkám. Nezávislost zařízení na elektrické přípojce umožňuje umístění provzdušňovače vzdáleněji od břehu a v chráněných krajinných oblastech, včetně národních parků. Zařízení je vybaveno perlátorem v oblasti chráněné laguny, kde slouží rovněž k provzdušňování vody, avšak šetrnějším způsobem. Perlátor je bezpečnější zejména v mělčích vodách, např. při nízkém stavu vody v období sucha, ale také v plůdkových rybnících, neboť perlátor neohrožuje plůdek v míře, jako proudění od čeřicí turbíny.
Zařízení je možné dovybavit speciálním monitorovacím systémem, který umožňuje přímý odečet skutečných hodnot (množství rozpuštěného kyslíku, teplota vody, povětrnostní podmínky, video záznam apod.), jejich ukládání, případné vyhodnocování a upozornění na kritický nebo nežádoucí stav (dle nastavení a dle preference uživatele). Hardware je možné rozšířit o další akustické či vizuální zařízení (například plašička ptactva apod.).
Nikola Hloušková: S naším čedičem ušetříte energie, je šetrný k rybám a ekologický
Pochopili jsme sice, k čemu zařízení slouží, přesto jsme měli pár dodatečných otázek. Ty nám ochotně zodpověděla vedle Viktora Korbela druhá polovina akciové společnosti HYDROSERVIS-UNION, Nikola Hloušková.

Kolik taková zařízení stojí?
Klasické provzdušňovače na chovné rybníky se cenově pohybují v rozmezí 20 000 - 70 000 Kč, chcete-li jen provzdušnit okrasné jezírko, cena začíná na 7 000 Kč. K ceně za běžný provzdušňovač je ale nutné počítat s cenou za elektriku, kterou provzdušňovač spotřebuje - u některých rybářských společností to může být v řádech tisíců, u jiných v řádech desetitisíců korun, je to velice individuální.
A za kolik je váš provzdušňovač?
Náš největší model solárního provzdušňovače, který má průměr plováku 3 metry, v plné výbavě vychází okolo 235 000 Kč bez DPH. Parametricky můžeme vyjádřit, že je provzdušňovač schopný dodat až 100 m3 vzduchu/hodinu. Hodně záleží na rybí osádce, pokud budete mít dvaceti hektarový rybník, tak bude rozdíl, jestli tam budete mít 20 kg ryb, nebo 200 kg. Ale tak dejme tomu, že do těch 20 hektarů by měl čeřič vystačit.
A jak to bylo s tím ´uplácením porotců´?
V rámci soutěže Jihoczech jsme také představili naše chlorellové pivo a připravili pro účastníky ochutnávku. Chlorella je vlastně řasa, která má pozitivní vliv na lidský organismus a byla velice prospěšná i během technologické přípravy piva.

Chlorellové pivo od Hydroservis-Union si můžete zakoupit i vy, a to ZDE. Na snímku v dárkovém balení
To jste sami uvařili?
Tak jen ve zkratce. Již dříve už byly pokusy přidat chlorellu do piva ale nedopadlo to dobře, buď se přídavkem porušil zákon o čistotě piva, anebo bylo pivo brčálově zelené s nevhodnými senzorickými vlastnostmi. My jsme přišli na postup, kdy se nám podařilo zachovat více než pětisetletou tradici o čistotě piva (tak zvaný Reinheitsgebot). Ještě po kvašení mělo naše pivo lehce brčálové zabarvení, že jsme se trochu báli, ale během uležení se barva ustálila do klasického zbarvení, na které je konzument zvyklý. Přídavek řasy navíc uspíšil technologický postup přípravy piva. Což by mohl být benefit pro pivovary - zkrácení času znamená ušetřené náklady. Někdo by mohl namítat, že zkrácením času jsme pivo ošidili. Není tomu tak, chlorella dodala všechny potřebné živiny, proto vše mohlo probíhat efektivněji. Výsledné pivo je svěží, taky se krásně podtrhla příjemně hořká chuť piva. Navíc je tam právě ten nutriční benefit chlorelly.
Vložil: Markéta Vančová