V písecké nemocnici vaří školám i sociálním zařízením. Loni se tu uvařilo téměř 240 000 obědů
20.04.2017
Foto: nemopisek.cz
Popisek: Kuchyně a cukrárna zajišťují i catering na akcích, pořádaných nemocnicí
Odborníci na výživu Nemocnice Písek, a. s., pomáhají se stravováním v píseckých základních školách. A v nemocniční kuchyni jim jídlo rovnou uvaří. Loni v nemocnici tímto způsobem uvařili téměř tři tisíce obědů pro školy.
Písecká nemocnice zajišťuje celodenní stravování nejen pro hospitalizované pacienty a obědy pro zaměstnance, ale připravuje i obědy pro školy či sociální zařízení. V roce 2016 se tu uvařilo téměř 240 000 obědů. Z 35 000 obědů, které loni nemocnice dodala externím odběratelům, byly téměř tři tisíce určeny pro školy.
Od roku 2015 platí nařízení, podle kterého musí výběr receptur a sestavení jídelního lístku včetně technologické úpravy v rámci dietního stravování provádět nutriční terapeut. S tím pomáhá některým školám právě nemocnice. „Většinou se jedná o bezlepkovou nebo bezlaktózovou dietu, ale také o vysoce speciální stravu při rozsáhlých potravinových nesnášenlivostech,“ vysvětlila Monika Lišková, vedoucí Oddělení léčebné výživy a stravování Nemocnice Písek.
Kuchyně a cukrárna zajišťují i catering
Oddělení léčebné výživy a stravování se skládá z kuchyně, cukrárny, kanceláře a prodejny. Celkem zaměstnává 33 pracovníků, konkrétně kuchařů a kuchařek, dietních sester, administrativních pracovnic, cukrářek a prodavaček. Pod stravovací úsek patří také prodejna v areálu nemocnice, kde lze zakoupit nejen občerstvení teplé i studené kuchyně, cukrářské výrobky, čerstvé pečivo, ovoce a nápoje, ale i denní tisk, časopisy a základní hygienické potřeby.

Kuchyně písecké nemocnice
Kuchyně a cukrárna zajišťují i catering na akcích, pořádaných nemocnicí. V cukrárně se každoročně upeče téměř tři čtvrtě tuny vánočního cukroví a kolem 400 kusů velikonočních beránků, které dostávají zaměstnanci zdravotnického zařízení jako bonus. „Vaříme i o víkendech a denně připravujeme jedno bezmasé jídlo. Snažíme se sledovat moderní trendy ve stravování a reagujeme na podněty, které máme od našich strávníků,“ dodala Lišková.
Stravovací provoz písecké nemocnice několikrát ročně kontrolují státní dozorové organizace, jako Krajská hygienická stanice, Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa. „Jejich hodnocení je pro klienty i obchodní partnery dokladem, že provozování stravovacích služeb je u nás bezpečné a na vysoké úrovni. Certifikát kvality, udělený nezávislou externí firmou, svědčí o správné a bezpečné přípravě pokrmů, dodržování hygienických postupů a uskladnění potravin,“ doplnil ředitel písecké nemocnice MUDr. Jiří Holan, MBA.
Stalo se u vás něco, co by měli ostatní vědět? Napište na .
Vložil: Redaktor KL