Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Nostalgická kavárnička Ondřeje Suchého

Nostalgická kavárnička Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

V písecké nemocnici vaří školám i sociálním zařízením. Loni se tu uvařilo téměř 240 000 obědů

20.04.2017
V písecké nemocnici vaří školám i sociálním zařízením. Loni se tu uvařilo téměř 240 000 obědů

Foto: nemopisek.cz

Popisek: Kuchyně a cukrárna zajišťují i catering na akcích, pořádaných nemocnicí

Odborníci na výživu Nemocnice Písek, a. s., pomáhají se stravováním v píseckých základních školách. A v nemocniční kuchyni jim jídlo rovnou uvaří. Loni v nemocnici tímto způsobem uvařili téměř tři tisíce obědů pro školy.

Písecká nemocnice zajišťuje celodenní stravování nejen pro hospitalizované pacienty a obědy pro zaměstnance, ale připravuje i obědy pro školy či sociální zařízení. V roce 2016 se tu uvařilo téměř 240 000 obědů. Z 35 000 obědů, které loni nemocnice dodala externím odběratelům, byly téměř tři tisíce určeny pro školy.

Od roku 2015 platí nařízení, podle kterého musí výběr receptur a sestavení jídelního lístku včetně technologické úpravy v rámci dietního stravování provádět nutriční terapeut. S tím pomáhá některým školám právě nemocnice. „Většinou se jedná o bezlepkovou nebo bezlaktózovou dietu, ale také o vysoce speciální stravu při rozsáhlých potravinových nesnášenlivostech,“ vysvětlila Monika Lišková, vedoucí Oddělení léčebné výživy a stravování Nemocnice Písek.

Kuchyně a cukrárna zajišťují i catering

Oddělení léčebné výživy a stravování se skládá z kuchyně, cukrárny, kanceláře a prodejny. Celkem zaměstnává 33 pracovníků, konkrétně kuchařů a kuchařek, dietních sester, administrativních pracovnic, cukrářek a prodavaček. Pod stravovací úsek patří také prodejna v areálu nemocnice, kde lze zakoupit nejen občerstvení teplé i studené kuchyně, cukrářské výrobky, čerstvé pečivo, ovoce a nápoje, ale i denní tisk, časopisy a základní hygienické potřeby.

Kuchyně písecké nemocnice

Kuchyně písecké nemocnice

Kuchyně a cukrárna zajišťují i catering na akcích, pořádaných nemocnicí. V cukrárně se každoročně upeče téměř tři čtvrtě tuny vánočního cukroví a kolem 400 kusů velikonočních beránků, které dostávají zaměstnanci zdravotnického zařízení jako bonus. „Vaříme i o víkendech a denně připravujeme jedno bezmasé jídlo. Snažíme se sledovat moderní trendy ve stravování a reagujeme na podněty, které máme od našich strávníků,“ dodala Lišková.

Stravovací provoz písecké nemocnice několikrát ročně kontrolují státní dozorové organizace, jako Krajská hygienická stanice, Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa. „Jejich hodnocení je pro klienty i obchodní partnery dokladem, že provozování stravovacích služeb je u nás bezpečné a na vysoké úrovni. Certifikát kvality, udělený nezávislou externí firmou, svědčí o správné a bezpečné přípravě pokrmů, dodržování hygienických postupů a uskladnění potravin,“ doplnil ředitel písecké nemocnice MUDr. Jiří Holan, MBA.

Stalo se u vás něco, co by měli ostatní vědět? Napište na .

Vložil: Redaktor KL